Ένταση, επεισόδια, αψιμαχίες και αντεγκλήσεις παρατηρήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα έναρξης εργασιών για τη μετακίνηση της μονάδας παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος της εταιρείας Prometheas Asphalt Ltd από το Τσέρι στο Μιτσερό.

Οι επηρεαζόμενοι γνώριζαν για τους σχεδιασμούς της εταιρείας να αρχίσει εργασίες στις 2 Αυγούστου 2022 και προς το σκοπό αυτό κοινοποίησαν την πρόθεσή τους να παραβρεθούν στις 6.30 το πρωί στον χώρο όπου προγραμματίζονταν οι εργασίες με σκοπό να τις αποτρέψουν. Ωστόσο, η εταιρεία έπιασε πολύ νωρίτερα εργασία, με αποτέλεσμα στον χώρο όπου θα εγκατασταθεί το εργοστάσιο να βρίσκονται 50 αστυνομικοί για να αποτρέψουν τις πιθανές διαμαρτυρίες από την προγραμματισμένη εκδήλωση, καθώς επίσης και οι δύο κοινοτάρχες Μιτσερού και Αγροκηπιάς, οι οποίο πήγαν νωρίτερα στη συγκέντρωση. 

Τα δύο πρόσωπα συνελήφθηκαν γύρω στις 6 το πρωί από την Αστυνομία με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τον εκσκαφέα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου Χρίστος Ανδρέου. Πρόσθεσε ότι οι δύο κοινοτάρχες μεταφέρθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας και κατηγορήθηκαν γραπτώς για διασάλευση της ειρήνης, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, παράνομης εισόδου, παρεμπόδιση στο έργο της Αστυνομίας, αντίσταση κατά της νόμιμης σύλληψης αλλά και της δημόσιας εξύβρισης. Αργότερα τα πρόσωπα αυτά αφέθηκαν ελεύθερα. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, τα μέλη της Αστυνομίας βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο για να αστυνομεύσουν καθηκόντως την εκδήλωση, η οποία ήταν προγραμματισμένη. Εξήγησε ότι από τη στιγμή που θα παραμείνουν εκεί οι κάτοικοι, θα παραμείνει και αστυνομική δύναμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιτσερό: Ένταση στη διαμαρτυρία για τα ασφαλτικά (εικόνες & βίντεο)

Όταν άρχισαν να καταφθάνουν κάτοικοι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων, προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό της Αστυνομίας προκειμένου να αποτρέψουν την έναρξη των εργασιών, ανακόπτοντας την πορεία του εκσκαφέα. 

Με το άκουσμα της σύλληψης των δύο κοινοταρχών, υπήρξαν αντεγκλήσεις και μικροσπρωξίματα μεταξύ αστυνομικών και διαμαρτυρομένων. Κάτοικοι παρέμειναν εκεί καθόλη τη διάρκεια των εργασιών, ενώ έλαβαν την απόφαση να παραμείνουν επ’ αόριστον στο χώρο εγκατάστασης του εργοστασίου ασφαλτικού στο Μιτσερό μέχρι να απομακρυνθεί ο εκσκαφέας. Μάλιστα, εγκατέστησαν τέντες ώστε να περιφρουρούν όλες τις ώρες. 

Λόγω διαμαρτυρίας, ο δρόμος Κάτω Μονής προς Άγιο Ιωάννη Μαλούντας είχε κλείσει μέχρι το μεσημέρι και στις δύο κατευθύνσεις, για την τροχαία κίνηση. 

Μέλη της ένωσης πολιτών «Κοινότητες Εν Δράσει», κατάγγειλαν την Αστυνομία για άσκηση υπέρμετρης βίας και χειροδικίας, όπως ισχυρίστηκαν, εις βάρος διαμαρτυρόμενων κατοίκων και επίδειξη προκλητικής συμπεριφοράς. Μιλώντας στον «Φ», η Άντρη Βασιλείου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό και ισχυρίστηκε ότι πολίτης χτυπήθηκε από αστυνομικό και έπεσε στο έδαφος χτυπώντας στο κεφάλι. Επίσης, κατάγγειλε την προκλητική στάση τριών αστυνομικών όπου άρπαξαν αναίτια και βίαια από τα χέρια γυναίκα. Πρόσθεσε ότι βρέθηκαν εκεί για να αποτρέψουν τις εργασίες. 

Η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι την ώρα που εκκρεμεί η έκδοση προσωρινού διατάγματος δικαστηρίου για τερματισμό των εργασιών, κάποιοι επέλεξαν την έναρξη εργασιών. Ανέφερε μάλιστα στον «Φ», ότι στις 30/6/2022 το Διοικητικό Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, ενώ συνέστησε προφορικά στην εταιρεία να μην προβεί σε εργασίες στον χώρο. Εκκρεμούσης της δικαστικής απόφασης, είπε, ο εργολάβος ζήτησε τη βοήθεια της Αστυνομίας για να αρχίσει εργασίες. Υποστήριξε ακόμα ότι οι κάτοικοι αναμένουν να τους δοθούν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ξεκινήσουν οι εργασίες εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου. 

