Σε 270 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται το 2020 η εκτιμώμενη ετήσια ζήτηση νερού για τις περιοχές οι οποίες βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου οι μισές ανάγκες 152 εκατ. κ.μ. αφορούν την άρδευση, 91 την ύδρευση, 8,5 την κτηνοτροφία, 8 τη βιομηχανία και 10 για την άρδευση χώρων πρασίνου. Το υδατικό ισοζύγιο το έτος 2017 ήταν ελλειμματικό και ενισχύθηκε με την παραγωγή 68 εκατ. κ.μ. νερού από τις μονάδες αφαλάτωσης και 19 εκατ. κ.μ. ανακυκλωμένου νερού από τα αστικά συμβούλια αποχετεύσεων.

Για κάλυψη των αναγκών ύδρευσης περιλαμβάνονται πιστώσεις ύψους €30 εκατ. που προορίζονται να καλύψουν την αγορά νερού από τις αφαλατώσεις Λάρνακας, Δεκέλειας, Επισκοπής, Βασιλικού και Πάφου (€29,75 εκατ.), παραχώρηση 0,13 εκατ. κ.μ. πόσιμου νερού στη Λουρουτζίνα (€150.000) και αγορά νερού από ιδιωτικές γεωτρήσεις (€100.00).

Επιπλέον, ποσό €9,2 εκατ. καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας των εγκαταστάσεων άντλησης των Συστημάτων Υδατοπρομήθειας (Λευκωσίας, Λάρνακας, Αμμοχώστου), των εγκαταστάσεων ανακυκλωμένου νερού, των αντλιοστασίων, των Αρδευτικών Δικτύων και άλλων εγκαταστάσεων στην Επαρχία Λευκωσίας, περιλαμβανομένων και ηλεκτρογεννητριών που λειτουργούν με πετρέλαιο στην περιοχή Σταυροβουνίου και αλλού για άντληση νερού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ροή στα φράγματα «έφαγε» την αφαλάτωση

Προτεινόμενες πιστώσεις ύψους €1,2 εκατ. προορίζονται να καλύψουν τη συντήρηση και επιδιόρθωση των εγκαταστάσεων των συστημάτων Υδατοπρομήθειας και των Διυλιστηρίων. Περιλαμβάνονται έργα πολιτικής μηχανικής, αγορά και συντήρηση γεωτρήσεων και μικρών αντλιοστασίων, ηλεκτρολογικού και εργαστηριακού εξοπλισμού μεγάλων αντλιοστασίων και διυλιστηρίων, αγορά υλικών συντήρησης και διύλισης νερού. Μεταξύ άλλων το κονδύλι προορίζεται για επιδιορθώσεις στον αγωγό τροφοδοσίας των Τουρκοκυπρίων που διέρχεται από την Έγκωμη.

Ποσό ύψους €1,5 εκατ. προορίζονται να καλύψουν τη λειτουργία και συντήρηση του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Βαθιάς Γωνιάς που ανήκει στο ΤΑΥ, καθώς και το κόστος σε ό,τι αφορά στην τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού (συμπεριλαμβανομένου του κόστους της επιπλέον ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων των επεξεργασμένων λυμάτων) που παράγονται στους Σταθμούς Επεξεργασίας Λυμάτων Βαθιάς Γωνιάς και Ανθούπολης που ανήκουν στο ΣΑΛ. Οι παραγόμενες ποσότητες ανακυκλωμένου νερού από τους σταθμούς αυξάνονται χρόνο με το χρόνο λόγω της σύνδεσης νέων υποστατικών με τις επεκτάσεις του αποχετευτικού συστήματος που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ποσό ύψους €600.000 προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες που σχετίζονται με μελέτες σκοπιμότητας, περιβαλλοντικές και τελικές μελέτες για διάφορα έργα υδατοπρομήθειας, άρδευσης, αποχετεύσεων και αφαλάτωσης. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την τελική μελέτη για την κατασκευή δεξαμενών χειμερινής αποθήκευσης ανακυκλωμένου νερού στη Βαθιά Γωνία, την εκπόνηση μελέτης Γενικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Master Plan) το οποίο θα μελετήσει εναλλακτικές επιλογές κατασκευής των απαιτούμενων έργων υποδομής για την ορθολογική χρήση του ανακυκλωμένου νερού Ανατολικής Λευκωσίας, το Master Plan του Έργου Χρήσης Ανακυκλωμένου Νερού Ευρύτερης Περιοχής Λεμεσού, καθώς και την αναβάθμιση Διυλιστηρίου Χοιροκοιτίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λιγότερο κατά 20% το αφαλατωμένο νερό

