Ακόμη ένας «Κύπριος» συμπεριλήφθηκε στο νέο… κύμα των κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο λόγος για τον Ρώσο ολιγάρχη Γκοντ Σεμένοβιτς Νισάνοφ (God Semenovich Nisanov), ο οποίος σύμφωνα με την επίσημη λίστα αρμόδιας υπηρεσίας (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου με αριθμό K00412210.

Ο 50χρονος δισεκατομμυριούχος «πληρώνει» τη στενή του σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα, άλλωστε, με προχθεσινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου των ΗΠΑ, CNN, «ο τελευταίος γύρος των κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στοχεύει Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη της ελίτ που είναι κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανάμεσα σε έναν αριθμό νέων οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Χρυσό» διαβατήριο και σε φυλακισμένο στο Βιετνάμ

Μέχρι στιγμής δεν ήταν γνωστό ότι ο Νισάνοφ ήταν κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου. Ούτε είχε απασχολήσει με αρνητικό τρόπο τις δύο ερευνητικές επιτροπές (υπό Καλογήρου και Νικολάτο, αντίστοιχα) για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Επιπλέον, κάτι το οποίο καθιστά ιδιάζουσα την περίπτωση του Ρώσου μεγιστάνα στον τομέα της ανάπτυξης γης, είναι και οι φερόμενες σχέσεις του με τον επικεφαλής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα ιστότοπου διερευνητικής δημοσιογραφίας (Proekt), ο 50χρονος ήταν προσωπικός φίλος του πολιτικού και επιχειρηματία Σεργκέι Ναρίσκιν, διοικητή της SVR. Πρόκειται για την Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που ασφαλώς λογοδοτεί στον Πούτιν. Η SVR που αυτονομήθηκε ως υπηρεσία το 1931, έχει ως κύρια αποστολή να συλλέγει απόρρητες πληροφορίες, να αξιολογεί έξωθεν απειλές και να προστατεύει το ρωσικό κράτος.

Ο διοικητής της υπηρεσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, συμμετείχε στη σύσκεψη που είχε ο Πούτιν με αξιωματούχους ασφαλείας της χώρας της «αρκούδας» περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αντικείμενο την ανατολική Ουκρανία. Στη εν λόγω συνάντηση, μέρος της οποίας είχε μεταδοθεί, ο Πούτιν μιλούσε απαξιωτικά στον Ναρίσκιν προκαλώντας νευρικότητα στον τελευταίο.

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι ο πολιτογραφηθείς Κύπριος Γκοντ Νισάνοφ, γεννήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ φέρεται να ομιλεί έξι γλώσσες, ανάμεσά τους η τουρκική, η αραβική και η περσική.

Ο Νισάνοφ είναι ο τρίτος Ρώσος επιχειρηματίας με κυπριακό διαβατήριο που εντάσσεται στον μακρύ κατάλογο των αποκλεισμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Περί τα τέλη του περασμένου Μαρτίου (24/03), οι Αμερικανοί πρόσθεσαν στη σχετική λίστα τον 44χρονο Μικάιλ Κλιούκιν και τον 49χρονο Ίλια Μπρόντσκι. Ο πρώτος, μάλιστα, είχε συνδεθεί με τα Panama Papers Ωστόσο, παρ΄ όλα αυτά το όνομά του δεν είχε συμπεριληφθεί στο πόρισμα της επιτροπής που παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη στις 6 Ιουνίου του 2021.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης (02/06) ο OFAC (Office of Foreign Assets Controls), που λογοδοτεί μόνο στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και τον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ, στη λίστα των αποκλεισμών έχουν συμπεριληφθεί τρεις εταιρείες, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν την ίδια διεύθυνση στη Λεμεσό. Μάλιστα, οι δύο εξ αυτών συνδέονται από την αμερικανική υπηρεσία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναλυτικά:

IRONSTONE MARINE INVESTMENTS (Τα γραφεία της είναι στη Λεμεσό, ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που εντόπισε ο «Φ» στα μητρώα του Εφόρου Εταιρειών Κύπρου, διεγράφη στις 27 Νοεμβρίου του 2013, περίπου 11 χρόνια μετά την εγγραφή της).

O’NEILL ASSETS CORPORATION (δεν εντοπίζεται στον Έφορο Εταιρειών)

SCF MANAGEMENT SERVICES CYPRUS LTD (έχει ως αξιωματούχους Ρώσους και Ελληνοκύπριους)

Ο λόγος που συμπεριλήφθηκαν στις κυρώσεις οι Ironstone και O’Neill Assets, είναι η σύνδεσή τους με τον Ρώσο Πρόεδρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του OFAC. Μάλιστα, η εν λόγω υπηρεσία διευκρινίζει ότι οι εταιρείες έχουν άμεση σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση.

Σχέσεις με Κύπρο – Και άλλοι στους αποκλεισμούς

Στους νέους αποκλεισμούς των ΗΠΑ, βρίσκονται και ονόματα Ρώσων επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν συνδέσει τις δραστηριότητές τους με το νησί μας. Ένας απ’ αυτούς και ο Αλεξέι Μορντάσοφ (Alexei Mordashov). Μια εκ των εταιρειών του 56χρονου Μορντάσοφ, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στους 50 πλουσιότερους επιχειρηματίες του κόσμου πριν από ένα έτος, είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο. Πρόκειται για την Unifirm Ltd. (2003).

Ο λόγος που προστέθηκε το όνομά του στη λίστα, σύμφωνα με τον OFAC, είναι η σχέση του με την επιχειρηματική οντότητα SEVERGROUP LIMITED LIABILITY COMPANY. Εξάλλου, στον κατάλογο προστέθηκε ο 70χρονος τσελίστας και φίλος του Πούτιν, Σεργκεί Ρολντούγκιν. Σύμφωνα με την κοινοπραξία διερευνητικών δημοσιογράφων OCCRP και τον Guardian, είχε στενούς οικονομικούς δεσμούς με χρηματοπιστωτικό οργανισμό της Κύπρου.

Ως γνωστόν την Πέμπτη εγκρίθηκε το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των χωρών – μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο. Ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι το 6ο πακέτο κυρώσεων θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία, ενώ επρόκειτο να δημοσιευτεί χθες Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Αυτό που καθυστέρησε τις αποφάσεις των Ευρωπαίων εταίρων για τους νέους αποκλεισμούς ήταν η μακρά συζήτηση για τον επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο. Εν τέλει η άρνηση της Ουγγαρίας για να επιβληθούν μέτρα κατά του Κύριλλου, λήφθηκε υπόψη. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι εγκρίθηκε η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης. Το εμπάργκο αυτό θα μειώσει κατά 92% τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ , ως το τέλος του 2022.

Ποιος είναι ο Νισάνοφ

Ο γεννημένος στις 24 Απριλίου του 1972 Νισάνοφ, βραβεύτηκε το 2014 από τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε ειδική τελετή για τις υπηρεσίες του που πρόσφερε με στόχο την οικονομική ενίσχυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Άρχισε την καριέρα του ως διευθυντής στο εργοστάσιο του πατέρα του και στη συνέχεια ασχολήθηκε επιχειρηματικά με διάφορους τομείς. Εκτός από την ανάπτυξη γης που είναι ο κύριός του τομέας, έχει ασχοληθεί με λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του κατά το 2015 ξεπερνούσε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια (4,3 δις). Είναι παντρεμένος, ζει στη Μόσχα και είναι πατέρας τριών παιδιών. Τέλος, έχει τιμηθεί ως εξέχουσα προσωπικότητα και από το Αζερμπαϊτζάν από το οποίο κατάγεται.