Τη δέσμευση υπέρ της βιώσιμης κατανάλωσης, με την οποία οι επιχειρήσεις παροτρύνονται να στηρίξουν τους καταναλωτές στην αναζήτησή τους για πιο βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της  ατζέντας για τους νέους καταναλωτές. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και αρκετές εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων των μικρών επιχειρήσεων) έχουν ήδη αναλάβει τη δέσμευση. Στην πιλοτική φάση συμμετείχαν 11 επιχειρήσεις (Ceconomy, Colruyt, Decathlon, Engie, Erste Group, H&M Group, L’Oréal, LEGO, Philips, Renwed και Vėjo projektai (Dancer bus). Στη δεύτερη και τελευταία φάση, οι εταιρείες δεσμεύονται να κάνουν ένα ακόμη βήμα και να αυξήσουν την «κυκλικότητα» των δραστηριοτήτων τους (π.χ. χρησιμοποιώντας περισσότερα ανακυκλωμένα ή προερχόμενα από βιώσιμες πηγές υλικά, παράγοντας λιγότερα απορρίμματα, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια) και/ή να σεβαστούν την κοινωνική βιωσιμότητα σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού (π.χ. καταχώριση προϊόντων με αναγνωρισμένα σήματα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρεκόρ παραγωγής πυρηνικής ενέργειας

Εταιρείες όλων των μεγεθών που κατασκευάζουν μη εδώδιμα προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων των λιανοπωλητών), μπορούν να αναλάβουν τη δέσμευση και πρέπει είτε να εδρεύουν στην ΕΕ, είτε να είναι σε θέση να επιδείξουν σημαντική δραστηριότητα στην ΕΕ. Όσες εταιρείες ενδιαφέρονται μπορούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 να υποβάλουν ενδιαφέρον.

Οι εταιρείες τροφίμων ενθαρρύνονται να ενταχθούν στον Κώδικα Δεοντολογίας για υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές και πρακτικές μάρκετινγκ. Αναλαμβάνοντας τη δέσμευση, η εταιρεία δεσμεύεται για το πρώτο σημείο παρακάτω και τουλάχιστον ένα από τα άλλα:

 – εντοπισμός του αποτυπώματος άνθρακα και να υπάρχουν στόχοι που μπορούν να μετρηθούν και να ελεγχθούν τα επόμενα χρόνια

 – προσδιορισμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (το οποίο σχετίζεται με άλλους περιβαλλοντικούς δείκτες, όπως επιπτώσεις που σχετίζονται με το νερό, τον αέρα, τους πόρους, τη χρήση γης και την τοξικότητα) 

 – αύξηση της «κυκλικότητας» στις δραστηριότητες (π.χ. χρήση περισσότερων ανακυκλωμένων ή βιώσιμων υλικών, δημιουργία λιγότερων αποβλήτων, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας στις διαδικασίες παραγωγής)

 – σεβασμός στην κοινωνική βιωσιμότητα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας (π.χ. εσωτερικές διαδικασίες που διασφαλίζουν βιώσιμη παραγωγή, καταχώρηση προϊόντων με