Μοιάζουμε με καράβι που μπάζει νερά. Τα κύματα κι οι αέρηδες λυσσομανούν. Ο κόσμος παρακολουθεί με μια περίεργη νηνεμία. Την ίδια ώρα οι καπεταναίοι τσακώνονται αναμεταξύ τους ως να μη συμβαίνει τίποτα. Κι όμως η καταστροφή πλησιάζει…
Το πιο πάνω δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η αλληγορική εικόνα της τρέχουσας επικαιρότητας σε διεθνές και εθνικό, δυστυχώς, επίπεδο. Τώρα που τα γιορτινά φώτα για τον ερχομό του νέου έτους σβήνουν και βρισκόμαστε ήδη στο κατώφλι μιας νέας χρονιάς και μιας νέας δεκαετίας, οφείλουμε να διαπιστώσουμε πως η εικόνα που εκπέμπει ο μακρόκοσμος και ο μικρόκοσμος μας δεν είναι η καλύτερη. Ωστόσο δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Χρέος μας, να βρούμε διεξόδους ώστε να σχεδιάσουμε το μέλλον σωστά, διασφαλίζοντας ειρήνη, ανάπτυξη, ασφάλεια και προοπτική.
Σήμερα είναι διαδεδομένη παντού η πολιτική αβεβαιότητα, καθώς επίσης η ανυπαρξία ικανών Ηγετών που να μπορούν με τόλμη και παρρησία να προβούν σε αναγκαίες τομές και συνεργασίες, ώστε να τιθασεύσουν παγκόσμια, περιφερειακά και τοπικά προβλήματα. 
Οι μεταναστευτικές ροές παραμένουν ανεξέλεγκτες. Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης και η κοινοτική συνοχή δέχονται ένα ισχυρό πρώτο ράπισμα από το επερχόμενο BREXIT. Υποβόσκει ένας αυξανόμενος ρατσισμός, εθνικισμός και μισαλλοδοξία. Αναπάντητα παραμένουν τα αιτήματα εκατομμυρίων πολιτών που αξιώνουν ποιοτικές θέσεις εργασίας, ασφάλεια, αποτελεσματικές προληπτικές και κατασταλτικές πολιτικές για αντιμετώπιση της φτώχιας, της ανεργίας, της βίας, των κοινωνικών ανισοτήτων. Τα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα ευάλωτων πολιτών συνιστούν εστίες κρίσεων. Η εξαθλίωση από πολέμους, σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς και τη δραματική κλιματική αλλαγή τρίζει τα δόντια παντού. 
Δραματικές οι εξελίξεις και στη δική μας γεωστρατηγική περιοχή. Την πολιτική αβεβαιότητα και ανασφάλεια υποθάλπει και η κλιμάκωση των τουρκικών απειλών και πειρατικών κινήσεων, με στόχο την εδραίωση του οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και την εδαφική μεγέθυνση της Τουρκίας μέχρι το 2023, χρονιά συμπλήρωσης 100 χρόνων τουρκικού κράτους. Όλα αυτά συνιστούν ασφυκτικό εναγκαλισμό που δοκιμάζει τα πολιτικά αντανακλαστικά Ελλάδας, Κύπρου, διεθνών παικτών που ανταγωνίζονται στην εδραίωση σφαιρών επιρροής, αλλά και της διεθνούς κοινότητας.
Για αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων απαιτούνται συνέργειες, συμμαχίες, κοινά οράματα, κοινοί σχεδιασμοί, συμπόρευση. Παρά τις δυσκολίες, τα εμπλεκόμενα συμφέροντα και τις εθνικές επιδιώξεις, πρέπει να εξευρεθούν τρόποι ώστε να αντιμετωπιστούν και να ανατραπούν οι τουρκικές απειλές, να συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και να υπάρξουν και αμυντικές συμφωνίες ώστε η Τουρκία να νιώσει τη δύναμη του αντίπαλου δέους.  
Ως Κυπριακή Δημοκρατία οφείλουμε να είμαστε παρόντες εκεί όπου διαμορφώνονται πολιτικές που άμεσα μας επηρεάζουν. Να μην δίνουμε την εντύπωση πως είμαστε ο αδύναμος κρίκος. Να αναθεωρηθούν πολιτικές και προσεγγίσεις. Να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αμυντικό δόγμα, να ενισχυθεί η Εθνική Φρουρά και η αμυντική μας θωράκιση, γιατί δεν υπάρχουν από μηχανής Θεοί να μας προστατεύσουν αν χρειαστεί. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία οφείλουν παράλληλα να βρουν τρόπους ώστε να ανακτήσουν το τρωθέν κύρος και την αξιοπιστία τους, επιλύοντας έμπρακτα τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, ισχυροποιώντας θεσμούς και πατάσσοντας την ασυδοσία. Οφείλουν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον με σεβασμό, μακριά από προσωπικές και κομματικές ατζέντες, διαπλοκές και ανίερες δοσοληψίες. Δεν τιμά κανένα η απουσία λογοδοσίας και αυστηρού ελέγχου, η απόσταση λόγων και έργων, η ατιμωρησία τόσων εγκλημάτων σε βάρος του Κύπριου πολίτη και η συσσώρευση πλούτου και εξουσίας στα χέρια των ολίγων σε βάρος των πολλών. Η Κύπρος του 2020 πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ζωτικούς τομείς όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η παιδεία, η υγεία, να βελτιώσει κενά και αδυναμίες του ΓεΣΥ και επιτέλους να διασφαλίσει με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πως και στον τομέα της δικαιοσύνης θα αποδίδεται το δίκαιο έγκαιρα και έγκυρα, προστατεύοντας ανθρώπινα δικαιώματα και προσωπικές ελευθερίες. Το 2020 είναι μια κρίσιμη χρονιά, καθοριστική για τη μελλοντική μας πορεία. Καλή χρονιά με σοφία και προνοητικότητα! 
*Πρώην Ευρωβουλευτής.