Μετά από μια τεράστια φιλολογία και φημολογία, η LVMH,  ο μεγαλύτερος όμιλος ειδών πολυτελείας στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ολοκληρώσει την εξαγορά της πολυθρύλητης αμερικανικής εταιρείας κοσμημάτων Tiffany & Co. “όπως έχουν τα πράγματα”, επικαλούμενος κατά ένα μέρος την απειλή δασμών στα γαλλικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, με την αμερικανική εταιρεία να μηνύει την LVMH για παραβίαση των υποχρεώσεών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Forbes 400: Οι 9 πλουσιότερες γυναίκες της Αμερικής

Μετά από έντονη υπόγεια φημολογία για την τύχη της συμφωνίας, ο γαλλικός όμιλος LVMH συμφώνησε να εξαγοράσει την Tiffany έναντι ποσού – ρεκόρ 16,2 δισ. δολ. τον περασμένο Νοέμβριο, προσθέτοντας ακόμη ένα φημισμένο αμερικανικό brand στο χαρτοφυλάκιό του.

Σε ανακοίνωσή του ωστόσο την Τετάρτη, το διοικητικό συμβούλιο της LVMH ανέφερε ότι αναθεώρησε την απόφασή του λόγω – κυρίως – μιας επιστολής από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, με την οποία ο τελευταίος ζητούσε την αναβολή της ολοκλήρωσης της συμφωνίας τουλάχιστον έως τις 6 Ιανουαρίου 2021, λόγω του κινδύνου για επιβολή δασμών από πλευράς των ΗΠΑ στα εισαγόμενα από τη Γαλλία αγαθά.

Ο όμιλος, ιδιοκτησίας του πλουσιότερου ανθρώπου στην Ευρώπη, Bernard Arnault, προσθέτει ότι η Tiffany αιτήθηκε μετάθεση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας εξαγοράς από τις 24 Νοεμβρίου στις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Ως αποτέλεσμα αυτού, το Δ.Σ. αποφάσισε να επιμείνει στις αρχικές ημερομηνίες και κατέληξε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει, τουλάχιστον όπως έχουν σήμερα τα πράγματα.

Μήνυση

Την ίδια ώρα, η Tiffany υπέβαλε αγωγή σε δικαστήριο στο Delaware των ΗΠΑ, απαιτώντας από την LVMH να ολοκληρώσει την εξαγορά και απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της τελευταίας ότι μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία επικαλούμενη παραβίαση των όρων του προσυμφώνου από πλευράς της Tiffany.

Η αμερικανική εταιρεία προσθέτει ότι αποφάσισε να επεκτείνει το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας προκειμένου να επιτρέψει στην LVMH να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρχές εποπτείας της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, κάτι που ο γαλλικός όμιλος, σύμφωνα με την Tiffany, δεν έχει ακόμη καταφέρει στις χώρες και περιφέρειες όπου είναι απαραίτητο.

13% είναι το ποσοστό που έχανε στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές την Τετάρτη η μετοχή της Tiffany, ενώ στην Ευρώπη η μετοχή της LVMH υποχωρούσε κατά 0,9%.

Η LVMH σημειώνει σε δήλωσή της: “Το Δ.Σ. αποφάσισε, ανταποκρινόμενο στις πρόνοιες της συμφωνίας συγχώνευσης που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019 και η οποία προβλέπει οριστικό deadline όχι αργότερα από τις 24 Νοεμβρίου 2020, δηλώνει ότι, συνακόλουθα, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, ο Όμιλος LVMH δεν θα μπορέσει να αποκτήσει την Tiffany & Co”.

Ακόμη ένα ναυάγιο

Μεγάλο μέρος της τύχης της συμφωνίας – τόσο πριν τη σύναψή της όσο και μετά από αυτήν – επαφίετο στην τιμή της μετοχής της Tiffany και στις ανησυχίες της LVMH ότι μπορεί να καταλήξει να πληρώσει υπερβολικά μεγάλο τίμημα για το αμερικανικό ιστορικό brand.

Ωστόσο σε πολλά ρεπορτάζ νωρίτερα εντός του 2020 γινόταν λόγος για προσπάθεια του Arnault να αναγκάσει την Tiffany να δεχθεί μείωση σε σχέση με την τιμή των 135 δολ. ανά μετοχή σε ρευστό, ενώ αργότερα αναφέρθηκε ότι η LVMH αναζητούσε αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, επικαλούμενη τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Το διαφαινόμενο “ναυάγιο” της συμφωνίας είναι μόνον το τελευταίο μίας σειράς ματαιώσεων συμφωνιών εξαγοράς τους τελευταίους μήνες, με κύρια αιτία την οικονομική αναστάτωση που έχει επιφέρει η πανδημία.

Της Isabel Togoh

Πηγή: Forbes