«Κενά αέρος» σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγράφονται για τη Λευκωσία, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους που αγγίζουν και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε. προς την Άγκυρα, αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Αφενός, η αξιοπερίεργη ενέργεια της εκλεγμένης Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν να αναθέσει το χαρτοφυλάκιο διεύρυνσης στον προτεινόμενο Επίτροπο από την Ουγγαρία, δημιουργεί εύλογους συνειρμούς και ερωτηματικά, καθώς η Βουδαπέστη γνωστοποίησε δημοσίως την πρόθεσή της, να αξιοποιήσει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο για να στηρίξει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας,  εν μέσω των κυρώσεων που του επέβαλε η Ε.Ε. για τις έκνομες ενέργειες στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Και αφετέρου, η απροκάλυπτη ενέργεια του Προέδρου της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι να υποδεχθεί τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ευρωβουλή, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές κυρώσεις που αποφασίστηκαν ομόφωνα, από τα 28 κράτη-μέλη στις 15 Ιουλίου, προνοούν μεταξύ άλλων, την αναστολή των διαλόγων υψηλού επιπέδου Ε.Ε.-Τουρκίας, κάτι που διασυνδέθηκε ευθέως με τις έκνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
 
Είναι προφανές ότι οι κινήσεις που καταγράφηκαν στα τερέν της Κομισιόν και της Ευρωβουλής, δεν μπορούν να αποδοθούν σε «λάθη». Άλλωστε, στην πολιτική, «λάθη» δεν γίνονται, ούτε ευδοκιμεί η λογική των «συμπτώσεων». Ενισχυτικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι πληροφορίες του «Φ», σύμφωνα με τις οποίες αρμόδιοι κύκλοι της Ε.Ε. προέτρεψαν τον κ. Σασόλι να μη συναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα βρισκόταν στο ακριβώς αντίθετο ρεύμα των πολιτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τους «28». Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος – και όχι μόνο – κρίνεται ότι ο Ιταλός Πρόεδρος της Ευρωβουλής, ο οποίος προέρχεται από την Ομάδα Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, επέλεξε να αγνοήσει τις παραινέσεις των αρμοδίων της Ε.Ε και να μη λάβει υπόψη τις πολιτικές κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
 
Ειδικότερα:
 
Κομισιόν: Η εκλεγμένη Πρόεδρος του νέου Σώματος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις 2 Δεκεμβρίου, επικρίνεται από κοινοτικούς κύκλους ότι «ξεχρεώνει πολιτικά γραμμάτια» προς τον εθνικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Οι εν λόγω σημαίνοντες κοινοτικοί κύκλοι, φροντίζουν να υπενθυμίσουν ότι ο κ. Όρμπαν είχε κλείσει τον δρόμο στην εκλογή του Φρανς Τίμερμανς, για την προεδρία της Κομισιόν και εν συνεχεία στήριξε την τέως υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζονται μάλιστα ότι για τον λόγο αυτό, η κ. φον ντερ Λάιεν, επεδίωξε να επιβραβεύσει την Ουγγαρία αναθέτοντάς της το χαρτοφυλάκιο διεύρυνσης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κίνηση της Γερμανίδας κοινοτικής αξιωματούχου να αναθέσει τη διεύρυνση στον προτεινόμενο Επίτροπο από την Ουγγαρία, δεν ήταν τυχαία. Αυτό προκύπτει όχι μόνο από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, αλλά και από το γεγονός ότι η κ φον ντερ Λάιεν επέλεξε να διατηρήσει στα χέρια τής Ουγγαρίας το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, ακόμη και όταν ο πρώτος προτεινόμενος Επίτροπος που είχε στείλει ο Βίκτορ Όρμπαν (ο κ. Λάζλο Τροτσάνι) απορρίφθηκε εκ προοιμίου από την Ευρωβουλή.
 
