Tο βιβλίο του πρώην Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, «Καταγραφή» στο οποίο παρατίθενται γεγονότα της ιστορικής πορείας του νησιού, όπως ο ίδιος τα βίωσε, από τα μαθητικά του χρόνια, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, εκπροσώπων της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας και πλήθους κόσμου.

Η παρουσίαση, την οποία διοργάνωσε ο Όμιλος Διαλόγου «Βήμα Ευθύνης», πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα ξενοδοχείου της πρωτεύουσας, όπου απηύθυναν χαιρετισμό, πέραν του Πρόεδρου Αναστασιάδη, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γιώργος Ανωμερίτης, πρώην Υπουργός και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αντιστασιακών 1967-1974, ο Πρόεδρος του ομίλου «Βήμα Ευθύνης», Ξένιος Ξενόπουλος και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο τέως Πρόεδρος της Ελλάδας, Προκόπης Παυλόπουλος, χαιρέτισε την παρουσίαση του βιβλίου, καταθέτοντας μνήμες από τη γνωριμία με τη φυσιογνωμία του Γιαννάκη Ομήρου, ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια στην Αθήνα, κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για ένα «λακωνικό και λιτό βιβλίο, που ανταποκρίνεται στην προσωπικότητα και το ύφος του Γιαννάκη Ομήρου». Παραπέμποντας σε στίχους του Καβάφη «από το χρέος μη κινούντες», χαρακτήρισε τον συγγραφέα του βιβλίου ως άνθρωπο ο οποίος υπήρξε προσηλωμένος στο Κυπριακό πρόβλημα και απέδωσε και τους αγώνες του κατά την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα στο γεγονός ότι «καταλάβαινε ότι αν συνεχιζόταν το κακό, θα γινόταν μεγαλύτερο».

Με την αφορμή αυτή, έκανε μία εκτενή αναφορά στην πορεία του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια, κάνοντας, μάλιστα μία σύνδεση και με τις πρόσφατες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Στο Κυπριακό, η γραμμή όλου του Ελληνισμού είναι αυτή: η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται», είπε ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην περίοδο που κατά την προεδρία του καθορίστηκαν οι βάσεις από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τις οποίες, όπως πρόσθεσε, ο Γιαννάκης Ομήρου ενστερνίστηκε στο ακέραιο.

Τόνισε, ακόμα, ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι μόνο της Κύπρου ή της Ελλάδας, ενώ είπε ότι η ανοχή σε τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, δημιουργεί προηγούμενο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε άλλες παρόμοιες εισβολές. «Η ιστορία δυστυχώς μας δικαίωσε», είπε, αναφερόμενος στην πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι «είναι ήττα της παγκόσμιας ειρήνης το γεγονός ότι επιτρέψαμε να ξεκινήσει ένας τέτοιος πόλεμος και θα πρέπει σύντομα να τελειώσει».

«Όπως εμείς σήμερα είμαστε δίπλα στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, όπως δεν ανεχόμαστε τον διαμελισμό ή την καταπάτηση των δικαιωμάτων, άλλο τόσο απαιτούμε την επομένη του πολέμου, από το ΝΑΤΟ, τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να τηρήσουν την ίδια αντιμετώπιση και απέναντι στην Τουρκία», είπε ο κ. Παυλόπουλος και εξέφρασε τη λύπη του που τόσα χρόνια η ΕΕ ανέχεται ένα κράτος μέλος της να κατέχεται από την Τουρκία. Μάλιστα, είπε ότι είναι «κατάντια» της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίζει στην Τουρκία ρόλο διαμεσολαβητή στην ουκρανική κρίση.

Επανέλαβε, ακόμα, ότι για την Κύπρο απαιτείται μία λύση Ομοσπονδιακού κράτους και όχι Συνομοσπονδίας, την οποία χαρακτήρισε «θνησιγενή». Είπε ακόμα ότι χρειάζεται μία αντιπροσωπευτική δημοκρατία για τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων, με ενιαία νομική υπόσταση, μία ιθαγένεια, πλήρη κυριαρχία, χωρίς εγγυήσεις και με απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων.

Στην αντιφώνησή του, ο Γ. Ομήρου ευχαρίστησε τον όμιλο Διαλόγου «Βήμα Ευθύνης» για την οργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και όσους απηύθυναν χαιρετισμό. Είπε ότι το βιβλίο αποτελούσε γι’ αυτόν «μια οφειλή προς τους πολίτες μετά από μια μακρόχρονη παρουσία στον δημόσιο βίο» και «συνεισφορά στη συλλογική γνώση και τον εμπλουτισμό των πηγών ενημέρωσης και πληροφόρησης», από την πλευρά ενός αυτόπτη και αυτήκοου μάρτυρα.

«Τα όσα καταθέτω και περιγράφω, προσφέρονται για μελέτη ιστορικών γεγονότων προκειμένου ο αναγνώστης να σχηματίσει δική του προσωπική αντίληψη για την πορεία της Κύπρου και όσων την σημάδεψαν», ανέφερε και είπε ότι σε μία «εποχή της οικονομικής κρίσης και της επικυριαρχίας των ασύδοτων αγορών, αλλά και της κρίσης της πολιτικής, το καθήκον μας είναι και σήμερα η αγρύπνια και η αντίσταση στην προσαρμογή και την ενσωμάτωση».