Αγωγοί στην ανατολική Λεμεσό 

Πιστώσεις για κάλυψη υδροδότησης του τελευταίου τμήματος της ανατολικής περιοχής Λεμεσού περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του ΤΑΥ για το 2020 και αφορά την κατασκευή αγωγών και δεξαμενών στην περιοχή Αμαθούντας και Μουτταγιάκας. Το τμήμα αυτό θα κοστίσει συνολικά €3,7 εκατ. και για τον προϋπολογισμό του 2020 έχει πιστωθεί κονδύλι €400.000 Το υφιστάμενο έργο – Υδατοπρομήθεια Ευρύτερης Περιοχής Λεμεσού για την υδροδότηση της Ανατολικής περιοχής συνολικής δαπάνης €13,35 εκατ. που περιλαμβανόταν στον προϋπολογισμό στα έτη 2015-2017. Μέχρι το 2017 τοποθετήθηκε ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς με κόστος €5.178.765. Η υδροδότηση της Βόρειας περιοχής θα εκτελεσθεί σε μεταγενέστερο στάδιο ως ξεχωριστό έργο.

Ξεκινά η χρονιά με αποθήκευση στα φράγματα 80%

Με τα μεγάλα φράγματα της Κύπρου να είναι σχεδόν γεμάτα αφού η πληρότητα του νέου υδρολογικού έτους αρχίζει με αποθηκευμένη ποσότητα 80%, παρέχεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση το 2020 να κάνει καλύτερη διαχείριση του νερού και να δώσει αυξημένες ποσότητες για τις ανάγκες της ύδρευσης. Σημειώνεται ότι το 2019 αποφασίστηκε να παραχωρηθούν 95,3 εκατ. κ.μ. νερού για ύδρευση και 56,2 εκατ. κ.μ. για άρδευση, ενώ το 2018 εγκρίθηκαν μόλις 29,7 εκατ. κ.μ. νερού για άρδευση. Σήμερα τα συνολικά αποθέματα είναι 234 εκατ. κ.μ., ενώ η μέγιστη ποσότητα για το 2019 έφθασε τα 270 εκατ. κ.μ. Το φράγμα του Κούρη διαθέτει 100 εκατ. ή 86,9% της πληρότητάς του, του Ασπρόκρεμμου 45 εκατ. ή 86,9% και της Ευρέτου 19 εκατ. ή 78,7%.

Έργα σύνδεσης με μονάδες αφαλάτωσης

Ποσό ύψους €14,6 εκατ. προορίζεται να καλύψει δαπάνες για έργα που αφορούν τις μονάδες αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού. Συγκεκριμένα, προτείνεται η κατασκευή συναφών έργων για τη μεταφορά του αφαλατωμένου νερού του Βασιλικού στη Λεμεσό συνολικού κόστους €4,59 εκατ. Το έργο διαλαμβάνει τον αγωγό άντλησης από τη μονάδα αφαλάτωσης του Βασιλικού μέχρι την προτεινόμενη κεντρική δεξαμενή χωρητικότητας 2.000 m3, τους αγωγούς μεταφοράς στις διάφορες κοινοτικές δεξαμενές. Οι προτεινόμενες πιστώσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση των εργασιών.

Κονδύλι €2,1 εκατ. προορίζεται για την κατασκευή νέου Αντλιοστασίου στην Τερσεφάνου για μεταφορά αφαλατωμένου νερού στη Λευκωσία. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή νέου αντλιοστασίου στο Διυλιστήριο Τερσεφάνου για τη μεταφορά νερού στη Λευκωσία μέσω του αγωγού Τερσεφάνου – Λευκωσίας.

Για την ικανοποίηση υδρευτικών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας και βελτίωση της αξιοπιστίας τους συστήματος παροχής πόσιμου νερού στη Λευκωσία θα δαπανηθούν συνολικά €53,5 εκατ. Το ποσό αφορά την κάλυψη των αυξανόμενων υδρευτικών αναγκών της πόλης και κοινοτήτων της Λευκωσίας μέσω αξιοποίησης του αφαλατωμένου νερού που παράγεται στη Μονάδα Αφαλάτωσης Βασιλικού. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή αγωγών, αντλιοστασίων και άλλων υποστηρικτικών έργων υποδομής.

Για την ικανοποίηση υδρευτικών αναγκών στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού θα δαπανηθεί ποσό €23 εκατ. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή αγωγών, αντλιοστασίων και δεξαμενών από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Δεκέλειας προς το ύψωμα Κοκκινόκρεμμος καθώς και τη διασύνδεση με το υφιστάμενο σύστημα υδροδότησης.