Η απόρριψη Τροτσάνι από την Ευρωβουλή, παρείχε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στην κ. φον ντερ Λάιεν να προχωρήσει σε ανακατανομή των χαρτοφυλακίων και να πάρει τη διεύρυνση από τα χέρια της Ουγγαρίας. Κάτι όμως που δεν έπραξε, δημιουργώντας την εντύπωση ότι είχε εκδώσει «τίτλο ιδιοκτησίας» στον Βίκτορ Όρμπαν για το χαρτοφυλάκιο διεύρυνσης.
 
Ως αποτέλεσμα, το επίμαχο χαρτοφυλάκιο κατέληξε στον νέο προτεινόμενο Επίτροπο της Ουγγαρίας Όλιβερ Βαρχελί, τέως Μόνιμο Αντιπρόσωπο της χώρας στην Ε.Ε. και στενό συνεργάτη του Όρμπαν. Το παζλ της συναλλαγής αυτής, έχει επιπτώσεις και στο κυπροτουρκικό σκηνικό εντός της Ε.Ε. Αφενός, γιατί ο Βίκτορ Όρμπαν που συμμετείχε στη συνάντηση των τουρκογενών κρατών στο Μπακού στις 15 Οκτωβρίου, δεσμεύθηκε δημοσίως στον Ερντογάν ότι μέσω του χαρτοφυλακίου διεύρυνσης (!) θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες της Τουρκίας, «ξεχνώντας» προφανώς ότι η χώρα εισέβαλε στην ΑΟΖ κράτους-μέλους της Ε.Ε και ότι ως συνέπεια της επιβάλλονται προοδευτικά κοινοτικές κυρώσεις.
 
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του κ. Όρμπαν ήταν γνωστές στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όταν αποφάσισε να μην προβεί σε ανακατανομή χαρτοφυλακίων και να παραδώσει για δεύτερη φορά τη διεύρυνση, σε προτεινόμενο Επίτροπο από την Ουγγαρία. Όπως βεβαίως γνωστή ήταν και η θέση του κ. Όρμπαν, που θεωρεί ως εθνική υπόθεση το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Επίτροπος της χώρας του, παραγνωρίζοντας ότι ανήκει στην Ε.Ε. και συνεπώς ότι θα έπρεπε να στοχεύει στην προώθηση ευρωπαϊκών συλλογικών πολιτικών και όχι της δικής του προσωπικής/εθνικής ατζέντας. 
 
Ευρωβουλή: Ο Πρόεδρος του Σώματος Νταβίντ Μαρία Σασόλι, με τον πλέον επίσημο τρόπο, έβαλε τρικλοποδιά στις πολιτικές κυρώσεις που επέβαλαν ομόφωνα στις 15 Ιουλίου τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε, αναστέλλοντας μεταξύ άλλων, όλους τους υψηλού επιπέδου διαλόγους με την Τουρκία. Οι πολιτικές κυρώσεις είχαν τύχει σεβασμού από όλους τους αξιωματούχους των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε, με εξαίρεση τον κ. Σασόλι. Ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής θα μπορούσε βεβαίως να ισχυριστεί ότι οι εν λόγω κυρώσεις δεν τον δεσμεύουν, καθώς παραπέμπουν σε θεσμοθετημένους πολιτικούς διαλόγους Ε.Ε.-Τουρκίας.
 
Ωστόσο, πολιτικά και ηθικά ο κ. Σασόλι δεσμεύεται, κάτι που δεν τίθεται καν προς αμφισβήτηση, καθώς όπως λένε κοινοτικοί κύκλοι, ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής δεν μπορεί να γυρνά τον πλάστη σε ομόφωνες κοινοτικές κυρώσεις, που αφορούν σε έκνομες δραστηριότητες υποψήφιας χώρας στην ΑΟΖ κράτους-μέλους. Άλλωστε, στις 13 Νοεμβρίου, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής όχι μόνο στήριξαν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά ζητήθηκε και η ενίσχυσή τους, κάτι που έπρεπε να αποτελέσει πυξίδα για τον κ. Σασόλι.
 
