Τη βαθειά ανησυχία τους για την εκφρασθείσα πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει – κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της μακροχρόνιας αμερικανικής πολιτικής – την παραλία στα Βαρώσια, πρόθεση η οποία υλοποιήθηκε χθες, εκφράζουν με επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόνλαντ Τραμπ, οι δημοκρατικοί γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χολεν.

Η επιστολή αναμενόταν πριν σταλεί σήμερα να συγκεντρώσει κι άλλες υπογραφές μελών της Γερουσίας, ενώ προς τούτου από χθες πραγματοποιείται εκστρατεία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) για ενθάρρυνση γερουσιαστών να την υπογράψουν.

«Σας προτρέπουμε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Πρόεδρο Ερντογάν για να αντιστρέψει την απόφασή του. Επίσης σας προτρέπουμε να εργαστείτε μέσω του ΣΑ του ΟΗΕ για να διασφαλίσετε την εφαρμογή των υπαρχόντων ψηφισμάτων του οργανισμού σε σχέση με τα Βαρώσια», αναφέρει η επιστολή.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές ενέργειες.

Οι Γερουσιαστές αναφέρουν ότι μέσω των ενεργειών του στα Βαρώσια και της στήριξης του στο Αζερμπαϊτζάν για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Πρόεδρος Ερντογάν εργάζεται πυρετωδώς για να αλλάξει τα δεδομένα στο έδαφος την ώρα που η Δύση είναι απασχολημένη με άλλα γεγονότα.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση και να καταστήσουν σαφές ότι έχουμε ισχυρό ενδιαφέρον για τα γεγονότα σε όλη την περιοχή. Αυτό ξεκινά από τη δική σας εμπλοκή και την εμπλοκή του Υπουργού Εξωτερικών», προτρέπουν τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Παράλληλα εκφράζουν υποστήριξη για επιστροφή στο διάλογο, μετά από μήνες έντασης που προκάλεσε η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κίνηση Ερντογάν στα Βαρώσια θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη γνήσια δέσμευση της Τουρκίας για μια διπλωματική πορεία.

«Σε συνεργασία με την Ε.Ε. οι ΗΠΑ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια καταδίκης αυτών των ενεργειών», τονίζεται στην επιστολή.

Επισημαίνουν ακόμη πως οι ΗΠΑ επίσης πρέπει να ηγηθούν των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ για την εφαρμογή των ψηφισμάτων για τα Βαρώσια, συμπεριλαμβανομένων του 550 του 1984 που ζητεί τη μεταφορά της διοίκησης της πόλης στον ΟΗΕ και του 789 του 1992.

«Χωρίς τέτοια ισχυρά μηνύματα από τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία θα αισθανθεί ενδυναμωμένη να κάνει και άλλα βήματα τα οποία θα προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στις ελπίδες για μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στο νησί», σημειώνεται.

Υπενθυμίζοντας στον Πρόεδρο Τραμπ τη στενή σχέση που διατηρεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν, με τον οποίο επικοινωνεί μαζί του συχνά και δηλώνοντας ότι υποστηρίζουν την συνεργασία με ξένους ηγέτες αν αυτή προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, απευθύνουν παράκληση στον Αμερικανό πρόεδρο «να εργαστεί με την αίσθηση του κατεπείγοντος και να χρησιμοποιήσει τη φιλία του με τον Πρόεδρο Ερντογάν για να του ζητήσει να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και να σταματήσει να πλήττει τις προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση».

Πηγή: philenews/KYΠΕ