Τι υποστήριξαν οι δύο συλληφθέντες κοινοτάρχες

Μιλώντας στο Τρίτο, ο κοινοτάρχης Μιτσερού, Αντρέας Κυριάκου, ανέφερε πως παρεμπόδισαν τον εκσκαφέα, μπαίνοντας μπροστά του. Ο εκσκαφέας, σημείωσε, έφτασε στον χώρο με συνοδεία μεγάλου αριθμού αστυνομικών. Πρόσθεσε ότι δεν περίμεναν αυτή τη συμπεριφορά από την Αστυνομία, προσθέτοντας ότι θα το υποστούν και αυτό για το καλό των πολιτών.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγροκηπιάς, Σωτήρης Κυριάκου, είπε ότι αυτό που αναμένουν είναι να ληφθεί απόφαση, που πρέπει να την πάρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να αναστείλει τη μετακίνηση του εργοστασίου, μέχρι να συναντηθεί μαζί τους. Αναφορικά με τη σύλληψη τόσο του ιδίου όσο και του κοινοτάρχη Μιτσερού, ο κ. Κυριάκου είπε ότι «εγώ δεν τα βάζω με τους αστυνομικούς» και πρόσθεσε ότι «εγώ τα βάζω με αυτούς που διατάσσουν τους αστυνομικούς, διότι υπέδειξαν υπέρμετρο ζήλο του καθήκοντος τους όταν σταθήκαμε μπροστά από το μηχάνημα εμείς για να μην προχωρήσει». «Υπήρξαν και αψιμαχίες μεταξύ μας. Εμείς προσπαθούσαμε να μείνουμε μπροστά από το μηχάνημα, αλλά ήμασταν δύο άτομα εκείνη την ώρα. Είχαμε μια αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς και μετά μας συνέλαβαν και μας οδήγησαν στη Λακατάμια. Μας άφησαν ελεύθερους γύρω στις 10:30. Μας κατηγόρησαν γραπτώς. Εμείς δεν αποδεχτήκαμε τα αδικήματα. Εμείς τους είπαμε ξεκάθαρα ότι θα τα πούμε στο δικαστήριο», συμπλήρωσε.

Έτσι φτάσαμε στην έναρξη εργασιών

Στις 2/10/2019 ορίστηκε Υπουργική Επιτροπή για μετακίνηση ασφαλτικών από την περιοχή Ιδαλίου και Τσερίου. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις περιοχές χωροθέτησης λήφθηκε στις 29/7/2020 και οι εμπλεκόμενες εταιρείες ενημερώθηκαν στις 4/12/2020. Για το Μιτσερό υποβλήθηκε αίτηση για ανέγερση του ασφαλτικού στις 18/1/2021. Ακολούθως υποβλήθηκε η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον στις 21/1/2021 στο πλαίσιο της διαδικασίας εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας.

Η περιβαλλοντική έγκριση για την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου εκδόθηκε στις 4/3/2022, ενώ η πολεοδομική άδεια χορηγήθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως στις 24/3/2022. Προηγήθηκε στις 21/3/2022 η σύμβαση μίσθωσης κρατικού τεμαχίου για ανέγερση του εργοστασίου. Ακολούθως, οι επηρεαζόμενες κοινότητες υπέβαλαν προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο στις 4/5/2022, η οποία συνοδευόταν από μονομερή αίτηση για έκδοση διατάγματος αναστολής ισχύος της Πολεοδομικής Άδειας, μέχρι την τελική εκδίκαση της προσφυγής. Η διαδικασία εκδίκασης της μονομερούς αίτησης για έκδοση διατάγματος αναστολής της ισχύος της Πολεοδομικής Άδειας ολοκληρώθηκε στις 30/6/2022 και το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε για την απόφασή του.

Η προσφυγή θα εξεταστεί για οδηγίες στις 9/11/2022. Η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας προέβη στη χορήγηση Άδειας Οικοδομής στις 8/7/2022 και εκκρεμεί προσφυγή και για την εν λόγω απόφαση. Η τελευταία άδεια έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία να αρχίσει εργασίες για τη μετακίνηση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Λάθος η έναρξη εργασιών τη δεδομένη στιγμή

Το κράτος πρέπει να λειτουργήσει. Αν δεν γίνει η μετακίνηση του ασφαλτικού στέλνεται το μήνυμα ότι όταν δεν μας αρέσει κάτι, βγαίνουμε απλά στους δρόμους και επιτυγχάνουμε να μην γίνει, αυτό που δεν θέλουμε. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, ξεκίνησαν οι εργασίες προτού εκδοθεί η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την έκδοση διατάγματος αναστολής της ισχύος της Πολεοδομικής Άδειας. Υπάρχει μάλιστα καθυστέρηση στην απόφαση από το Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο επιφυλάχθηκε από τις 30/6/2022 παρόλο το επείγον. Περαιτέρω, σε περίπτωση έκδοσης του διατάγματος δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν οποιεσδήποτε εργασίες στην περιοχή μέχρι την τελική εκδίκαση της προσφυγής των επηρεαζόμενων κοινοτήτων, διαδικασία που θα ξεκινήσει στις 3/11/2022. Επομένως, εκκρεμούσης της δικαστικής απόφασης θα έπρεπε να αποφευχθούν οι όποιες εργασίες.