Ντοκιμαντέρ για τον πολιτιστικό θησαυρό της Κύπρου θα προβληθεί προσεχώς από το BBC, ύστερα από ενέργειες της πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ξεναγών (WFTGA) και πολύ καλής φίλης της Κύπρου Ντέμπορας Άντρους. 

Η κ. Άντριους θα ανακηρυχθεί το απόγευμα επίτιμος μέλος του Συνδέσμου Ξεναγών Κύπρου ως ελάχιστη εκτίμηση για την αγάπη της για την Κύπρο και την υποστήριξή της στη μεγάλη οικογένεια των ξεναγών. Η τελετή θα γίνει έξω από την αίθουσα «Ειρήνη» στην οδό Λήδρας δίπλα στην «Πράσινη Γραμμή». Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Κύπρου Λέλια Μυλωνά, η ταινία/ντοκιμαντέρ– “Treasures of Cyprus” – θα αποτελέσει μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ “Treasures of the World” που προβάλλεται από το Cannel 4 του BBC με παρουσιάστρια την δημοσιογράφο Μπέττανυ Χιούς.

H σειρά αυτή αποτελείται από ταινίες που έχουν παραχθεί σε διάφορες χώρες, όπως στην Ελλάδα, Αίγυπτο, Μάλτα, Γιβραλτάρ, Ιορδανία, Τουρκία κ.ά. Η Bettany Hughes έχει ήδη ασχοληθεί με την Κύπρο, με την ταινία Venus Uncovered: Ancient Goddess of Love» στην αγγλική, που γυρίστηκε στην Κύπρο το 2017, αναδεικνύοντας την Θεά Αφροδίτη και συνδέοντας την με τις θεότητες της Ανατολικής Μεσογείου και την Ελλάδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ “Treasures of Cyprus” επρόκειτο να πραγματοποιηθoύν την άνοιξη του 2021, όμως λόγω των προβλημάτων της Covid-19, αλλά και ανεπαρκούς χρηματοδότησης της αναβλήθηκε. Έγιναν φέτος τον Μάρτιο και έχει ήδη επιβεβαιωθεί από το Channel 4 ότι μόλις ετοιμαστεί η ταινία θα την προβάλουν σε ώρα αιχμής και θα την διανέμουν  μέσω των διεθνών διανομέων τους, σε όλο τον κόσμο.  Παράλληλα η ταινία αυτή θα προβληθεί και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Η Ντέμπορα Άντρους, που χρηματοδότησε μέρος της δαπάνης του ντοκιμαντέρ, ανέφερε ότι «το ντοκιμαντέρ στόχο έχει να διαφωτίσει το κοινό για την Κύπρο και είμαι χαρούμενη που αποτελώ μέρος του γιατί νομίζω η Κύπρος είναι ένας κρυμμένος θησαυρός». Η ίδια μιλώντας σε σπασμένα Ελληνικά, λέει ότι η ψυχή της είναι στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Αναφερόμενη στην ζωή της μας αποκαλύπτει ότι είναι μισή Ελληνίδα και μισή Αμερικάνα.

ΚΥΠΕ