Ο Τζεφ Μπέζος, ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, ολοκλήρωσε πριν από λίγο επιτυχώς το πρώτο του ταξίδι στο διάστημα με το όχημα New Shepard της εταιρείας του Blue Origin εκτέλεσε μια υποτροχιακή πτήση, σηματοδοτώντας άλλο ένα ορόσημο που αναγγέλλει μια νέα εποχή ιδιωτικών διαστημικών ταξιδιών.

Ο  Αμερικανός δισεκατομμυριούχος αναχώρησε από εγκαταστάσεις στην έρημο του δυτικού Τέξας και πραγματοποίησε ένα ταξίδι διάρκειας περίπου 10 λεπτών και 20 δευτερολέπτων στην άκρη του διαστήματος, εννέα μέρες αφότου ο Βρετανός Ρίτσαρντ Μπράνσον πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη υποτροχιακή πτήση με την δική του εταιρεία διαστημικού τουρισμού Virgin Galactic από το Νέο Μεξικό.

Το New Shepard ήταν σχεδιασμένο να αναπτύξει ταχύτητα 3.540 χλμ. την ώρα και να φτάσει σε ύψος 100 χλμ., στη λεγόμενη γραμμή Κάρμαν που έχει οριστεί από ένα διεθνές σώμα αεροναυπηγικής ότι οριοθετεί το σύνορο ανάμεσα στην ατμόσφαιρα της Γης και το διάστημα.

Μετά τον διαχωρισμό της κάψουλας από τον επαναχρησιμοποιούμενο σταθεροποιητή, το πλήρωμα ήταν σχεδιασμένο να λυθεί για λίγα λεπτά και να απολαύσει την έλλειψη βαρύτητας.

Στη συνέχεια, η κάψουλα επέστρεψε στη Γη με αλεξίπτωτα, χρησιμοποιώντας μια παλιού τύπου ώση της τελευταίας στιγμής που αποβάλλει ένα “μαξιλάρι αέρα” για μια μαλακή προσγείωση με ταχύτητα 1,6 χλμ/ώρα στην έρημο του Τέξας. Ο επαναχρησιμοποιούμενος σταθεροποιητής επέστρεψε λίγο νωρίτερα στην εξέδρα εκτόξευσης χρησιμοποιώντας μηχανισμούς φρένου και πτερύγια δακτυλίου και σφήνας για σταθεροποίηση.

Ο Μπέζος αμέσως με την προσγείωση της κάψουλας στην έρημο και πριν ακόμη βγει έκανε σήμα ότι όλα εξελίχθηκαν καλά, ενώ λίγα λεπτά αργότερα πανηγύρισε την επιτυχή ολοκλήρωση της πτήσης με στελέχη της εταιρείας που βρέθηκαν στο σημείο.

Η σημερινή εκτόξευση αποτελεί ένα ορόσημο στην “κούρσα των δισεκατομμυριούχων” για τη δημιουργία ενός τομέα διαστημικού τουρισμού ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS, θα φθάσει τα 3 δισ. δολάρια ετησίως μέσα σε μια δεκαετία. Άλλος ένας δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της τεχνολογίας, ο Ίλον Μασκ, σχεδιάζει να στείλει ένα εξ ολοκλήρου αποτελούμενο από πολίτες πλήρωμα σε μια ακόμη πιο φιλόδοξη πτήση τον Σεπτέμβριο: μια πολυήμερη τροχιακή αποστολή με τη διαστημική κάψουλά του, Crew Dragon.

Ο Μπράνσον πήγε πρώτος στο διάστημα, όμως ο Μπέζος είχε βάλει στόχο να πετάξει σε μεγαλύτερο ύψος — 100 χιλιόμετρα για την Blue Origin έναντι 86 χλμ. για τη Virgin Galactic — σε αυτό που ειδικοί αποκαλούν την πρώτη παγκοσμίως διαστημική πτήση χωρίς πιλότο με ένα πλήρωμα που αποτελείται εξ ολοκλήρου από πολίτες.

