To Top
04:34 Τρίτη
17 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Περί τουρκανταρσίας και ευθύνες
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Περί τουρκανταρσίας και ευθύνες
  25 Δεκεμβρίου 2017, 10:22 πμ  

Ο Α. Χατζηαντώνης, σχολιάζει ένα κείμενο του Γιώργου Κουμούλη το οποίο προκάλεσε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Γνωστές και σεβαστές οι απόψεις του πολυγραφότατου φίλου μας, Γιώργου. Περί της λεγόμενης Τουρκανταρσίας ο λόγος. Και, για να έρθουμε στο θέμα, ο αρθρογράφος επιμένει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτό τον όρο. Διότι αδικεί τους Τουρκοκύπριους, όπως λέγει. Και τεκμηριώνει την άποψή του, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν λόγο να ξεσηκωθούν, να πάρουν τα όπλα για να ανατρέψουν μια κατάσταση, ένα Σύνταγμα που τους έδινε τόσα πολλά. Μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι ο Τ/κ αντιπρόεδρος είχε δικαίωμα veto, κάτι που τον καθιστούσε συμπρόεδρο.
Πιο κάτω, σε παρατήρηση κάποιου ότι τα θλιβερά γεγονότα των Χριστουγέννων του '63, με τη δολοφονία της Τ/κ ιερόδουλης Jemaliye, μπορεί να ήταν και σκηνοθετημένα για να ξεσπάσουν οι γνωστές συγκρούσεις, που κατέληξαν το 1974, να διχοτομήσουν το νησί, ο κ. Κουμούλης απήντησε ότι δεν αποκλείεται...!
Κύριε Κουμούλη, να μου επιτρέψετε να προβληματιστώ δημόσια, με τις ταπεινές μου γνώσεις- όσες έχει ο μέσος Ελληνοκύπριος δηλαδή.
Ο Μακάριος έπεσε θύμα των αγγλικών ύπουλων σχεδιασμών, οι οποίοι τον ενεθάρρυναν να προχωρήσει στην πρόταση για αναθεώρηση του συντάγματος με τα γνωστά 13 σημεία. Επέλεξε δεκατρία, γιατί πίστευε ότι ήταν ο τυχερός του αριθμός, είχα διαβάσει κάπου. Δεν θα το σχολιάσω.
Ο αρθρογράφος λοιπόν, επιμένει ότι καλύτερα να αποκαλούσαμε: Ελληνοανταρσία, τις συγκρούσεις '63 -' 64. Διότι λέγει, εμείς δημιουργήσαμε την οργάνωση Ακρίτας για να προωθήσουμε την Ένωση μετά της μητρός Πατρίδος. Μέμφεται τον Αρχιεπίσκοπο, ότι δεν σεβάστηκε ποτέ τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου του '60 και είχε την κρυφή επιθυμία για ένωση, κάτι που, όπως πολύ εύστοχα σημειώνει, θα τον αυτοκαταργούσε από τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, ουδεμία αναφορά στον ρόλο της τρομοκρατικής ΤΜΤ...
Κάποιος εκ των συμμετεχόντων στη συζήτηση -συμφωνώντας με τον αρθρογράφο- ανέβασε φωτογραφία του εθνάρχη, να κάθεται σε ένα βράχο, στις βουνοκορφές του Πενταδάχτυλου, έχοντας γύρω του κοκκινοσκούφηδες των ομάδων Λυσσαρίδη. Σχολιάζει μάλιστα, ότι είναι με αυτές του τις ενέργειες που έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους, να τον αποκαλέσουν: Αιμοσταγή παπά...!
Όχι, κ. Κουμούλη. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Και ας πάψουμε επιτέλους, να αυτομαστιγωνόμαστε! Σας το έγραψα και στο inbox. Η φιλοσοφική προσέγγιση: Εκάμαμεν τζι εμείς πολλά, μόνο κακό προκαλεί στην εθνική μας υπόθεση. Ναι, σε περιοχές όπως Αλόα, Μάραθα, Σανταλάρη, κάποιοι ανεγκέφαλοι τρομοκράτες, «εθνικιστές»,  Ελληνοκύπριοι, διέπραξαν εγκλήματα κατά αθώων γυναικόπαιδων κ.λπ. Δεν το αμφισβητούμε.
Αλλά, να ερχόμαστε σήμερα, μετά από 44 σχεδόν χρόνια, να θέτουμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου τη δική μας πλευρά, απενοχοποιώντας την Τουρκία, ε, νομίζω αυτό πάει πολύ...! Δεν αρμόζει σε ένα λαό ημικατεχόμενης χώρας, να δίνει άλλοθι στον απαίσιο εισβολέα-σφετεριστή. Θυμάμαι στο Mega, σε εκπομπή της Νατάσας Ιωάννου, ο καθηγητής Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ, δήλωνε καθαρά, ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη. Συμπληρώνοντας ότι, βασικό στοιχείο της λύσης, θα πρέπει να είναι η αποζημίωση (αφού είναι αδύνατη η αποκατάσταση). Εισηγείται να πληρώσουν οι Τ/κ που μένουν, που κατέχουν παράνομα τα σπίτια και τις περιουσίες μας, και να αποζημιώσουν τον πραγματικό Ε/κ ιδιοκτήτη... Μόλις ένα μικρό ποσοστό περί το 20%, της γης στη βόρεια Κύπρο, είναι τ/κ ιδιοκτησίας... 
Συνάγοντας: Από το 1956 ο ιδεολόγος Τούρκος καθηγητής, Νιχάτ Ερίμ, είχε εκπονήσει σχέδιον Επανάκτησης της Κύπρου. Αυτά είναι καταγεγραμμένα. Θα βάλουμε στην ίδια μοίρα την κατοχική Τουρκία, που το 1974 έσφαξε, βεβήλωσε εκκλησίες, ατίμασε κοπέλες, βίασε και μας αποστέρησε τις περιουσίες που μας άφησαν οι Πατέρες μας, με τους αμυνόμενους Ελληνοκύπριους που προσπάθησαν να ανατρέψουν τα δόλια αγγλο-τουρκικά σχέδια; Έλεος!

  Α. Χατζηαντώνης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.