Διευκρινίσεις σχετικά με το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων έδωσε χθες το υπουργείο Υγείας. Μέσω δελτίου Τύπου που εξέδωσε, αρχικά, επισημαίνει ότι το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων είναι εμβόλιο που χρησιμοποιείται για την προστασία κατά της ευλογιάς σε ενήλικες. Περιέχει μια εξασθενημένη μορφή του ιού της δαμαλίτιδας που ονομάζεται «τροποποιημένος ιός δαμαλίτιδας τύπου Ankara» και σχετίζεται με τον ιό της ευλογιάς. 

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις όπου θεωρείται απαραίτητο για την προστασία κατά της ευλογιάς σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις. Το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την προστασία ενηλίκων από την ευλογιά των πιθήκων και τη νόσο που προκαλείται από τον ιό της δαμαλίτιδας.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο χρήσης του εμβολίου, επισημαίνεται ότι το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων χορηγείται με υποδόρια ένεση, κατά προτίμηση στο άνω τμήμα του βραχίονα. Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν κατά της ευλογιάς, της ευλογιάς των πιθήκων ή της νόσου που προκαλείται από τον ιό της δαμαλίτιδας πρέπει να λαμβάνουν δύο δόσεις των 0,5 ml, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται τουλάχιστον 28 ημέρες μετά την πρώτη. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, προστίθεται, η χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν, θα πρέπει να χορηγείται ως εφάπαξ δόση των 0,5 ml.

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (η φυσική άμυνα του οργανισμού) τα οποία πρέπει να λάβουν αναμνηστική δόση, θα πρέπει να λαμβάνουν δύο δόσεις, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται τουλάχιστον 28 ημέρες μετά την πρώτη. Το εμβόλιο χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, προσθέτει το δελτίο Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχίζουν άμεσα οι εμβολιασμοί για ευλογιά των πιθίκων

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του εμβολίου έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, οι πολίτες καλούνται να συμβουλευθούν το φύλλο οδηγιών χρήσης ή να επικοινωνήσουν με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης του εμβολίου, το δελτίο Τύπου εξηγεί ότι τα εμβόλια δρουν προετοιμάζοντας τον οργανισμό να αμυνθεί έναντι μιας νόσου, παράγει αντισώματα εναντίον της. Αναφέρεται ότι όταν το άτομο εκτεθεί εκ νέου σε παρόμοιους ιούς, το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων (ζωντανός τροποποιημένος ιός δαμαλίτιδας τύπου Ankara) τα αντισώματα αυτά, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος, θα είναι σε θέση να εξοντώσουν τους ιούς και να συμβάλουν στην προστασία από τη νόσο.

Προστίθεται ότι, λόγω της ομοιότητας μεταξύ του ιού του εμβολίου έναντι της ευλογιάς των πιθήκων και των εν λόγω ιών, τα αντισώματα που παράγονται έναντι του συγκεκριμένου ιού αναμένεται να παρέχουν προστασία κατά της ευλογιάς των πιθήκων, της ευλογιάς και του ιού της δαμαλίτιδας.