Η τουριστική βιομηχανία δεν μπορεί δυστυχώς να αναμένει το παραμικρό κέρδος έστω και την υστάτη της φετινής θερινής σεζόν. Αυτό εκτιμά μιλώντας στον «Φ» με βάση την εξέλιξη της πανδημίας διεθνώς ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, αφού όπως εξηγεί ακόμη και όταν η Κύπρος θα αρχίσει να ορθοποδεί πρώτη, λόγω μικρού μεγέθους, οι μεγάλες αγορές-πελάτες της θα έχουν ακόμη τεράστιο πρόβλημα με τις διαστάσεις της πανδημίας.

« Συνεπώς, δεν αρκεί να ξεπεράσεις εσύ το πρόβλημα», τονίζει. «Από τη στιγμή που οι μεγάλες χώρες από τις οποίες αναμένεις τους τουρίστες θα βρίσκονται ακόμη στη δίνη του κορωνοιού, εσύ δεν μπορείς να έχεις το παραμικρό όφελος. Είναι πλέον σαφές νομίζω ότι αυτή την καλοκαιρινή περίοδο η τουριστική βιομηχανία δεν μπορεί να είναι λειτουργίσιμη. Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε, όταν πια σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Κύπρο, πώς θα εξελίσσεται το πρόβλημα σε μεγάλες αγορές, όπως η Βρετανία, η Γερμανία ή η Ισπανία.

Είναι τεράστιο πρόβλημα η ομαλοποίηση διεθνώς, διότι οι ξενοδοχειακές μονάδες χρειάζονται μια σταθερή ροή πελατών για να λειτουργήσουν, δεν μπορεί να λειτουργεί η ξενοδοχειακή βιομηχανία αποσπασματικά: Έχω δουλειά αυτό το σαββατοκύριακο, δεν έχουν τα δύο επόμενα και ούτω καθεξής.

Θα δούμε και την πιθανότητα να λειτουργούν «σκαλωτά» ξενοδοχειακές μονάδες, αναλόγως των πληροτήτων μιας εκάστης. Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, νομίζω ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσουν φέτος όλες οι μονάδες».

Ο Θάνος Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι η ομαλοποίηση στον τουρισμό είναι συνισταμένη και άλλων παραγόντων, κυριότερος των οποίων είναι οι αερομεταφορές. Και πελάτες να έχεις έτοιμους, τονίζει χαρακτηριστικά, θα πρέπει να ομαλοποιηθεί και ο τομέας των αερομεταφορών για να τους φέρεις στην Πάφο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου εμφανίζεται προβληματισμένος για το αύριο της τουριστικής βιομηχανίας αν χαθεί πλήρως το φετινό καλοκαίρι:

“Αν χαθεί η χρονιά, θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν στη συνέχεια όλα τα ξενοδοχεία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Τα έξοδα τρέχουν και είναι τεράστια, ενώ τα έσοδα είναι εδώ και καιρό μηδενικά”, κατέληξε.