Η Τουρκία επιχειρεί, μέσα από την ανακίνηση του θέματος της Αμμοχώστου, να εκβιάσει την κυπριακή κυβέρνηση για να βάλει χέρι στους υδρογονάνθρακες της Κύπρου. Η Άγκυρα προτείνει τοποθέτηση όλων των ανοικτών θεμάτων -δηλαδή Βαρώσι, περιουσιακό και ενεργειακοί πόροι- στο τραπέζι των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί.

Η Άγκυρα ανεβάζοντας, το τελευταίο διάστημα, τη συζήτηση στο θέμα των Βαρωσίων αποσκοπεί σε μια συζήτηση του θέματος ανάμεσα στις δύο κοινότητες αλλά να βάλει στο τραπέζι και τα ενεργειακά. Σημειώνεται πως η προσπάθεια της Τουρκίας να βάλει τα ενεργειακά στο τραπέζι των συνομιλιών πάει πίσω τουλάχιστον τρία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν το πέτυχε, συνεχώς ανακαλύπτει νέα παράθυρα ευελπιστώντας ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα το πετύχει. Το τελευταίο διάστημα το θέμα του ανοίγματος της Αμμοχώστου βρίσκεται στο επίκεντρο των τοποθετήσεων στα κατεχόμενα. Και φαίνεται ότι δεν είναι μόνο στα πλαίσια του προεκλογικού διαλόγου που συζητείται.

Παρεμβαίνοντας στην όλη συζήτηση για το άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν πρότεινε διάλογο επί του θέματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Κίπρις Πόστασι (πηγή ΓΤΠ) ο Καλίν μιλώντας προσφάτως στο διεθνές δίκτυο Μπλούμπεργκ είπε ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος ανάμεσα στις κοινότητες σε όλα τα θέματα όπως το Βαρώσι, το περιουσιακό και οι ενεργειακοί πόροι που υπάρχουν γύρω από το νησί. Σημειώνοντας ότι οι διαφωνίες θα μπορούσαν να επιλυθούν, ο Καλίν ανέφερε: «Ό,τι υπάρχει γύρω από το νησί μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των ανθρώπων εκεί. Το άνοιγμα του Βαρωσιού τώρα είναι μια πρωτοβουλία μετατροπής εκείνης της περιοχής του νησιού που είναι κλειστή για δεκαετίες σε ευκαιρία για όλους».  

Αναφέροντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στις περιοχές που πιστεύει ότι ανήκουν στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Καλίν υποστήριξε: «Δεν έχουμε σχέδια για επείγουσες γεωτρήσεις. Δεν θέλουμε να δούμε οποιανδήποτε ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ό,τι και αν βρούμε στην Ανατολική Μεσόγειο, θέλουμε να μοιραστεί εκ μέρους όλων. Θέλουμε να εξασφαλίσουν όφελος όλες οι γειτονικές χώρες που έχουν ακτές. Δεν θέλουμε να το βλέπουμε αυτό ως ένα παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα. Μπορούμε να μετατρέψουμε σε ευκαιρία τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερντογάν: Θα πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε σε Μεσόγειο – Αιγαίο

Η τοποθέτηση αυτή, όπως σημειώνεται και σε δημοσιεύματα στα κατεχόμενα, φαίνεται να λύνει μερικώς το γρίφο της ανακίνησης του θέματος των Βαρωσίων. Θεωρείται ότι η κλειστή πόλη και ο εκβιασμός για άνοιγμά της αποτελούν το χαρτί για να μπουν οι υδρογονάνθρακες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με την Τουρκία να θεωρεί πως είτε θα καταφέρει να πάρει όσα αξιώνει είτε θα οδηγήσει ολόκληρο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου σε αχρησία. Αυτό δεν αποκλείει να γίνουν κι άλλες κινήσεις προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της πόλης. Κάτι που η κυπριακή κυβέρνηση έδειξε να την ανησυχεί, γι’ αυτό και προέκυψε το τηλεφώνημα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την κατεύθυνση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Νίκο Αναστασιάδη. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησαν θέματα που αφορούν την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και των εξελίξεων που σχετίζονται με τα Βαρώσια. Ο Γενικός Γραμματέας, αναφέρει η ανακοίνωση, επιβεβαίωσε εκ νέου τη θέση του διεθνούς οργανισμού, με γνώμονα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτό που περιμένει η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι ο Αντόνιο Γκουτέρες να απευθυνθεί προς την Τουρκία και εκεί να θέσει το θέμα των Βαρωσίων. Για την κυπριακή κυβέρνηση, όπως έχουν εξελιχθεί τα γεγονότα, είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα της Αμμοχώστου δεν είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί σε επίπεδο δύο κοινοτήτων αλλά είναι ζήτημα που πάει απευθείας στην Άγκυρα και τον ίδιο τον Ερντογάν.

Στο μεταξύ, ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό για το μέλλον των νέων, όπως είπε, αλλά και για να τερματιστεί η αβεβαιότητα στο νησί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό θα διασφαλίσει την ηρεμία και τη γαλήνη όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ενόσω δεν επιτυγχάνεται μια λύση στο Κυπριακό, δεν θα μπορέσει να επέλθει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ούτε και εμείς θα μπορέσουμε να σωθούμε από την αβεβαιότητα», ανέφερε.

Κανένας δεν τον θέλει να φωτογραφηθεί μαζί του

Η Κίπρις Πόστασι γράφει (πηγή ΓΤΠ) ότι ο πρόεδρος της τουρκικής Εταιρείας Ερευνών, Οπτιμάρ, Χιλμί Ντάσντεμιρ, προέβη σε μιαν ενδιαφέρουσα ανάρτηση σε σχέση με τις «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα στις 11 Οκτωβρίου 2020. Ο Ντάσντεμιρ σημείωσε ότι θα διεξαγάγουν έρευνα μέσα στον Σεπτέμβριο για τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα και θα δουν ποιος θα εκλεγεί, όμως σε έρευνα που είχαν κάνει τον Μάρτιο στην Τουρκία φαίνεται ότι αν εκλεγεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κανένας Τούρκος πολιτικός δεν θα θέλει να βγάλει ακόμα και φωτογραφία μαζί του.

Επικράτηση Ακιντζί

Νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα κατεχόμενα (πηγή ΓΤΠ) δείχνει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θα επικρατήσει στις «εκλογές» του Οκτωβρίου. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εφημερίδα Ντετάι μεταξύ 8 και 17 Αυγούστου και ο Μουσταφά Ακιντζί εμφανίζεται να προηγείται, στον πρώτο γύρο που θα διεξαχθεί στις 11 Οκτωβρίου, του Ερσίν Τατάρ με εφτά μονάδες (εάν μετρήσουν και οι αναποφάσιστοι) ή 12 μονάδες μετά από αναγωγή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, μετά από αναγωγή οι βασικοί διεκδικητές για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας εμφανίζονται να λαμβάνουν τα εξής ποσοστά: Μουσταφά Ακιντζί 37%, Ερσίν Τατάρ 25%, Τουφάν Ερχιουρμάν 15%, Κουντρέτ Οζερσάι 9%, Ερχάν Αρικλί 8% και Σερντάρ Ντενκτάς 6%. Στον δεύτερο γύρο, το 58,3% των συμμετασχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Μουσταφά Ακιντζί και μόλις το 41,75% τον Ερσίν Τατάρ.