«Όραμά μας η αειφόρος ανάπτυξη και η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, σε μια σύγχρονη και φιλική πόλη για να ζεις και να εργάζεσαι». Αυτή η πρόταση από στην ιστοσελίδα του Δήμου Στροβόλου, συνοψίζει το όραμα του μεγαλύτερου δήμου της επαρχίας Λευκωσίας. Διάφοροι παράγοντες αποτελούν την επιτυχία ενός τέτοιου οράματος. Για όσους έχουν οικογένειες με μικρά παιδιά, βασικό στοιχείο που επηρεάζει το βαρόμετρο ικανοποίησης είναι η κατάσταση των δημοτικών πάρκων.

Τα δημοτικά πάρκα ή «πάρκα της γειτονίας», είναι το επίκεντρο κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας της κάθε γειτονιάς. Ορισμένα είναι μεγάλα, με οργανωμένους χώρους εστίασης, αμφιθέατρα και λίμνες, ενώ τα πιο μικρά έχουν παιδότοπο, παγκάκια, μικρά σιντριβάνια και σύντομα μονοπάτια. Όλα, όμως, αποτελούν ένα ανεκτίμητης αξίας χώρο πρασίνου για την περιοχή, ο οποίος προσφέρει ανακούφιση από την άσφαλτο και το μπετόν που μας περιβάλλει. Τα δημοτικά πάρκα δεν είναι απλά ένας χώρος για να μαζεύονται παιδιά.

Παρέχουν τη δυνατότητα στην οικογένεια να περνάει χρόνο μαζί, σε ένα δικό της φυσικό χώρο για παιγνίδι, μια ανάγκη που δεν μπορεί να καλύψει το διαμέρισμα της πόλης. Επίσης φιλοξενούν εκδηλώσεις, εκθέσεις, παραστάσεις, ενθαρρύνοντας την συμμετοχή και την κοινωνικοποίηση. Ως επακόλουθο, προωθούν την ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων, συνηθειών και συμπεριφορών. Η συμβολή των δημοτικών πάρκων στην ποιότητα ζωής που αποσκοπεί να προσφέρει ο Δήμος Στροβόλου, αναμφισβήτητα είναι καίριας σημασίας.

Δυστυχώς όμως, η κατάσταση τους είναι πολύ υποβαθμισμένη.

Κατοικώ στον Δήμο Στροβόλου, με δύο παιδάκια. Στη γειτονιά μας είναι το μικρό πάρκο Ανδρέα Ασσιώτη, στο οποίο εδώ και πολλά χρόνια, τα δάπεδα έχουν αποκολληθεί (αναφέρομαι στα τετράγωνα πλαστικά δάπεδα ασφαλείας που είναι τοποθετημένα γύρω από τα παιγνίδια του πάρκου, τα οποία προστατεύουν τα παιδάκια σε περίπτωση που πέσουν). Το αποτέλεσμα είναι να προεξέχουν τα δάπεδα προς τα πάνω, και να έχουν γίνει επικίνδυνα καθώς προκαλούν, αντί να αποτρέπουν, την πτώση των παιδιών. Εντούτοις, για αρκετό διάστημα συνεχίσαμε τις επισκέψεις στο πάρκο της γειτονιάς μας, ενώ προσπαθούσα να μην αφήνω τα παιδιά να μετακινούνται χωρίς να τους κρατάω από το χέρι. Πριν δύο χρόνια, έσπασε η μοναδική τσουλήθρα του πάρκου, ένα ιδιαίτερα αγαπητό παιγνίδι. Τα παιδιά στεναχωρήθηκαν και περίμεναν να επιδιορθωθεί. Μετά από λίγους μήνες, αφαιρέθηκε εντελώς η τσουλήθρα και ο χώρος της έμεινε κενός. Με ελάχιστα παιγνίδια λοιπόν, χωρίς ομαλό δάπεδο, με σιντριβάνι μόνιμα στεγνό και γρασίδι απεριποίητο, σταματήσαμε να πηγαίνουμε στο πάρκο της γειτονιάς μας.

Έπειτα αρχίσαμε τις επισκέψεις σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της περιοχής, στο πάρκο Ακρόπολης. Κι εκεί υπάρχει το επικίνδυνα αποκολλημένο δάπεδο. Σε λίγο καιρό, χάλασε κι εκεί η τσουλήθρα. Ο Δήμος Στροβόλου, ακολουθώντας την ίδια πρακτική, δεν την επιδιόρθωσε, ούτε την αντικατέστησε, μα την αφαίρεσε από τον χώρο. Στην τελευταία μας επίσκεψη στο πάρκο Ακρόπολης, ανεβήκαμε στο «γύρω-γύρω-όλοι» (αλλιώς «μύλος»), αλλά χάλασε κι αυτό. Δοκιμάσαμε τα σχοινιά αναρρίχησης, μα το συρματόσχοινο έχει φθαρεί και ξετυλίγεται, με κίνδυνο να προκαλέσει σοβαρό τραύμα από ατύχημα. Τότε συνειδητοποίησα πως οι κρυμμένες παγίδες του πάρκου δημιουργούσαν ένα επικίνδυνο περιβάλλον.

Φεύγοντας εκείνη τη μέρα, σκεφτόμουν από τη μια την κατάντια των παραμελημένων αυτών χώρων, ενώ παράλληλα κοίταζα από το παράθυρο τις στάσεις λεωφορείων χωρίς σκέπαστρα, τους ασυντήρητους δρόμους, τους ξέχειλους καλάθους. Διερωτήθηκα με ποιον τρόπο ξοδεύονται τα χρήματα από τους φόρους μας, τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την προώθηση χώρων πρασίνου, τα εκατομμύρια ευρώ που δήθεν επωφελήθηκαν τα ταμεία του κράτους από τις πωλήσεις χρυσών διαβατηρίων. Διερωτήθηκα, σε τι κατάσταση βρίσκονται τα δημόσια ταμεία, εφόσον τις βασικές παροχές, όπως αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αδυνατούν να τις καλύψουν.

Προς το παρόν, στα πάρκα της Ευρώπης οι τσουλήθρες προσφέρουν σε χιλιάδες παιδάκια ώρες διασκέδασης, σε εκσυγχρονισμένο και ασφαλή χώρο. Στον Δήμο Στροβόλου, συμβολίζουν μια σταθερή κατρακύλα, καθώς το όραμα μιας αναβαθμισμένης ποιότητας ζωής προς τους δημότες, παραμένει όραμα.

*Μέλος Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών