Την επαναλειτουργία πέντε οδοφραγμάτων προς τα κατεχόμενα ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο Κουντρέτ Οζερσάι μετά από αποφάσεις του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του κατοχικού καθεστώτος.
 
Το καθεστώς έλαβε την απόφαση όπως επιτρέψει τη διέλευση των Ελληνοκυπρίων και όσων κατοικούν στις ελεύθερες περιοχές, μέσω των οδοφραγμάτων της οδού Λήδρας, του Περγάμου, των Στροβιλιών, του Αστρομερίτη και του Αγίου Δομετίου.
 
 
Προϋπόθεση για όσους επισκέπτονται τα κατεχόμενα είναι το τεστ για τον κορωνοϊό, το οποίο θα χρειαστεί να πραγματοποιούν μόνο την πρώτη φορά.
 
Όπως γίνεται αντιληπτό, η απόφαση του καθεστώτος προκαλεί ζήτημα για το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, για το οποίο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε να μην επαναλειτουργήσει προς αποφυγή του συνωστισμού στον πεζόδρομο.
 
Ωστόσο, χθες το κατοχικό καθεστώς κατέφυγε και πάλι στα γνωστά του τερτίπια σ’ ό,τι αφορά τη διακίνηση μέσω των οδοφραγμάτων. Δεν επέτρεψε σε Ελληνοκύπριους να περάσουν από τα σημεία διέλευσης προς τα κατεχόμενα, σε αντίθεση με τις Αρχές τις Κυπριακής Δημοκρατίας που επέτρεπαν να περάσουν όσοι είχαν στην κατοχή τους πιστοποιητικό εξέτασης για την ασθένεια Covid-19. Ακόμα και για τους εγκλωβισμένους και τους Μαρωνίτες το κατοχικό καθεστώς απαιτούσε να έχουν άδεια παραμονής για να μπορούν να περάσουν στα κατεχόμενα. 
 
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές πέρασαν κυρίως εγκλωβισμένοι που διαμένουν σε μαρωνίτικα χωριά ή στην Καρπασία. Σε δύο περιπτώσεις η είσοδος δεν επιτράπηκε στα κατεχόμενα από τους «αστυνομικούς» με το αιτιολογικό ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ PCR για τον κορωνοϊό ήταν στα ελληνικά, ενώ ζητείται στην αγγλική γλώσσα.

Περιορισμένος ο αριθμός διελεύσεων
 
Συνολικά, περιορισμένος ήταν ο αριθμός των διακινήσεων μέσω των οδοφραγμάτων μέχρι τις 3 το απόγευμα χθες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι τις 3 το απόγευμα από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές πέρασαν πέντε αλλοδαποί, με σκοπό να αναχωρήσουν αεροπορικώς από την Κύπρο, καθώς και 39 Τ/κ.
 
Από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα διακινήθηκαν 29 Τ/κ και ένα άτομο βουλγαρικής καταγωγής.
 
Η συντριπτική πλειονότητα διακινήθηκε μέσω του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου.

 
Πηγή: Philenews