Ανέμους, βροχοπτώσεις και σκόνη επιφέρει η κακοκαιρία «Αpollo» στην Κύπρο, η οποία έπληξε την Ιταλία και την Κρήτη. Ωστόσο, τα φαινόμενα σύντομα υποχωρούν για να υποδεχτούν ξανά συνθήκες καλοκαιριού, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει φανερά υψηλότερα από τις μέσες τιμές για την εποχή, μέχρι τους 30 βαθμούς Κελσίου. Πέρα από τη ζέστη, ιδιαίτερα χαμηλά ήταν τα ποσοστά βροχόπτωσης του περασμένου μήνα, με τον Οκτώβριο του 2021 να είναι από τους χειρότερους των τελευταίων 120 χρόνων. 

«Το χαμηλό βαρομετρικό με το όνομα “Αpollo” στην Κύπρο, επιφέρει ενίσχυση στους ανέμους, σκόνη στην ατμόσφαιρα και πολλές νεφώσεις», σημείωσε στον «Φ» ο ανώτερος μετεωρολογικός λειτουργός Φίλιππος Τύμβιος, διευκρινίζοντας ότι αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Μάλιστα, τις πρωινές ώρες δεν αποκλείεται να βρίσκεται σε ισχύ και σχετική προειδοποίηση από το Τμήμα Μετεωρολογίας. Ωστόσο, σημείωσε, από το απόγευμα και έπειτα το σύστημα απομακρύνεται και σταδιακά υποχωρούν και τα φαινόμενα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στις μέσες κλιματολογικές τιμές για την εποχή, στους 25 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, στους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και στους 15 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φ.Τύμβιος: Τις επόμενες ώρες θα μας επηρεάσει ο «Apollο»

Αύριο Τετάρτη, είπε ο κ. Τύμβιος, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Σταδιακά, όμως, θα καταστεί μερικώς συννεφιασμένος, ενώ αναμένεται να σημειωθούν και μεμονωμένες ασθενείς βροχοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Τη νύχτα προβλέπεται τοπική αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Ωστόσο, υποχωρούν από την ατμόσφαιρα τα επίπεδα της σκόνης. Η θερμοκρασία θα παρουσιάζει από αύριο σταδιακά άνοδο, ενώ μέχρι το Σαββατοκύριακο όπως είπε ο κ. Τύμβιος, ο υδράργυρος θα ανέβει στους 30 βαθμούς Κελσίου.

«Συνολικά μέσα στον Οκτώβριο, πήραμε γύρω στα 7 χιλιοστά νερού από βροχοπτώσεις. Ποσοστό, το οποίο ανέρχεται στο 20% του νερού που αναλογεί στον συγκεκριμένο μήνα», είπε και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη εισροή νερού σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη. «Πριν από τις 27 Οκτωβρίου, που αρχίσαμε να παίρνουμε νερό από πολύ τοπικά φαινόμενα, διανύαμε μία από τις τρεις χειρότερες χρονιές όσον αφορά τον μήνα Οκτώβρη τα τελευταία 120 χρόνια. Ήταν ελάχιστη η βροχόπτωση, σχεδόν μηδέν», κατέληξε.

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες