Ιερουσαλήμ και Άγκυρα αποφάσισαν να ρίξουν τίτλους τέλους στην τουρκοϊσραηλινή αντιπαράθεση και να αποκαταστήσουν πλήρως τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις. Μετά από τέσσερα χρόνια ο πρέσβης του Ισραήλ επιστρέφει στην Άγκυρα, ενώ αναμένεται και Τούρκος πρέσβης στο Τελ Αβίβ. 

Το έδαφος είχε προετοιμαστεί με την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου, Ισαάκ Χέρτζογκ, στην Τουρκία και με τις συνομιλίες που είχαν ακολουθήσει μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Γιαΐρ Λαπίντ, νυν πρωθυπουργός του Ισραήλ. Η αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία ήταν από τους στόχους που είχε θέσει η νυν κυβέρνηση του Ισραήλ και την οποία υποστήριξε ο Πρόεδρος Χέρτζογκ, του οποίου η συμβολή θεωρείται σημαντική. 

Παρά τις δηλώσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν και παρά το ότι αμφότερες οι πλευρές ήθελαν τον τερματισμό της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, εντούτοις καμιά από τις κινήσεις τους το τελευταίο διάστημα δεν έδειχναν ότι κινούνται προς πλήρη αντικατάσταση. Ωστόσο, χθες Ισραήλ και Τουρκία ανακοίνωσαν ότι αποκαθιστούν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις και ότι οι πρέσβεις και οι προξενικοί ακόλουθοι των δύο χωρών θα επανατοποθετηθούν σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ αντίστοιχα εντός του αμέσως προσεχούς χρονικού διαστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έγιναν Τούρκοι… με τον Δένδια επειδή μίλησε για εισβολή

Νωρίτερα την Τετάρτη η εφημερίδα Χαάρετζ, προηγήθηκε των επισήμων ανακοινώσεων τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του ισραηλινού Πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, η σημερινή εξέλιξη έρχεται να συμπληρώσει τις διαβουλεύσεις που πραγματοποίησε σε μονοήμερη επίσκεψή του στην Άγκυρα ο Λαπίντ τον περασμένο Ιούνιο, στα πλαίσια των καθηκόντων του ως Υπουργός Εξωτερικών με τον τότε Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση αναφέρει ότι οι τελευταίες λεπτομέρειες συζητήθηκαν το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του γενικού διευθυντή του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, Άλον Ούσπιζ, με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Με ανάρτησή του στο twitter ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, ανέφερε ότι «η ανανέωση των σχέσεων με την Τουρκία αποτελεί σημαντικό απόκτημα για την περιφερειακή ασφάλεια και πολύ σημαντική οικονομική εξέλιξη για τους ισραηλινούς πολίτες. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της θέσης που κατέχει το Ισραήλ σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο».

Ο ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, αναφερόμενος στη χθεσινή εξέλιξη εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Χαιρετίζω την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία. Πρόκειται για μία διαδικασία που διεξάγουμε κατά το τελευταίο έτος, η οποία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, του τουρισμού και των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Η συνεργασία και η καλή γειτονία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικές για όλους μας. Οι πιστοί όλων των θρησκειών, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, μπορούν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά».

Δεν έχει ανακοινωθεί πότε ακριβώς θα επανατοποθετηθούν οι πρέσβεις, οι προξενικοί ακόλουθοι και ποιοι θα είναι οι διπλωμάτες που θα ορισθούν.

Στην Τουρκία, η ιστοσελίδα του ενημερωτικού καναλιού της τουρκικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «Trt Haber» μετέδωσε την Τετάρτη ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την απόφαση της Τουρκίας και Ισραήλ να διορίσουν πρεσβευτές (σε Τελ Αβίβ και Άγκυρα)». 

Την είδηση μετέδωσε και το τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο «Habertürk», σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για ένα νέο, σημαντικό ορόσημο στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

Η απόφαση για πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία γινόταν συζήτηση για βελτίωση των σχέσεων Άγκυρας και Δαμασκού. Επίσης σημαντικό ότι η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη Αμπάς κατά του Ισραήλ στη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία. Δηλώσεις με αναφορές σε ολοκαυτώματα από πλευράς Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση του Βερολίνου.