Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια σήμερα, εναρμονίζοντας την πολιτική της με άλλες κεντρικές τράπεζες στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ώστε να καταπολεμηθεί ο αυξανόμενος πληθωρισμός.

Σύμφωνα με το Reuters, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο -0,25% από το -0,75%, που ίσχυε από το 2015. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση της SNB από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Η κίνηση αυτή ακολούθησε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδότησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αυξήσει τα επιτόκιά της τον Ιούλιο για να ελέγξει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος έφτασε το 8,1% τον περασμένο μήνα.

“Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αποσκοπεί στην αποτροπή της ευρύτερης εξάπλωσης του πληθωρισμού στα αγαθά και τις υπηρεσίες στην Ελβετία. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις του βασικού επιτοκίου στο ορατό μέλλον για να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο εύρος που συνάδει με τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα. “Για να διασφαλίσει τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες, η SNB είναι επίσης πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί στην αγορά συναλλάγματος, εφόσον είναι απαραίτητο”.

Η ισχύς του φράγκου έχει αμβλύνει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην Ελβετία μειώνοντας τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και των εισαγωγών τροφίμων.

Παρόλα αυτά, η SNB αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για το 2022 στο 2,8% από το 2,1% που έδωσε τον Μάρτιο. Αναμένει επίσης πληθωρισμό 1,9% και 1,6% το 2023 και το 2024, αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 0,9% και τα δύο έτη.

Η SNB εξακολουθεί να αναμένει ότι η ελβετική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά περίπου 2,5% το 2022.

Πηγή: Capital.gr