Το άλλο της πρόσωπο με αφορμή τα έργα που είναι σε πλήρη εξέλιξη για την ανάπλαση και τον εκσυγχρονισμό της, αποκαλύπτει σήμερα η λεωφόρος Ελλάδος. Ένας από τους σημαντικότερους άξονες της Πάφου σε επίπεδο κυκλοφοριακό, εμπορικό και οικονομικό. Μια λεωφόρος που καθημερινά σφύζει από ζωή, μέσω της οποίας διακινούνται χιλιάδες πολίτες και οχήματα.

Την εντυπωσιακή εικόνα των αλλαγών στη «βιτρίνα» που βλέπουν καθημερινά οι διακινούμενοι στη λεωφόρο Ελλάδος, έρχεται να αμαυρώσει η αποκρουστική όψη στο πίσω μέρος των σύγχρονων οικοδομών. Χαμόσπιτα άλλων εποχών ξεχασμένα από τον χρόνο, πλην όμως εστίες για ανθρώπους μέχρι και σήμερα, δημόσιοι χώροι που έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους στην καρδιά του δομημένου περιβάλλοντος και αυτοσχέδια καταλύματα που θυμίζουν τριτοκοσμικές εικόνες, αποκαλύπτονται όσο τα συνεργεία προχωρούν σε κατεδαφίσεις, διανοίξεις διόδων και άλλες επεμβάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βάφω το σπίτι μου»: Δημότες ζητούν επαναφορά του προγράμματος του Δήμου Πάφου

Την έντονη αυτή αντίθεση αναγνωρίζει και ο ίδιος ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης θέτει παραστατικά: «Μπροστά κούκλα και πίσω πανούκλα». Ο κ. Φαίδωνος εκφράζει, ωστόσο, την αποφασιστικότητα του δήμου να αλλάξει τα πάντα. «Θα καθαρίσουν όλα και θα γίνουν κατεδαφίσεις», επισημαίνει χαρακτηριστικά. «Η Πάφος αλλάζει», υπογραμμίζει ο δήμαρχος.

Ο καθαρισμός των απομειναριών άλλων εποχών, που πέραν της αισθητικής δυσαρμονίας δημιουργούν και σοβαρά ζητήματα υγιεινής, είναι το ένα σκέλος των εν εξελίξει εργασιών. Ο δήμαρχος Πάφου τονίζει, μιλώντας στον «Φ», ότι το έργο ανάπλασης, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών στο συγκεκριμένο τμήμα της πόλης, εισέρχεται πλέον σε τελικό στάδιο.

Μαζί με αυτό, μπαίνει σιγά-σιγά και ένα τέλος στην ταλαιπωρία διακινούμενων στο ρεύμα ανόδου της λεωφόρου Ελλάδος, καθώς και των επιχειρήσεων που είναι στην πλευρά αυτή του εν λόγω οδικού άξονα. Όπως επισημαίνει ο Φαίδωνας Φαίδωνος, τα έργα στο συγκεκριμένο κομμάτι παρά το Δημοτικό Πάρκο Δασούδι μέχρι την υπεραγορά Lidl έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και ήδη ένα τμήμα δόθηκε προς χρήση, ενώ άρχισε η ασφαλτόστρωση του οδοστρώματος στο υπόλοιπο κομμάτι, προκειμένου να δοθεί και αυτό στην κυκλοφορία.

Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας για την καθημερινότητα χιλιάδων διακινούμενων στο οδικό δίκτυο, επιχειρηματιών της περιοχής, αλλά και καταναλωτών, αφού τα έργα στην άνοδο της Ελλάδος έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό έμφραγμα σε μεγάλο μέρος της Πάφου, αλλά και μεγάλη οικονομική ζημιά στις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις.

Το μεγάλο έργο στη λεωφόρο Ελλάδος βεβαίως δεν θα ολοκληρωθεί με το άνοιγμα του συγκεκριμένου τμήματος, αφού οι εργασίες θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του οδικού άξονα μέχρι την τμηματική αποπεράτωσή τους. Εκφράζεται, ωστόσο, ικανοποίηση για τον ρυθμό ολοκλήρωσης του κάθε τμήματος του έργου, αφού ο κεντρικός ρόλος της λεωφόρου στην κυκλοφοριακή και εμπορική καθημερινότητα της Πάφου επιβάλλει την όσο το δυνατό ταχύτερη προώθηση των εργασιών.

Οι εργασίες στην Ελλάδος περιλαμβάνουν υπογειοποίηση υπηρεσιών, ανακατασκευή ή κατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων, θέσεων παρόδιας στάθμευσης, αναβάθμιση οδικού φωτισμού και άλλα. Το έργο, συνολικής δαπάνης €9 εκατομμυρίων πλέον ΦΠΑ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Πάφου.