Μνημείο κακοδιαχείρισης και ανομίας χαρακτηρίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία τoν χειρισμό κατασκηνωτικού χώρου (στην Ακτή του Κυβερνήτη) από το Κοινοτικό Συμβούλιο (ΚΣ) Πεντακώμου και πέραν της ενημέρωσης του υπουργού Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να παραπέμψει την υπόθεση για έλεγχο από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, στον κατασκηνωτικό χώρο εντοπίζεται σωρεία παρανομιών/παρατυπιών.

Από τον έλεγχο προέκυψε σωρεία διαπιστώσεων/ευρημάτων με τα σημαντικότερα να συνοψίζονται πιο κάτω:
-Στις 17.1.2013, το ΚΣ Πεντακώμου, χωρίς την προκήρυξή οποιουδήποτε διαγωνισμού για την επίδειξη ενδιαφέροντος για τη χρήση του Κατασκηνωτικού Χώρου, προχώρησε στη σύναψη «Εγγράφου Συμφωνίας για Άδεια Χρήσης» με τους μέχρι τότε διαχειριστές του χώρου, για την περίοδο από 1.1.2013 – 31.12.2027, δηλαδή για περίοδο πέραν της 30.6.2026, ημερομηνία μέχρι την οποία είχαν νόμιμο δικαίωμα χρήσης από τον Κηδεμόνα Τ/Κ περιουσιών. Σημειώνεται ακόμη ότι, οι μέχρι τότε διαχειριστές του χώρου, τυγχάνουν και ιδιοκτήτες του εστιατορίου το οποίο συνορεύει με τον Κατασκηνωτικό Χώρο.

-Η εκμίσθωση από το ΚΣ στους διαχειριστές αντίκειται στο άρθρο 6Β του Ν.139/1991, το οποίο προνοεί ότι Τ/Κ ακίνητη ιδιοκτησία δύναται να εκμισθωθεί σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (και όχι σε ιδιώτες), σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και μόνο νοουμένου ότι τούτο εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Σε σχέση με το πιο πάνω, η Ελεγκτική Υπηρεσία έφερε εις γνώση του Υπουργού Εσωτερικών σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι, η κείμενη νομοθεσία δεν παρέχει δικαίωμα υπεκμίσθωσης.

-Στον Κατασκηνωτικό Χώρο εντοπίζονται σωρεία παρανομιών/παρατυπιών, αφού στο βωμό του κέρδους, και εν γνώσει του ΚΣ, ο χώρος έχει κατακλυσθεί από πολλές ακαλαίσθητες και στις πλείστες περιπτώσεις μόνιμες κατασκευές που καμία σχέση έχουν με την έννοια του κατασκηνωτικού χώρου αλλά και με τους όρους της Άδειας Χρήσης που παραχωρήθηκε.

-Στις 8.2.2011, με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, είχε εγκριθεί η αποδοχή αγοραπωλητηρίου εγγράφου για πώληση σε ένα εκ των τεσσάρων διαχειριστών, των δύο Τ/Κ τεμαχίων συνολικής έκτασης 34.231 τ.μ., στα οποία υφίσταντο το κέντρο/ εστιατόριο που είχε ανεγερθεί από τον ΚΟΤ, ο βιολογικός σταθμός που εξυπηρετεί τον κατασκηνωτικό χώρο και ο χώρος στάθμευσης που εξυπηρετεί το εστιατόριο.

-Με πρόσχημα και όχημα την ανάληψη του κόστους για τη μετακίνηση του βιολογικού σταθμού που εξυπηρετεί τον Κατασκηνωτικό Χώρο, από την ιδιωτική πλέον περιουσία του διαχειριστή, γίνονται ενέργειες όπως η ως άνω αναφερόμενη Σύμβαση/Άδεια Χρήσης επεκταθεί προς όφελος του διαχειριστή, για περαιτέρω περίοδο 22 χρόνων, μέσω μιας ασύμφορης για το κράτος συμφωνίας όπου χωρίς επαρκή αιτιολόγηση αναλαμβάνει το κράτος μέρος των ζημιών (3/5) που υπέστη ο βιολογικός σταθμός από την έκρηξη στο Μαρί, με ταυτόχρονη απάλειψη της υποχρέωσής του διαχειριστή για καταβολή του πλεονάσματος (περίπου €800.000) που προέκυψε από την πώληση των Τ/Κ τεμαχίων, στο Ταμείο του Κηδεμόνα.

-Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του θέματος, και τις έκδηλες παρανομίες που συντελούνται, η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφράζει την άποψη ότι δεν αφήνονται άλλα περιθώρια στον Κηδεμόνα, από την ανάκτηση των ακινήτων και εκμίσθωσή/ανάθεση της διαχείρισής τους σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της όποιας υπενοικίασης τους δεδομένου ότι οι υπενοικιάσεις Τ/Κ περιουσιών είναι παράνομες.