Αναζητά κτήρια για να αγοράσει το κράτος, καθώς κρίθηκε ότι τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανούνται κάθε χρόνο σε ενοίκια πάνε χαμένα και θα πρέπει να αναζητηθούν πιο μόνιμες λύσεις.
 
Στο πλαίσιο της πολιτικής του κράτους για στέγαση σε ιδιόκτητα κτήρια, το υπουργείο Οικονομικών απευθύνει κάλεσμα σε ιδιοκτήτες ακινήτων στους Δήμους Λευκωσίας, Στροβόλου, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς, Λατσιών, Λακατάμιας, Λεμεσού, Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας, Κάτω Πολεμιδιών, Μέσα Γειτονιάς και Ύψωνα να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για να πουλήσουν ακίνητα στο κράτος μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.
 
 
Όπως αναφέρει το υπουργείο, αυτό είναι το πρώτο κάλεσμα με το ενδιαφέρον να περιλαμβάνει 14 κτήρια που θα φιλοξενήσουν προσωπικό πέραν των 2 χιλ. υπαλλήλων. Τα 13 κτήρια πρέπει να βρίσκονται στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό. Στην πρόσκληση αναγράφονται και τα τετραγωνικά μέτρα, αλλά και οι απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης για τα 14 κτήρια που ενδιαφέρουν το υπουργείο Οικονομικών.
 
Σύμφωνα με την προκήρυξη, τα κτήρια πρέπει να έχουν ανεγερθεί μετά την 31/12/1990 και πρέπει να διαθέτουν περιτοιχισμένους  (καλυμμένους) χώρους (συμπεριλαμβανομένων των αποθηκευτικών) με εμβαδόν 2.000 τ.μ. και άνω.
 
 
Το Υπουργείο τονίζει επίσης ότι πρέπει να έχουν εξασφαλισμένες τις απαιτούμενες άδειες και πιστοποιητικά, ενώ πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης από το κοινό και τη δυνατότητα πρόσβασης και διακίνησης από άτομα με αναπηρία.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επιλογή των κτηρίων περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια. Μετά την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση των κτηρίων που θα προταθούν. Μετά θα ακολουθήσει η προ-επιλογή τους από την αρμόδια επιτροπή των κτηρίων που κρίνονται κατάλληλα για στέγαση υπουργείων/υπηρεσιών του κράτους. Μετέπειτα, θα ακολουθήσει η επί τόπου επιθεώρηση κτηρίων (που θα προεπιλεγούν), και η αξιολόγησή τους από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες (δεύτερη αξιολόγηση) ούτως ώστε να εξεταστεί η καταλληλόλητά τους σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε υπουργείου/υπηρεσίας.

Ακολούθως, θα ζητηθεί η υποβολή οικονομικής προσφοράς από τους ιδιοκτήτες των κτηρίων που θα περιλαμβάνονται στην τελική επιλογή για τις ανάγκες των συγκεκριμένων υπουργείων/ υπηρεσιών. Έτσι, θα οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη του κτηρίου που θα επιλεγεί για τις ανάγκες του συγκεκριμένου υπουργείου/υπηρεσίας και θα κοινοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για αγορά του κτηρίου.

Το τελικό στάδιο αφορά στην υπογραφή συμβολαίου και τη μεταβίβαση ακινήτου και παράδοση του ακινήτου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή θα εξετάσει τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 13/10/19 και ώρα 15:00, για κάλυψη των άμεσων στεγαστικών αναγκών της, προσθέτοντας ότι αιτήσεις ενδιαφέροντος που θα ληφθούν μεταγενέστερα (μέχρι τις 13/10/2020), θα εξετάζονται όταν και όποτε προκύπτει ανάγκη. 

Τέλος, αναφέρεται ότι η δήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να απευθύνεται στον γενικό διευθυντή υπουργείου Οικονομικών και να υποβληθεί με το χέρι στον κ. Αλέξη Κουτσελίνη σε δύο αντίγραφα και σε USB stick σε σφραγισμένο φάκελο με τον τίτλο «Δήλωση Ενδιαφέροντος για την Πώληση Κτηρίου στο Υπουργείο Οικονομικών», Μ. Καραολή, 1096 Λευκωσία.