To Top
08:58 Δευτέρα
16 Δεκεμβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Προνόμια υγείας με λεφτά του φορολογούμενου
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΨΕΙΣ • Προνόμια υγείας με λεφτά του φορολογούμενου
  17 Νοεμβρίου 2019, 10:30 πμ  
Ακόμα ηχεί ο αντίλαλος των εκκλήσεων της ΟΕΒ προς την Πολιτεία για διατήρηση των υφιστάμενων σχεδίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ήταν τότε που σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενώ θεωρούσαν καταλληλότερο το πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ, ψήφιζαν ομόφωνα το κρατικό μονοπώλιο του μονοασφαλιστικού.
Όταν πια είχαν απορριφθεί όλες οι προτάσεις μας για αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προωθούμενου ΓεΣΥ, η ΟΕΒ ζήτησε τη διατήρηση των υφιστάμενων Ταμείων Υγείας με παράλληλη καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης. 
Ήταν μια ύστατη απόπειρα σεβασμού των υφιστάμενων διευθετήσεων και αξιοποίησης των διαμορφωμένων υποδομών όπου υπήρχαν: Στον ιδιωτικό τομέα με τα ασφαλιστικά σχέδια, στον τραπεζικό τομέα με το ιδιόμορφο σχέδιο που διαχειρίζεται κεντρικά η συντεχνία, στον ευρύτερο δημόσιο με τα διάφορα ταμεία που κάθε ημικρατικός οργανισμός και τοπική Αρχή εφαρμόζει και ο καθαυτό δημόσιος με την πρόσβαση στους γιατρούς και τα νοσοκομεία του Δημοσίου.
Αν είχε γίνει δεκτή η πρόταση μας, όσοι επέλεγαν να διατηρήσουν τις δικές τους ρυθμίσεις (πέριξ των 250.000 πολιτών), θα έδιναν στο ΓεΣΥ ένα ποσοστό αλληλεγγύης που θα καθόριζε το κράτος, χαμηλότερο από την πλήρη εισφορά, αλλά δεν θα είχαν δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες του ΓεΣΥ, επιφέροντας έτσι μηδενική επίπτωση στα οικονομικά του Συστήματος.
Δύο στοιχεία ξεχώριζαν:
Πρώτο, αφαιρώντας το ένα τέταρτο του πληθυσμού από το πείραμα, αυξάνεις τις πιθανότητες επιτυχίας του και διασφαλίζεις την πλήρη συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όχι μόνο όλου του πληθυσμού αλλά και όλων των συναφών με την υγεία παρόχων και υπηρεσιών. Διασφαλίζεις, δηλαδή, από την πρώτη μέρα την καθολικότητα, όχι μόνο στο σκέλος των ληπτών των υπηρεσιών, αλλά και στο σκέλος των παρόχων.
Δεύτερο, δίνεις το δικαίωμα σε όσους έφτιαξαν στη διάρκεια των δεκαετιών ικανοποιητικά σχέδια, να τα διατηρήσουν αν το επιθυμούν και τους επιβάλλεις το ποσοστό αλληλεγγύης που θεωρείς πρέπον για σκοπούς συμβολής στη χρηματοδότηση του ΓεΣΥ. Δηλαδή, εξασφαλίζεις και το στοιχείο της αλληλεγγύης. 
Όσοι διαθέτουν μνήμη υποτυπωδώς καλύτερη του χρυσόψαρου, θυμούνται τους προπηλακισμούς και τις λοιδορίες με τις οποίες αντέδρασαν οι «θεματοφύλακες» του «Αγιοποιημένου ΓεΣΥ». Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από ΣΕΚ και ΠΕΟ που μας κουνούσαν επιτιμητικά το δάκτυλο μπροστά από την μύτη και μας εγκαλούσαν ως υπονομευτές της μεταρρύθμισης της υγείας. Κύριο «κατηγορώ»: Η ΟΕΒ υποσκάπτει την καθολικότητα και την αλληλεγγύη του ΓεΣΥ και φέρνει το πολυασφαλιστικό από την πίσω πόρτα. 
Τώρα, οι ίδιες αυτές Συντεχνίες αξιώνουν τη διατήρηση των δικών τους Ταμείων Υγείας με χρηματοδότηση μόνο από τον εργοδότη. Το ύψος εισφοράς που διεκδικούν είναι το αποτέλεσμα της αφαίρεσης από το υφιστάμενο ποσοστό, του ποσοστού 2,9% που θα καταβάλλει ο εργοδότης στο ΓεΣΥ. Δηλαδή, εκεί που π.χ. η υφιστάμενη εισφορά είναι 5,9%, αφαιρουμένου του 2,9%, ζητούν Ταμείο Υγείας με εργοδοτική εισφορά 3%. Πρόσθετα και πέραν του ΓεΣΥ.
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 28/2/2019 την κατάργηση όλων των Ταμείων Υγείας από 1/6/2020 οπότε και θα αρχίσει η πλήρης λειτουργία του ΓεΣΥ. Από την 1η Μαρτίου 2019, ΣΕΚ και ΠΕΟ ασκούν κάθε πιθανή πίεση, απειλούν με απεργίες και άλλα μέτρα, προκειμένου να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση.
Εδώ, υπάρχει μια εκκωφαντική απρέπεια που αγγίζει τα όρια της κοινωνικής ασέλγειας, όταν αυτοί που μας κουνούσαν το δάκτυλο, προωθούν για τον εαυτό τους τη διατήρηση προνομίων υγείας με λεφτά του φορολογούμενου. Αυτοί που αρνήθηκαν το δικαίωμα του ίδιου φορολογούμενου να διατηρήσει (και μάλιστα με δικούς του πόρους), το προηγούμενο επίπεδο παροχών υγείας, τώρα κάνουν και απεργίες εξ ονόματος της καθολικότητας και της αλληλεγγύης. Προφανώς, στο δικό τους κώδικα επικοινωνίας, οι δύο έννοιες εκλαμβάνονται ως καθολική αλληλεγγύη όλων των άλλων προς όλους εκείνους.
Είναι προφανές ότι αν δοθεί το διεκδικούμενο προνόμιο έστω και σε ένα ημικρατικό οργανισμό, σε χρόνο μηδέν θα δοθεί σε όλους τους ημικρατικούς και σε όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Κυρίως όμως θα υπάρχει κίνδυνος να δοθεί και στο καθαυτό Δημόσιο, του οποίου οι εργαζόμενοι ανέκαθεν απολάμβαναν άνευ εισφορών, ισόβια πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μαζί με τα εξαρτώμενα τους. Και πέρα από την αμιγώς χρηματική πτυχή για τα δημόσια οικονομικά, υπάρχει ένα μείζον ζήτημα αρχής: Υγεία με  πατρικίους και πληβείους, είλωτες και περίοικους.
Με τις υγείες μας….
 
* Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ
 
  Μιχάλης Αντωνίου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...