Αύξηση κατά 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου, τα οποία ανήλθαν σε 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε ο γαλλικός όμιλος TotalEnergies, καθώς οι «σταθερές τιμές του πετρελαίου» αντιστάθμισαν τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Patrick Pouyanne αναφέρει σε δήλωσή του ότι η TotalEnergies «σημείωσε ισχυρά αποτελέσματα και ελκυστική απόδοση για τους μετόχους» που ήταν «σύμφωνη με τους φιλόδοξους στόχους της για το 2024».

Τα βασικά κέρδη της εταιρείας, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 19%, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σε 11,5 δισ. δολάρια.

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής, αύξησε την παραγωγή υδρογονανθράκων κατά 1,5% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2024, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Η αύξηση της παραγωγής ενισχύθηκε από νέες υποδομές πετρελαίου στη Βραζιλία και φυσικού αερίου στο Ομάν και το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP29 αργότερα φέτος.

Η TotalEnergies κατέγραψε ρεκόρ καθαρών κερδών τα τελευταία δύο χρόνια, εισπράττοντας 21,4 δισ. δολάρια το 2023, παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υποχώρησαν μετά την σημαντική αύξηση που παρουσίασαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου ήταν πιο ανθεκτικές από εκείνες του φυσικού αερίου, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και των περικοπών παραγωγής από την ομάδα των κορυφαίων παραγωγών στον κόσμο, ΟΠΕΚ+.

Η TotalEnergies έχει επίσης επικεντρωθεί στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, μια στρατηγική που έχει αποδώσει καρπούς.