Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, λόγω της ανεξέλεγκτης απόρριψης και συσσώρευσης σκουπιδιών και διάφορων μεγάλων αντικειμένων σε ανοιχτούς χώρους,

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, κάθε είδους αντικείμενα, σκουπίδια, παλιά έπιπλα, κρεβάτια, κλαδεύματα, ρούχα κλπ, «κοσμούν» χωράφια, οικόπεδα, αργάκια και άλλους χώρους, σε Δήμους και Κοινότητες. προκαλώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ως εστίες μόλυνσης και συμβάλλοντας, παράλληλα, στην αισθητική υποβάθμιση των αστικών περιοχών και της υπαίθρου.

Υποδεικνύει ακόμη πως θα έπρεπε να γίνονταν έλεγχοι από Επιθεωρητές οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν πρόστιμα για τις παράνομες ρίψεις. «Αυτό φαίνεται δεν έχει αποτέλεσμα και ούτε αναμενόταν να έχει. Οι επιθεωρητές μπορούν να κάνουν συστάσεις αλλά και να εκδίδουν εξώδικα σε πολίτες που ανεξέλεγκτα τοποθετούν τα απόβλητά τους σε ανοικτούς χώρους, μόνο αν τους δουν, κάτι που δεν είναι αποτελεσματικό» σημειώνει. 

Πρόσθετα, η Περιβαλλοντική Κίνηση αναφέρει πως αφ’ ενός ο πολίτης φέρει ευθύνη να μεταφέρει τα απορρίμματα στα πράσινα σημεία και με κανένα τρόπο δικαιολογείται να τα ρίχνει όπου λάχει και αφ’ ετέρου, οι Δήμοι, οι Κοινότητες και κυρίως το κράτος θα πρέπει να βρουν τη λύση σε αυτό το πρόβλημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσουν ξανά ή να βελτιώσουν το πρόγραμμα τους για την διαχείριση των αποβλήτων. Όσο οι Δήμοι είχαν υπηρεσίες συλλογής παλαιών μεγάλων αντικειμένων, κλαδευμάτων κλπ, τα φαινόμενα παράνομων απορρίψεων σε ανοικτούς χώρους ήταν ελάχιστα. Με την κατάργηση αυτών των υπηρεσιών αυξήθηκαν ραγδαία οι απορρίψεις.

Έχει φανεί εκ των πραγμάτων πως η υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος δεν είναι ζήτημα που μπορεί να αφεθεί στους νόμους της αγοράς.

Δυστυχώς, αρκετοί Δήμοι είτε δεν το γνωρίζουν είτε κάνουν πως δεν το γνωρίζουν.

Το κράτος έχει ευθύνη να δημιουργήσει περισσότερα Πράσινα Σημεία και να στηρίξει τους Δήμους στη λειτουργία αυτών των υπηρεσιών.

Θα πρέπει, λοιπόν, ως πολίτες και πολύ περισσότερο ως ψηφοφόροι να τους υπενθυμίσουμε αυτές  τους της υποχρεώσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: philenews