Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζουν να περιορίζουν την παραγωγή οχημάτων, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 2022 οι ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων να συνεχίσουν την πτωτική τους τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (-15,4%) για 12 συνεχόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών (ACEA) και οι τέσσερις μεγάλες αγορές της ΕΕ συνέβαλαν στην πτώση. Η Γερμανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση (-18,1%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (-15,0%) και τη Γαλλία (-14,2%). Η Ισπανία, από την άλλη, σημείωσε πιο μέτρια πτώση (-7,8%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Κύπριοι θέλουμε το αυτοκίνητο μας (πίνακας)

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ συρρικνώθηκαν κατά 14%, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας συνολικά σε περίπου 4,6 εκατομμύρια μονάδες. Όλες οι μεγάλες αγορές της περιοχής κατέγραψαν διψήφια πτώση: Ιταλία (-22,7%), Γαλλία (-16,3%), Γερμανία (-11,0%) και Ισπανία (-10,7%). Στην Κύπρο η πτώση τον Ιούνιο σε ετήσια βάση είναι 6,6% ενώ αντίθετα στο εξάμηνο (Ιανουάριος – Ιούνιος) υπάρχει αύξηση 5,9% σε σχέση με πέρυσι. Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ACEA, καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει αύξηση των πωλήσεων τον Ιούνιο και όλες παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου υπάρχουν έξι χώρες που έχουν θετικό πρόσημο στις πωλήσεις: Κύπρος 5,9%, Βουλγαρία 13,3%, Ιρλανδία 2,1%, Λετονία 6%, Ρουμανία 23,1%, Σλοβακία 3,9%.

Από την άνοιξη του 2021, η αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη και την Αμερική έχει συγκρατηθεί από μια σειρά υλικοτεχνικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ημιαγωγών. Αυτά τα τσιπ, που παράγονται κυρίως στην Ασία, είναι απαραίτητα για την κατασκευή τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών, αλλά και αυτοκινήτων που φέρουν όλο και περισσότερα ηλεκτρονικά.