To Top
20:30 Σάββατο
26 Μαΐου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ριζοσπαστικά μέτρα: Υγεία και το απόγευμα
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Ριζοσπαστικά μέτρα: Υγεία και το απόγευμα
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτωβρίου 2017, 12:41 μμ

Ένα ιατρείο «express» θα αρχίσει να λειτουργεί από τις 16 Οκτωβρίου στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ από το τέλος του μήνα οι ασθενείς στην πρωτεύουσα θα μπορούν να εξασφαλίσουν υπηρεσίες υγείας και το απόγευμα από το Κέντρο Υγείας Λατσιών και τα εξωτερικά ιατρεία του παλιού νοσοκομείου.

Και οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε πιλοτικό στάδιο στην πρωτεύουσα, με στόχο πολύ σύντομα και αφού διαφανούν τα πιθανά κενά ή ελλείψεις τους και γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, να επεκταθούν στη συνέχεια σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία των επαρχιών. 

Συγκεκριμένα και όπως εξήγησε χθες ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, «από τις 16 Οκτωβρίου εισάγεται στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ο θεσμός του “fast track”». Πρόκειται, όπως είπε, «για ένα ιατρείο το οποίο θα εξυπηρετεί τους ασθενείς οι οποίοι θα εντάσσονται μετά τη διαλογή στην κατηγορία 4 ή 5». Με απλά λόγια, το ιατρείο αυτό θα αφορά τα λιγότερο επείγοντα περιστατικά τα οποία ωστόσο χρήζουν ιατρικής φροντίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Παμπορίδης, «θα βοηθηθεί το ΤΑΕΠ και όσοι ασθενείς δεν κρίνονται ως επείγοντα περιστατικά θα παραπέμπονται σε αυτό το ιατρείο και θα αποφεύγονται έτσι οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής». Αυτή τη στιγμή στα ΤΑΕΠ, εξυπηρετούνται οι ασθενείς ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης τους έτσι σε αρκετές περιπτώσεις τα λιγότερο επείγοντα περιστατικά παραμένουν στην αναμονή για αρκετές ώρες. 

Το νέο αυτό ιατρείο θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 2 το απόγευμα μέχρι το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα. 

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η αρχή θα γίνει στο Κέντρο Υγείας Λατσιών, όπου θα λειτουργεί και απογευματινή βάρδια για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς κατά τις ώρες που δεν λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ή των υπόλοιπων Κέντρων Υγείας. Το ίδιο θα γίνει και με τα εξωτερικά ιατρεία που λειτουργούν στο παλιό νοσοκομείο της πρωτεύουσας, στα οποία επίσης θα εργάζεται και απογευματινή βάρδια. Η μεταρρύθμιση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή στις 30 Οκτωβρίου. 

Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Παμπορίδης, «είναι να δώσουμε στον πολίτη την επιλογή να μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις υπηρεσίας του Δημοσίου και τα απογεύματα και με αυτό τον τρόπο σίγουρα θα αποσυμφορηθεί και το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. 

Και οι δύο αυτές ρυθμίσεις θα επεκταθούν, σύμφωνα με τον υπουργό, πολύ σύντομα σε όλες τις επαρχίες και εντάσσονται στο πλαίσιο της εφαρμογής της μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα της υγείας και συγκεκριμένα στην προώθηση και υλοποίηση του προγράμματος για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας η οποία και περιλαμβάνεται στην πρώτη φάση της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας. 

«Η αυτονόμηση των νοσοκομείων», είπε ο υπουργός, θα πάρει δύο με τρία χρόνια για να εφαρμοστεί πλήρως και έτσι εμείς στο μεσοδιάστημα και σε συνεννόηση πάντα με τις Συντεχνίες θα πρέπει να κάνουμε στοχευμένα βήματα και όχι σπασπωδικές κινήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να μας οδηγήσουν σε κάποιες περιπτώσεις και σε αχρείαστη δαπάνη πολύτιμων κονδυλίων». 

Αναφέρεται ότι η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, περιλαμβάνεται και στη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και γιατρών, με τις Συντεχνίες βεβαίως να έχουν θέσει κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες και αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο σχετικού διαλόγου. Βασική προϋπόθεση θεωρείται η ενίσχυση της στελέχωσης των διαφόρων τμημάτων κατά τρόπο που να επιτρέπεται η εισαγωγή απογευματινής βάρδιας όπου κρίνεται απαραίτητο για την εξυπηρέτηση των ασθενών. 

Διορίστηκαν τα νέα μέλη του ΟΑΥ

Η Κυβέρνηση προχώρησε την περασμένη εβδομάδα και στο διορισμό των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Συγκεκριμένα, διορίστηκαν δύο νέα μέλη εις αντικατάσταση δύο μελών των οποίων η θητεία είχε λήξει, ενώ διορίστηκαν κι άλλα δύο μέλη σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου για το Γενικό Σύστημα Υγείας, που η Βουλή ψήφισε τον περασμένο Ιούνιο. Με αυτά τα δεδομένα, ο ΟΑΥ προχωρεί τώρα στην υλοποίηση όλων των εξαγγελθέντων δράσεων του βάσει των προνοιών της νομοθεσίας και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου, «οι διορισμοί αυτοί έπρεπε να γίνουν για να μπορέσει ο Οργανισμός να λειτουργήσει σωστά αλλά και να εναρμονιστεί με τη νομοθεσία». 

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή ο ΟΑΥ εκτός από την προώθηση της λειτουργίας του λογισμικού συστήματος του ΓεΣΥ, εργάζεται προς την κατεύθυνση της ετοιμασίας των κανονισμών λειτουργίας του Συστήματος και παράλληλα βρίσκεται σε διάλογο με όλους τους λειτουργούς υγείας προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι της μεταξύ τους συνεργασίας μετά την υλοποίηση της μεταρρύθμισης. 

ΑΠΟΨΗ

Ας σκεφτούν όλοι τους ασθενείς 
Η επέκταση της λειτουργίας όλων των τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και όχι μόνο κάποιων σε κάθε Επαρχία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσον θα τα βρουν μεταξύ τους Υπουργείο Υγείας και Συντεχνίες, αλλά και από το κατά πόσον θα εντοπιστούν γιατροί πρόθυμοι να εργοδοτηθούν από τον Αυτόνομο Οργανισμό για να λειτουργήσουν οι απογευματινές βάρδιες. Το σίγουρο είναι ότι αν το πείραμα πετύχει, τότε κερδισμένοι δεν θα βγουν μόνο οι ασθενείς αλλά και οι ίδιοι οι λειτουργοί υγείας. Χθες, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ έφερε το παράδειγμα γιατρού που είδε 70 ασθενείς σε ένα μόνο πρωινό. Εάν το εξωτερικό ιατρείο λειτουργούσε και το απόγευμα, υπό κανονικές συνθήκες θα έβλεπε το πολύ τους μισούς. 

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.