Τον νέο επενδυτικό νόμο που προνοεί τη δημιουργία μίας Ενιαίας Αρχής Αδειοδότησης για στρατηγικές επενδύσεις παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Όπως τόνισε, τα πλεονεκτήματα της νομοθεσίας είναι η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, η θέσπιση γρήγορων διαδικασιών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η αναβάθμιση της κατάταξης της χώρας σε δείκτες ανταγωνιστικότητας και η μείωση της γραφειοκρατίας.
 
Οι κύριες αλλαγές που προωθούνται αφορούν την εισαγωγή ενός νομοθετικού πλαισίου για την ταχεία αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων. Θα δημιουργηθεί, δηλαδή, μια αδειοδοτική αρχή που θα ονομάζεται Διεύθυνση Διαχείρισης Στρατηγικών Επενδύσεων. Επίσης, καθορίζεται ο ένας χρόνος ως το μέγιστο για έκδοση αδειών. Επίσης, στόχος της Κυβέρνησης είναι η εκχώρηση παρέκκλισης εντός δύο μηνών, ενώ η έκδοση γνωμοδότησης για περιβαλλοντικούς όρους να γίνεται εντός τριών μηνών. 
Μία σημαντική αλλαγή είναι η θεσμοθέτηση υπεύθυνου έργου (project manager), ο οποίος ορίζεται από τον υπουργό Εσωτερικών και επικυρώνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως ανέφερε ο υπουργός, θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής του επενδυτή με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, θα συντονίζει και θα παρακολουθεί την πρόοδο υλοποίησης του έργου, την ηλεκτρονική διαχείριση και παρακολούθηση και θα ετοιμάζει κατάλογο με τις απαιτούμενες άδειες και τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα, θα ετοιμάζει τον κατάλογο διαβουλεύσεων για οικοδομικές άδειες, ενώ θα ετοιμάζει σύσταση προς τον υπουργό για επανεξέταση απόφασης διοικητικής Αρχής. Παράλληλα, το Τμήμα Περιβάλλοντος αναλαμβάνει αποκλειστικά τη διαβούλευση και γνωμοδότηση για όλα τα περιβαλλοντικά θέματα. 
 
 
Αναφορικά με τα κριτήρια χαρακτηρισμού επένδυσης ως «στρατηγικής» και ένταξης στον μηχανισμό ταχείας αδειοδότησης θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά επενδύσεις κεφαλαίου και νέες θέσεις εργασίας. Προνοείται ως επένδυση κεφαλαίου τα €25 εκατ. με το 75% τουλάχιστον να προέρχεται από πρωτογενή κεφάλαια. Δεύτερο κριτήριο είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως αναφέρεται, θα πρέπει να δημιουργηθούν τουλάχιστον 100 νέες μόνιμες θέσεις ή 70 θέσεις με ετήσιο μισθολόγιο του €1 εκατ.
 
Εναλλακτικά προτείνεται επένδυση από €15 εκατ. – €25 εκατ. και δημιουργία 30 θέσεων εργασίας. Επίσης, για να χαρακτηριστεί ως στρατηγική επένδυση, θα πρέπει να πληροί ένα από τα πιο κάτω κριτήρια: επένδυση με έμφαση σε έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία ή επένδυση σε στρατηγικούς πυλώνες (π.χ. υγεία, εκπαίδευση και περιβάλλον).
 
Τέλος, ο υπουργός χαρτογράφησε τη διαδικασία σε 13 βήματα. Αρχικά, θα γίνει η παραλαβή της αίτησης από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Στρατηγικών Επενδύσεων και καταβολή ποσού €10 χιλ. και θα γίνει ο καθορισμός υπεύθυνου έργου. Θα ετοιμαστεί ο κατάλογος αδειών και θα υποβληθεί η σχετική έκθεση στον υπουργό. Ακολουθεί η αξιολόγηση αίτησης, ενημέρωση του επενδυτή και έναρξη των διαδικασιών. Το επόμενο βήμα αφορά τη διεξαγωγή εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, ενώ ο υπεύθυνος έργου παρακολουθεί την πρόοδο όλων των διαδικασιών. Τέλος, θα εκδοθεί η πολεοδομική και η οικοδομική άδεια και ο επενδυτής θα ενημερωθεί από τον υπεύθυνο έργου για την έκδοση αδειών
 
Μία σημαντική αλλαγή είναι η θεσμοθέτηση υπεύθυνου έργου (project manager), ο οποίος ορίζεται από τον υπουργό Εσωτερικών και επικυρώνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Παράλληλα, το Τμήμα Περιβάλλοντος αναλαμβάνει αποκλειστικά τη διαβούλευση και γνωμοδότηση για όλα τα περιβαλλοντικά θέματα.