Εκπρόσωπο Τύπου και γενικό διευθυντή Επικοινωνίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

1. Πόσο σημαντική είναι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ελευθερία του Τύπου; Θεωρείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ως ζωτικό στοιχείο της δημοκρατίας. Δεν μπορεί να υπάρξει μια υγιής ευρωπαϊκή δημοκρατία χωρίς ελεύθερο Τύπο. 

2. Ποια η θέση του ΕΚ σχετικά με τις δολοφονίες δημοσιογράφων σε Μάλτα και Σλοβακία; Οι δολοφονίες των Daphne Caruana Galizia και Ján Kuciak ισοδυναμούν με απόπειρα υπονόμευσης των ευρωπαϊκών θεμελιωδών αξιών και του κράτους δικαίου στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε στις 19 Απριλίου ψήφισμα ζητώντας από όλα τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν την προσωπική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης των ερευνητικών δημοσιογράφων και των πληροφοριοδοτών.  

3. Απειλείται η δημοκρατία στην ΕΕ από την αποδυνάμωση των Μέσων Ενημέρωσης; Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 83% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι ψευδείς ειδήσεις αποτελούν απειλή κατά της δημοκρατίας. Το φαινόμενο των ψευδών ή παραπλανητικών ειδήσεων είναι τόσο παλιό, όσο και ο Τύπος. Ωστόσο, το φαινόμενο έχει προσλάβει δυναμική λόγω της γρήγορης εξάπλωσης τέτοιων ειδήσεων μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ΕΚ και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ επεξεργάζονται μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, χωρίς ωστόσο να διακυβεύεται η ελευθερία έκφρασης. Η ΕΕ χρειάζεται ανεξάρτητα, ποικιλόμορφα και αξιόπιστα Μέσα Ενημέρωσης για διεξαγωγή σημαντικών συζητήσεων μεταξύ των πολιτών της.

4. Με ποιο τρόπο το ΕΚ σηματοδοτεί τη σημερινή Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου; Μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνουν σεμινάριο για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στην Τουρκία.

5. Υπάρχει το ενδεχόμενο λόγω της βαρύτητας των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας να παραγνωριστούν οι μαζικές παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης στη χώρα; Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύ σημαντικές, αλλά το Κοινοβούλιο ποτέ δεν απέφυγε να καταδικάσει αυτές τις παραβιάσεις. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, το ΕΚ εξέφρασε την ανησυχία του για το κλείσιμο Μέσων Ενημέρωσης και καταδίκασε τις πολιτικές πιέσεις κατά δημοσιογράφων, αλλά και την παρακολούθηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τις τουρκικές Αρχές.

[email protected]