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής φαίνεται να έχει προσωπική ατζέντα, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τόσο την κυβέρνηση, όσο και κυρίως τα πολιτικά κόμματα, τα οποία έχουν τεράστια ευθύνη και αντίστοιχη κοινή υποχρέωση να προασπίσουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Ευρωβουλής. Σημειώνουμε ότι κανείς εκ των λοιπών ηγετών των θεσμικών οργάνων δεν συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με αξιωματούχο της Κυβέρνησης Ερντογάν, από τις 15 Ιουλίου, ημέρα λήψης της απόφασης για την επιβολή των πολιτικών κυρώσεων. Ούτε ο Ντόναλντ Τουσκ, ούτε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ούτε και η Φεντερίκα Μογκερίνι.
 
Ένας μόνο ηγέτης χώρας επέλεξε να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν. Πρόκειται για τον εθνικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ανέλαβε και δημοσίως δεσμεύσεις έναντι της Άγκυρας (βλέπε πιο πάνω). Και με τον οποίο, θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε ταύτιση ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Νταβίντ Μαρία Σασόλι, για πολλούς και ευνόητους λόγους. 
 
Aυστηρό διάβημα της Λευκωσίας
 
Αυστηρό διάβημα για τη συνάντηση Σασόλι-Τσαβούσογλου διενήργησε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, κατόπιν ρητών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη. Όπως πληροφορούμαστε, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Νίκος Αιμιλίου συναντήθηκε με διευθυντικό στέλεχος του Γραφείου του κ. Σασόλι, ενώπιον του οποίου μετέφερε την έντονη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας για την απόφαση του Προέδρου της Ευρωβουλής να συναντήσει τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εν μέσω των ομόφωνων κυρώσεων των 28 κρατών-μελών, για αναστολή των υψηλών πολιτικών διαλόγων με αξιωματούχους της Άγκυρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», ο κ. Αιμιλίου επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής όφειλε να αποφύγει τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, υπό το φως των θέσεων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, οι οποίες στις 13 Νοεμβρίου χαιρέτισαν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις έκνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ζητήθηκε και ενίσχυσή τους. 
 
Ανάλογες ενέργειες αναμένεται να γίνουν και σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων. Οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου και Λουκάς Φουρλάς δήλωσαν στον «Φ» ότι θα επιδώσουν επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Σασόλι, αύριο στο Στρασβούργο, ενώ παράλληλα θα ενημερώσουν και τη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία ανήκουν, προσβλέποντας προφανώς σε στήριξη. Ενέργειες τόσο προς τον κ. Σασόλι, όσο και στο επίπεδο της Σοσιαλιστικής Ομάδας, αναμένεται να γίνουν και από τον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη. Σημειώνεται ότι οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιλζίγιουρεκ θεωρούν ότι δεν υπάρχει θέμα με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής, καθώς όπως δήλωσαν στον «Φ»,  «τυπικά δεν υπήρχε οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο που να απαγόρευε στον κύριο Σασόλι αυτού του τύπου τη συνάντηση» με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης δήλωσε ότι το θέμα είναι σοβαρό και οι πτυχές του πρέπει να αποσαφηνιστούν. 
 
Πιέζει ο Χριστοδουλίδης για τα στοχευμένα…
 
Οι κινήσεις που εκδηλώνονται στην Κομισιόν και στην Ευρωβουλή καταγράφονται από τη Λευκωσία, η οποία προβαίνει σε διαβήματα, ενώ την ίδια ώρα το ΥΠΕΞ κινείται προς την κατεύθυνση συμπλήρωσης της λίστας στοχευμένων μέτρων κατά της Άγκυρας. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι παρά τις τρικλοποδιές κάποιων κοινοτικών κύκλων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι αποφασισμένος να τοποθετήσει συγκεκριμένα ονόματα νομικών και φυσικών προσώπων στην εγκεκριμένη λίστα κυρώσεων, ώστε να τους επιβληθεί πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ή/και απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της Ε.Ε, αναλόγως. Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει προπαρασκευαστικές συναντήσεις σε επίπεδο Ε.Ε, με αρμόδιες υπηρεσίες και θεσμικά όργανα. Καθοριστικές είναι οι επόμενες βδομάδες.