Συνολικά 21 δημιουργοί από την Κύπρο συμμετέχουν στο διεθνές φεστιβάλ τέχνης και τεχνολογίας Ars Electronica 2020, που ξεκινά στο Λιντς της Αυστρίας σήμερα Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 του μήνα.

Η θεματική της φετινής Ars Electronica είναι «In Kepler’s Gardens» κι εκτός από το Λιντς θα φιλοξενηθεί ψηφιακά σε 120 ακόμη τοποθεσίες ανά τον κόσμο. Η Κύπρος συμμετέχει μέσω του ερευνητικού κέντρου RISE, με τη στήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας, μέσω του κοινού ψηφιακού κήπου WADS, που διερευνά τις δυνατότητες που έχουν οι ψηφιακοί διαδικτυακοί χώροι ως βάση καλλιτεχνικής και τεχνολογικής συν-δημιουργίας

Οι παρούσες παγκόσμιες συνθήκες οδήγησαν την Ars Electronica να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση ώστε να πραγματοποιήσει το φετινό φεστιβάλ. Τα πραγματικά και ψηφιακά δρώμενα που διοργανώνουν οι πολυάριθμοι συνεργάτες του φεστιβάλ ανά τον κόσμο, πραγματοποιούνται στη δική τους εντοπιότητα, ενώ ταυτόχρονα συνδέονται και συνυπάρχουν σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Καλλιτέχνες, επιστήμονες και κοινό, ξεκινούν ένα ταξίδι μέσα στον ψηφιακό χώρο, από όπου και θα αναδυθεί το φεστιβάλ.

Σ’ αυτό το πνεύμα και ακολουθώντας τη δική του αποστολή, το RISE έχει προσκαλέσει ντόπιους καλλιτέχνες να «καλλιεργήσουν» τον ψηφιακό χώρο, εμπνευσμένοι από μια τεχνική που προέρχεται από την καλλιέργεια φυτών: το μπόλιασμα. Το WADS, αποτέλεσμα αυτής της πρόσκλησης, έχει δημιουργηθεί από 21 ντόπιους καλλιτέχνες.

Πρόκειται για τους Ραΐσα Αγγελή, Μαρία Ανδρέου, Μαρίνα Ασσιώτη, Παντελή Διαμαντίδη, Αναστασία Dolitsay, Πήτερ Εραμιάν, Ibrahim Latif Ince, Στέλιο Ιλτσούκ, Μαρίνα Κασσιανίδου, Ειρήνη Khenkin, Αγγελική Κουτσοδημητροπούλου, Μαρίνο Κουτσομιχάλης, Μαριέττα Μαυροκορδάτου, Παναγιώτη Μηνά, Faysal Mroueh, Λίνα Πρωτοπαπά, Δώρο Πολυδώρου, Δέσποινα Ράνγκου, Κλεάνθη Ρούσος, Έλενα Σαββίδου και Νίκο Στέφου. Την επιμελητική ομάδα συνθέτουν οι Δημήτρης Σιαμμάς, Κωνσταντίνος Μιλτιάδης, Εμίντιο Βάσκεζ Χατζηλύρα και Μυρτώ Αριστείδου.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη στο διαδικτυακό περιβάλλον των Mozilla Hubs και είναι προσβάσιμη μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Ars Electronica.

* Στην κύρια φωτογραφία, το έργο των Παναγιώτη Μηνά και Ραΐσας Αγγελή «Hawaiiprus» 

Πηγή: philenews