Χειρίζεται προσωπικά από χθες την υπόθεση του ανώτερου αξιωματικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκου Λογγίνου, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου. Την περασμένη Τετάρτη, οπότε ο «Φ» ανέδειξε το θέμα με τις προαγωγές στη θέση του Αστυνόμου Β’ το 2017, η πολιτική προϊστάμενος του σώματος, έδωσε οδηγίες προκειμένου να ενημερωθεί από λειτουργούς του Υπουργείου για την υπόθεση.

Ως γνωστόν, ο εν λόγω αξιωματικός υπέβαλε επίσημο παράπονο για παραγνώρισή του στις επίδικες προαγωγές. Μάλιστα, δικαιώθηκε κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου στις 22 Δεκεμβρίου του 2021. Ήδη η κα Δράκου έλαβε γνώση για το ζήτημα κι από χθες το χειρίζεται προσωπικά, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον είναι εφικτό να γίνει αναδρομική προαγωγή του.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Λογγίνος παραγνωρίστηκε σε αξιολογήσεις για προαγωγή κατά το 2017, σύμφωνα με το δικαστήριο και παρ’ όλο που ο τότε αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου τον είχε προτείνει για ανέλιξη στη θέση του αστυνόμου Β’. Όμως, ο τότε πολιτικός προϊστάμενος, ενεργώντας με αντιφατικότητα, σύμφωνα με δικαστική απόφαση, τον «έκοψε» λόγω αρχαιότητας και όχι προσόντων (αξιολογήθηκε ως «εξαίρετος»).

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, αφού πρώτα έλαβε γνώση για το όλο ζήτημα, αποτάθηκε επανειλημμένως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα σε τρεις περιπτώσεις. Ζητούσε σχόλια και απόψεις για την υπόθεση από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Λούη Παναγή, επισημαίνοντας τα επίμαχα γεγονότα. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Η πρώτη σχετική επιστολή της Επιτρόπου είχε σταλεί την περασμένη άνοιξη και η τελευταία κατά το δεύτερο μισό του περασμένου Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν απαντά το ΥΠΔΙΚ σε Λοττίδου για προαγωγή αξιωματικού

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που δεν παραγνωριζόταν ο κ. Λογγίνος το 2017, τότε δεν θα προέκυπτε κενό στη διοικητική πυραμίδα της αυτονομημένης πλέον Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Θυμίζουμε ότι ο νυν Αρχιπύραρχος, Πολύβιος Χατζηβασιλείου, επρόκειτο να αφυπηρετήσει, αλλά η θητεία του παρατάθηκε για οκτώ μήνες από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι να προκύψει διάδοχη κατάσταση. Η κ. Μαρία Στυλιανού Λοττίδη επισημαίνει αυτή την παράμετρο σε επιστολογραφία της και μάλιστα επισημαίνει ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί.