Πορτοκαλί προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας Καρμέλ, η οποία αναμένεται να επηρεάσει την Κύπρο από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σφυροκόπημα από την κακοκαιρία Καρμέλ

Η προειδοποίηση θα τεθεί σε ισχύ από τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου και θα διαρκέσει μέχρι και τη 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας η Κύπρος αναμένεται να επηρεαστεί από συνδυασμό παρατεταμένων βροχών και τοπικών ισχυρών καταιγίδων.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού: 

Ασταθείς καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την περιοχή, ενώ βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο κοντά στη Ρόδο κινείται αργά ανατολικά και θα επηρεάζει την περιοχή, από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τη Δευτέρα.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος, ενώ αναμένονται τοπικές βροχές ή καταιγίδα. Τοπικά, στα ψηλότερα ορεινά, αναμένεται παροδική χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ, αλλά σε υπήνεμες περιοχές ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη αλλά στα δυτικά και τοπικά στα βόρεια μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 9 στα νότια και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 14 στα δυτικά και στα βόρεια παράλια και γύρω στο μηδέν στα ψηλότερα ορεινά, όπου αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Αύριο, περίοδοι με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με συννεφιά, που αναμένεται να δώσει μεμονωμένες βροχές, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, και τοπικά στα παράλια μέχρι ισχυροί, 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη ενώ στα δυτικά και τα βόρεια, το πρωί, ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και γύρω στους 8 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο το βράδυ αναμένονται σταδιακά βροχές, στις περισσότερες περιοχές, καθώς και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά αναμένεται χιονόπτωση. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι παρατεταμένα ή και έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι ως νοτιοδυτικοί, αρχικά ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, για να καταστούν σταδιακά μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και τοπικά πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά μέχρι ταραγμένη, για να καταστεί αργότερα κυματώδης στα προσήνεμα και ταραγμένη στα υπήνεμα.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, με βροχές και τοπικές καταιγίδες καθώς και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι παρατεταμένα ή και έντονα κατά τόπους, ενώ κυρίως στα παράλια αναμένεται παροδικά πολύ ισχυρό μέχρι σφοδρό νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες καθώς και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά, αλλά από το απόγευμα και μετά αναμένεται αισθητή βελτίωση. Την Τρίτη αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αλλά από νωρίς το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή μέχρι την Κυριακή, για να κυμανθεί κοντά ή λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα, αναμένεται μικρή πτώση στη θερμοκρασία για να κυμανθεί πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Την Τρίτη αναμένεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.