Παρόλο που πλησιάζει η ολοκλήρωση των δύο αντιπλημμυρικών φραγμάτων στην Αραδίππου, που θα καλύπτουν και μέρος των αρδευτικών αναγκών της περιοχής αναδασμού, οι γεωργοί θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για να πάρουν νερό.

 Όπως προκύπτει από την απάντηση της υπουργού Γεωργίας σε ερώτηση του βουλευτή Λάρνακας Χρίστου Ορφανίδη, για να φτάσει νερό στις περιοχές αναδασμού θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αρδευτικό δίκτυο που θα ενωθεί με τα φράγματα, το οποίο, όμως, αναμένεται να παραδοθεί αρχές του 2026.

Ο βουλευτής ζήτησε ενημέρωση για τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής του αρδευτικού δικτύου της περιοχής αναδασμού Αραδίππου και τη διασύνδεσή του με τον Νότιο Αγωγό. Στην απάντησή της η υπουργός Γεωργίας ξεκαθαρίζει σ’ ότι αφορά στον Νότιο Αγωγό πως δεν μπορεί να παραχωρηθεί μέσω του νερό, με δεδομένο πως η περιοχή του Αναδασμού Αραδίππου βρίσκεται εκτός του Ενιαίου Σχεδίου Νότιου Αγωγού (ΕΣΝΑ). Σημειώνει ακόμη πως ο Νότιος Αγωγός κατασκευάστηκε πριν από πολλά χρόνια, για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων περιοχών και λόγω των αυξημένων αναγκών νερού λειτουργεί με ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο.

Γι’ αυτό σημειώνει η κ. Παναγιώτου «δεν δύναται να καλύψει στο 100% τις υφιστάμενες ανάγκες των αρδευτικών περιοχών που είναι ενταγμένες σε αυτό», με το αίτημα για παραχώρηση επιπρόσθετων ποσοτήτων νερού σε νέες περιοχές να είναι «αδύνατο να ικανοποιηθεί».

Η υπουργός προσθέτει ακόμη πως οι αρδευτικές ανάγκες της περιοχής αναδασμού Αραδίππου θα καλυφθούν με τη λειτουργία των δύο νέων αντιπλημμυρικών φραγμάτων Καμμίτση και Αρχάγγελου, καθώς και του αρδευτικού δικτύου που θα συνδεθεί όταν ολοκληρωθεί.

Τα δύο αντιπλημμυρικά φράγματα, που θα κοστίσουν σχεδόν €9 εκατ., έχουν χωρητικότητας 1.000.000 m3 και 250.000 m3 αντίστοιχα. Η κατασκευή τους ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 με στόχο να  συγκρατούν τις πλημμυρικές ροές, σε περιοχές της Αραδίππου που αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα. Προβλέπεται, ωστόσο και η μέγιστη κατακράτηση 500.000 m3 νερού για την κάλυψη μέρους των αρδευτικών αναγκών της περιοχής αναδασμού.