Ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Hermes Airports, η γαλλική Egis είναι ανάμεσα στις εταιρείες που επέδειξαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 30% του αεροδρομίου Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.
Η Egis ελέγχει το 20% στην κοινοπραξία της Hermes Airports και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά από την επίσης γαλλική Bouygues Construction Airport Concessions Europe που ελέγχει το 22%. Όπως έγινε γνωστό, η Egis μαζί με τη γνωστή αμερικανική επενδυτική εταιρεία KKR διεκδικούν το 30% της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Το ελληνικό κράτος αποφάσισε να παραχωρήσει το 30% σε ιδιώτη επενδυτή μέχρι το 2046. Όπως έγινε γνωστό ενδιαφέρον επιδείχθηκε από 10 επενδυτικά σχήματα:
ADP GROUPE, πρόκειται για την εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο του Παρισιού και συνολικά 25 αεροδρόμια σε ολόκληρο τον κόσμο.
APG ASSET MANAGEMENT, επενδυτικός όμιλος που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ολλανδικών ασφαλιστικών ταμείων αξίας άνω των 530 δισ. ευρώ.
AVIALLIANCE GMBh, η εταιρεία που ήδη διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ανήκει στον καναδικό όμιλο PSP.
FERROVIAL INTERNATIONAL SE. Η εταιρεία ανήκει στον ισπανικό κολοσσό Ferrovial, με σημαντική παρουσία στις συμβάσεις παραχώρησης παγκοσμίως.
FIRST STATE INVESTMENTS, η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία με κεφάλαια άνω των 150 δισ. δολαρίων ΗΠΑ υπό διαχείριση.
GLOBAL INFRASTRUCTURE PARTNERS, επενδυτική εταιρεία με επίκεντρο τις υποδομές και υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των $51 δισ.
VINCI AIRPORTS, η θυγατρική του γαλλικού ομίλου Vinci που είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας διαχείρισης της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου και μεγαλύτερος μέτοχος της Ολυμπίας Οδού.
Κοινοπραξία εταιρειών ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND S.C.A, SICAR και ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND V B S.C.S. SICAV – RAIF, η κοινοπραξία του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Ardian (πρώην AXA Private Equity).
Κοινοπραξία εταιρειών KKR και EGIS. Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία σε συνεργασία με τον γαλλικό όμιλο EGIS.
Κοινοπραξία εταιρειών MEIF 6 ATTIC INVESTMENT, RAFFLES INFRA HOLDING και CHENGDONG INVESTMENT CORPORATION. Η πρώτη είναι εταιρεία που ιδρύθηκε προ εβδομάδων στο Λουξεμβούργο και ελέγχεται από τον αυστραλιανό επενδυτικό όμιλο Macquarie, με τεράστια παρουσία στον χώρο των υποδομών, η δεύτερη, επενδυτικός όμιλος με έδρα τη Σιγκαπούρη και η τρίτη αποτελεί κρατικό επενδυτικό όχημα της Κίνας.
 
Πηγή: philenews / Insider