Είπε, ακόμα, ότι είναι κομμάτι του αγώνα ενάντια στη λησμοσύνη, τη διαστρέβλωση και την απόπειρα πλαστογράφησης της αλήθειας και των αυθεντικών γεγονότων. «Σε ένα τόπο μικρό που βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια τόσο κρίσιμη γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά περιοχή, η αποτύπωση των αληθών δεδομένων είναι αναγκαία ως μέθοδος εθνικής αυτογνωσίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πραξικόπημα, την τουρκική εισβολή, την προσφυγιά και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ότι «καμιά απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά πίεση δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε λύση που δεν θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και δεν θα αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου». Τόνισε ότι το Κυπριακό χρειάζεται λύση που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα αλλά θα τα καταργεί, που δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση αλλά διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, που θα στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, λύση χωρίς διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς και φυλετικούς διαχωρισμούς, με ενότητα κράτους, λαού, χώρου, θεσμών και οικονομίας, με κατάργηση εγγυήσεων και κηδεμονευτικών βαρών.

«Σταθερός και μόνιμος στόχος της Τουρκίας είναι η νομιμοποίηση της κατοχής, η οριστική διχοτόμηση και η δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων. Αναμένουμε και απαιτούμε από τους ευρωπαίους εταίρους μας συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα και κυρώσεις που θα υποχρεώνουν την Τουρκία σε συμμόρφωση προς το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», είπε, αντιπαραβάλλοντας την περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, όπου επιδεικνύεται ευαισθησία και άμεση επιβολή κυρώσεων επί της Ρωσίας.

«Χρέος μας λοιπόν και σήμερα να αποφύγουμε την προσαρμογή με τη διαίρεση και την κατοχή και να επιμείνουμε στις διαχρονικά άφθορες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης», κατέληξε.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Γιώργος Ανωμερίτης, πρώην Υπουργός και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αντιστασιακών 1967-1974, αναφέρθηκε στην ενότητα που αναπτύχθηκε μεταξύ των αγωνιστών κατά την περίοδο της δικτατορίας, τονίζοντας ότι «η ενότητα σε εκείνα που κορυφαία συνδέονται με την πατρίδα, δεν μπαίνουν σε καμιά ζυγαριά», κάτι που, όπως είπε, ο Γιαννάκης Ομήρου το υπηρέτησε από όσες ευθύνες ανέλαβε.

«Τα γεγονότα πρέπει να γράφονται από εκείνους που τα ζούνε, όχι από αυτούς που θα τα ερμηνεύσουν αργότερα», είπε ο κ. Ανωμερίτης, επισημαίνοντας την αξία των όσων καταγράφονται στο βιβλίο από τον πολιτικό και συγγραφέα. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν πρόκειται απλώς για καταγραφή, αλλά για κατάθεση ψυχής, ιδίως σε όσα αναφέρονται στα κεφάλαια της νεότητας, λέγοντας ότι είναι ένα κορυφαίο δείγμα γραφής για την εποχή εκείνη.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στην εκδήλωση, χαιρέτισε την παρουσίαση του βιβλίου και αναφέρθηκε στην αξία της καταγραφής και των απομνημονευμάτων, ανθρώπων που έχουν ζήσει σε «χρόνια ταραγμένα, με πολλές και συχνές μεταπτώσεις».

«Όποιος βρέθηκε στο πέρασμα αυτών των χρόνων, είχε την ευκαιρία να νιώσει το μεγαλείο της φυλής του και να νιώσει και την προσωπική του ευθύνη έναντι των παρακαταθηκών των προγόνων», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης, λέγοντας ότι μία τέτοια προσωπικότητα είναι και ο Γιαννάκης Ομήρου.

Όπως είπε ο Μητροπολίτης Πάφου, ο κ. Ομήρου από τα μαθητικά του χρόνια βίωσε τον αγώνα του ’55-’59, ενώ και κατά τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, καθώς και στα φοιτητικά του χρόνια, παρακολούθησε μερικές από τις πιο βαρυσήμαντες στιγμές της ιστορίας της Κύπρου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη γνωριμία του με ξεχωριστούς ανθρώπους, από τους οποίους διδάχθηκε πολλά, όπως είπε ο Μητροπολίτης, με κορυφαία προσωπικότητα των Βάσο Λυσσαρίδη, αλλά και πολιτικούς της Ελλάδας.

«Η μακροχρόνια ισόβια ενασχόληση του συγγραφέα με το εθνικό μας θέμα και η αταλάντευτη θέση του σε θέματα αρχών, καθώς και η νομική του κατάρτιση, μας κάνουν να εκτιμήσουμε ιδιαίτερα τις θέσεις που προβάλλει στο τελευταίο κεφάλαιο το βιβλίου, που αναφέρονται στους στόχους και τις προοπτικές του Κυπριακού», ανέφερε τέλος ο Μητροπολίτης.

Ο Πρόεδρος του ομίλου «Βήμα Ευθύνης»,  Ξένιος Ξενόπουλος, τόνισε ότι η καταγραφή του Γιαννάκη Ομήρου στο βιβλίο, δεν έχει στοιχεία περιαυτολογίας ή επίδειξης γνώσεων, αλλά μεταφέρει την έγνοια ενός αυθεντικού αγωνιστή, που υπήρξε ανέκαθεν μία προσωπικότητα με έντονη ανησυχία για την επιβίωση του Ελληνισμού στη μεγαλόνησο.

ΚΥΠΕ