Ο Μπέζος, ιδρυτής της Amazon.com, του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου, και ο αδελφός του και στέλεχος μη εισηγμένων εταιριών Μαρκ Μπέζος, συνοδεύονταν από την πρωτοπόρο αεροπόρο Γουάλι Φανκ, 82 ετών, και τον άρτι αποφοιτήσαντα από το λύκειο Όλιβερ Ντάεμεν, 18 ετών, οι οποίοι είναι ο γηραιότερος και ο νεότερος άνθρωπος, αντίστοιχα, ταξίδεψαν στο διάστημα.

Η Φανκ ήταν μία από τη λεγόμενη ομάδα γυναικών Mercury-13 που εκπαιδεύτηκαν για να γίνουν αστροναύτες της NASA στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αλλά παρακάμφθηκε λόγω του φύλου της. Σήμερα, μετά την επιτυχή πτήση τους και την προσγείωση της κάψουλας ο Μπέζος αγκάλιασε τη Φανκ. 

Ο Ντάεμεν, ο πρώτος πελάτης επί πληρωμή της Blue Origin, πρόκειται να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία για να σπουδάσει φυσική και διαχείριση καινοτομίας από τον Σεπτέμβριο. Ο πατέρας του είναι επικεφαλής της εταιρίας διαχείρισης επενδύσεων Somerset Capital Partners.

Επιτυχής πτήση στην επέτειο της πρώτης απόβασης στο φεγγάρι

Η σημερινή πτήση της Blue Origin συμπίπτει με την επέτειο της 20ης Ιουλίου 1969, όταν οι Αμερικανοί αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Εντουιν “Μπαζ” Όλντριν έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν στη Σελήνη.

Το δε New Shepard, που εκτοξεύθηκε από τις Εγκαταστάσεις Εκτόξευσης Ένα της Blue Origin, περίπου 32 χλμ. από την πόλη Βαν Χορν του αγροτικού Τέξας, πήρε το όνομά του από τον Άλαν Σέπαρντ, ο οποίος το 1961 έγινε ο πρώτος Αμερικανός που πήγε στο διάστημα.

Το New Shepard είναι ένας ύψους 18,3 μέτρων και πλήρως αυτόνομος πύραυλος-κάψουλα που δεν μπορεί να κυβερνηθεί από το εσωτερικό του διαστημικού οχήματος. Λειτουργεί πλήρως μέσω υπολογιστή και δεν θα έχει κανέναν από τους αστροναύτες της Blue Origin ή εκπαιδευμένο προσωπικό πάνω στο σκάφος.

Αντίθετα, το Virgin Galactic χρησιμοποίησε ένα διαστημικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν δύο πιλότοι.

Στο Twitter, ο Μασκ ευχήθηκε στο πλήρωμα του Blue Origin “τα καλύτερα” για την εκτόξευση.

Η Blue Origin δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες για τη μακροπρόθεσμη τιμολογιακή στρατηγική της ή για το πόσο γρήγορα θα εντατικοποιήσει τη συχνότητα των πτήσεών της. Ο διευθύνων σύμβουλος Μπομπ Σμιθ έχει πει πως η επόμενη πτήση είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Ο Σμιθ είπε πως η “προθυμία να πληρώσουν εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλή” μεταξύ των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για μελλοντικές πτήσεις.

Η εταιρία φαίνεται να διαθέτει μια ‘δεξαμενή’ μελλοντικών πελατών. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι από τουλάχιστον 143 χώρες συμμετείχαν σε δημοπρασία για να γίνουν οι πρώτοι πελάτες επί πληρωμή, αν και ο νικητής της δημοπρασίας που προσέφερε 28 εκατ. δολάρια αποσύρθηκε τελικά από τη σημερινή πτήση.

Ο Μπέζος, ο οποίος ίδρυσε την Blue Origin το 2000, έχει καθαρή θέση 206 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Μπλούμπεργκ (Bloomberg Billionaires Index). Παραιτήθηκε αυτόν τον μήνα από διευθύνων σύμβουλος της Amazon, αλλά παραμένει εκτελεστικός πρόεδρός της.

Πηγή: Capital.gr