Έγραψα το περασμένο Σάββατο ένα κείμενο για να επισημάνω μερικά γεγονότα περί πανδημίας. Όχι για να εμπλακώ στον πόλεμο εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, που τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται σε εμφύλιο. Εξάλλου, έχω κι εγώ, όπως όλοι, δικούς μου ανθρώπους που διστάζουν να εμβολιαστούν –με όσα λέγονται για τα εμβόλια και τις αμφιβολίες που διασπείρονται έχουν το δίκιο τους. Ουδείς πρέπει να προσπαθεί να επιβάλει τον εμβολιασμό. Επεσήμανα, όμως, ότι έχουμε πανδημία. Και σε τέτοιες συνθήκες για να αντεπεξέλθουμε πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση, ιδίως από τα κράτη και τους επιστήμονες. Από τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές που ελέγχουν και εγκρίνουν τα φάρμακα. Από γιατρούς που εμπιστευόμαστε. Όχι από φημολογίες, όχι από τα κοινωνικά δίκτυα όπου κατά τον Ουμπέρτο Έκο, οι λόχοι των ηλιθίων «έχουν το ίδιο δικαίωμα να μιλούν όσο και ένα βραβείο Νόμπελ».

Έκανα, λοιπόν, αναφορά στις πανδημίες που αντιμετώπισε κατά καιρούς η ανθρωπότητα και τα εκατομμύρια νεκρών και είπα τη γνώμη μου: Ότι σε αντίθεση με προηγούμενες πανδημίες (το 430 π.Χ. με το Λοιμό των Αθηνών, τον 14ο αιώνα με τη Μαύρη πανώλη της Ευρώπης, το 1918 – 1920 με την Ισπανική γρίπη), εμείς σήμερα έχουμε την τεράστια εξέλιξη της επιστήμης, της ιατρικής, της φαρμακολογίας, της νοσηλευτικής, έχουμε τους μηχανισμούς ελέγχου και συντονισμού σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και γι΄ αυτό έχουμε ελπίδα να σταματήσουμε τους θανάτους, που ήδη φτάνουν τα τέσσερα εκατομμύρια. Δεν μίλησα ούτε ως γιατρός, ούτε ως λοιμωξιολόγος, αλλά ως πολίτης ή και ως δημοσιογράφος.

Εδώ, λοιπόν, επειδή έχουν παράπονο ότι δεν δίνουμε βήμα στους λεγόμενους αρνητές της πανδημίας και των εμβολίων, φιλοξενώ μερικούς από τους δεκάδες που μπήκαν στον κόπο να σχολιάσουν στον τοίχο του Φιλελεύθερου και στον προσωπικό μου:

 

  • Να ρωτήσεις κι αυτούς που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα από εμβόλια… να σου περιγράψουν τον πόνο τους… οι οποίοι είναι κατά πολύ περισσότεροι.
  • Σάμπως δεν ξέρουμε ότι οι πλείστοι δημοσιογράφοι ανέκαθεν πουλούσαν και τη μάνα τους…
  • Έλεος… να μας πείσουν ότι το αγγούρι εν ίσιο ντε κ καλά
  • Ασχοληθείτε λίγο σοβαρά με τον όρο θεωρίες συνωμοσίας και τη σημασία του και ξεστραβωθείτε να διαβάσετε και να ανατρέξετε ιστορικά σε κάθε είδους θεωρία συνωμοσίας και πως αυτή απεδείχθη αληθής.
  • Τα εμβόλια τα εφεύραν οι μασόνοι για να μας εξοντώσουν όλους και να μείνουν μόνοι τους στον πλανήτη.
  • Ανάξιο σχολιασμού! Προσπερνάς κι εσύ, όπως και η “γιατρός” σου όλες τις νέες επιστημονικές αποδείξεις για το ότι ο ιός αυτός είναι κατασκευασμένος σε εργαστήριο, και ότι τα εμβόλια αποδεδειγμένα επωάζουν τις μεταλλάξεις. Παίρνετε κόσμο στο λαιμό σας με αυτά που γράφετε!
  • Όταν θα καταλάβετε ότι κι εσείς εξαπατηθήκατε θα είναι αργά. Ήδη στη Γερμανία κάποιες εφημερίδες ζήτησαν συγνώμη από τον κόσμο.
  • Με όλο το σέβας κ. Μιχαηλίδη εσείς ξέρετε σίγουρα ότι ΟΛΟΙ οι θάνατοι που αναφέρουν είναι από τον κορωνοϊό; Εγώ λέω όχι και ότι ψεύδονται!
  • Δεν πάτε καλά εκεί στον Φιλελεύθερο.. Τι πίνει ο Άριστος Μιχαηλίδης και δεν μας δίνει. Δεν είστε εσείς και ο καφετζής που προωθούσατε το Άστραζενεκα ως το καλύτερο εμβόλιο γι΄ αυτό το προ-παραγγείλαμε σε μεγαλύτερες ποσότητες και οι “συνωμοσιολόγοι” φώναζαν… και τελικά είχαν δίκαιο, τελικά ήταν το χειρότερο και αποσύρθηκε;
  • Τούτος ήταν πάντα συνωμοσιολόγος. Βλέπε Ελευθεροτυπία 1978, 1983, και βάλε μέχρι σήμερα είναι μάνα στη συνωμοσιολογία.

 

Είναι μόνο μερικά δείγματα. Δεν χρειάζονται σχόλια. Να πω μόνο κάτι διευκρινιστικό για τα δυο τελευταία. Με πρόχειρη αναζήτηση στο αρχείο μου βρίσκω ότι στις 13/4, 25/5 και 29/5 ασκούσα κριτική στην κυβέρνηση που δεν βάζει περιορισμούς στο AstraZeneca, όπως άλλες χώρες, και στις 16/4 την επέκρινα για τις παραγγελίες που έκανε για μεγαλύτερες ποσότητες AstraZeneca, σημειώνοντας και τους αριθμούς. Αλλά, κάποιοι είναι σίγουροι ότι προωθούσα το AstraZeneca. Το άλλο που πρέπει να διευκρινίσω είναι ότι το 1978 ήμουν μαθητής και το 1983 σπούδαζα. Αλλά είμαι από τότε μάνα στη συνωμοσιολογία. Ακλόνητα επιχειρήματα. Αν ζούσε ο Ουμπέρτο Έκο θα τρόμαζε για το πόσο έξω έπεσε. Μίλησε για λόχους, ενώ είναι ολόκληρες μεραρχίες.