Χρονιά με σοβαρές επιπτώσεις και στην οικονομία ήταν το 2020. Αρκετά θέματα που αφορούσαν είτε τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είτε την άρση τους, κυριάρχησαν στο ενδιαφέρον του κοινού. Ωστόσο, δεν έλλειψε το ενδιαφέρον για τις πωλήσεις ακινήτων, τα εργασιακά στο δημόσιο και την αναστολή δόσεων δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι δέκα πιο διαβασμένες ειδήσεις του philenews το 2020

Το Insider παρουσιάζει μερικές από τις κυριότερες ειδήσεις που διαβάστηκαν περισσότερο κατά το 2020. 

Πωλήθηκε το ακριβότερο σπίτι της Τράπεζας Κύπρου (εικόνες)

Από τις πιο διαβασμένες ειδήσεις ήταν η πώληση του ακριβότερου ακινήτου που είχε στο πορτφόλιο της Τράπεζα Κύπρου. Πρόκειται για πολυτελή έπαυλη, που αποτελεί, μέρος της ανάπτυξης “The Residence” η οποία πωλήθηκε για το ποσό των €9 εκ. πιο κάτω δηλαδή από την τιμή των €9,7 εκ. που είχε καθορίσει η Τράπεζα Κύπρου για την πώληση της.

Αποκλειστικό: Πωλήθηκε το ξενοδοχείο Βερεγγάρια

Ακόμη μια πώληση ακινήτου έκανε αίσθηση κατά το 2020. Πρόκειται για την συμφωνία με Κύπριο επενδυτή για την αγορά και ανακαίνιση του ξενοδοχείου Βερεγγάρια στον Πρόδρομο που έκλεισε η Gordian Holdings. To deal σύμφωνα με πληροφορίες του Insider έκλεισε κοντά στα €2 εκατ.  και σύντομα αναμένεται να γίνουν γνωστές οι προθέσεις του αγοραστή.

Αυτούς θα αφορά η αναστολή δόσεων

Το πάγωμα δόσεων –αναστολή- ήταν από τα θέματα που απασχόλησε το κοινό κατά το 2020. Η είδηση αφορούσε όλα τα εξυπηρετούμενα δάνεια για όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών και το πάγωμα δόσεων δανείων

Άρση περιορισμών: Αρχή με εργοτάξια, κομμωτήρια, κουρεία κ.α

Η επανεκκίνηση της οικονομίας ήταν από τους κύριους στόχους για το 2020 μετά την επιβολή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ζητούμενο ήταν πότε και ποιοι τομείς θα ξεκινήσουν για το ξεπάγωμα της κυπριακής οικονομίας.

Ήρθε τελεσίγραφο από τη Μόσχα για διπλή φορολογία

Εκτός των θεμάτων που σχετίζονταν με την πανδημία, ένα τελεσίγραφο από τη Ρωσία έφερε αναταραχές κατά το 2020. Συγκεκριμένα η Ρωσική Ομοσπονδία απέστειλε επίσημα αίτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία για να αλλάξει η υφιστάμενη συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να μπορεί να φορολογεί μερίσματα και εισοδήματα από τόκους που φεύγουν από τη χώρα με προορισμό την Κύπρο.

Το 2020 φέρνει αυξήσεις σε μισθούς

Μεταξύ των πιο διαβασμένων ήταν και ένα θέμα σχετικά με αυξήσεις στο δημόσιο τομέα. Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στις 2 Ιανουαρίου 2020 και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει που όδευε η χρονιά. Έκανε λόγο για ποδαρικό με μικρές αυξήσεις στις απολαβές των εργαζομένων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, λόγω της σταδιακής άρσης των αποκοπών στους μισθούς τους.

Μεγάλη η μείωση στις τιμές βενζίνης & πετρελαίου θέρμανσης 

Δραματική ήταν κατά το Μάρτιο του 2020, η μείωση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης λόγω της μικρής ζήτησης και του lockdown. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, συνυπολογίζοντας τις μειώσεις κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2020, σε σύγκριση με το τέλος Φεβρουαρίου του 2020, παρατηρήθηκε μείωση στη βενζίνη 95 κατά 14,9 σεντ το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 10,1 σεντ και στο πετρέλαιο θέρμανσης μείωση 6,4 σεντ το λίτρο.

Αναλυτικά όλα τα νέα οικονομικά μέτρα στήριξης

H αναλυτική παρουσίαση για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που παρουσίασε ο Υπουργός των Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ήταν μεταξύ των πιο αναγνωσμένων θεμάτων για το 2020 όπως ήταν φυσικό. Ήταν τα πιο κύρια μέτρα που λήφθηκαν για την οικονομία. 

Τρεις αλλαγές στις επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού

Η πανδημία έφερε πολλές αλλαγές σε όλους τους τομείς και οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να προσαρμοστούν. Κατευθυντήριες γραμμές προς τις επιχειρήσεις μέλη τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, είχαν δώσει οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Η Κύπρια πλουσιότερη γυναίκα της Ασίας

Τέλος, ξεχώρισε σαν θέμα μέσα στο 2020 η υπόθεση της πλουσιότερης γυναίκας της Ασίας, η οποία είναι κάτοχος κυπριακού διαβατήριου από το 2018 όπως και ο σύζυγός της.