Οι Δήμοι μεγαλώνουν… Ο ρόλος των εθελοντών ενισχύεται… (Μέρος 1)

 

«Στη σημερινή δύσκολη εποχή της ιδιοτέλειας, οι έννοιες του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο, έχουν αναπτύξει μια ξεχωριστή δυναμική, η οποία ξεφεύγει από τις παραδοσιακές μορφές της φιλανθρωπίας.

 Ο εθελοντής διακρίνεται για την πίστη του, την πηγαία θέληση για προσφορά και ενεργεί με βάση την ανιδιοτέλεια. Οι σύγχρονες όμως απαιτήσεις και ανάγκες της κοινωνίας, προϋποθέτουν να είναι εκπαιδευμένος και λειτουργικός.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να ενισχύσει με δομές και οργανωμένες ενέργειες τη συμμετοχή των πολιτών στις εθελοντικές τους δράσεις, προκειμένου οι σχετικές δραστηριότητες να είναι αποτελεσματικές και καίριες».

Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής

 

Θεωρώντας ότι η ενεργή συμμετοχή πολιτών στα κοινά πρέπει να βρίσκεται στις μόνιμες προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, που οι Δήμοι μας μεγαλώνουν λόγω της μεταρρύθμισης, χρειάζονται οι κατάλληλες ενέργειες και αποφάσεις, ώστε να αναπτυχθούν τα κατάλληλα εργαλεία και μοντέλα τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στους νέους Δήμους.

Ο εθελοντισμός αποτελεί σημαντική πτυχή της ιδιότητας του ενεργού πολίτη. Διαθέτοντας τον χρόνο τους προς όφελος των συμπολιτών τους, οι εθελοντές πολίτες θα υπηρετούν την τοπική κοινωνία και αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον της πόλης τους. Θα αναπτύξουν το αίσθημα του «ανήκειν» σε μια κοινότητα και παράλληλα της ταύτισης των συμφερόντων τους με τα συμφέροντα της. Συνεπώς, μέσω του εθελοντισμού θα ενισχυθεί η αφοσίωση των πολιτών απέναντι στην κοινωνία τους και στην πολιτική ζωή της πόλης τους και ο Δήμος μέσω της χρήσης των εθελοντών θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Κατά συνέπεια, ο Δήμος πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προαγωγή του εθελοντισμού.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, οι πολίτες δεν πρέπει να μένουν αδιάφοροι και απαθείς στα προβλήματα της κοινωνίας. Οι ιδέες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης σήμερα έρχονται στο επίκεντρο όσο ποτέ άλλοτε, ως απαραίτητο στοιχείο για μια ζωντανή, υγιή και εξελισσόμενη κοινωνία. Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι ένας δυναμικός τρόπος κοινωνικής συμμετοχής και παρέμβασης των πολιτών. Σημαίνει πάνω από όλα πράξεις και όχι λόγια. Ο εθελοντισμός είναι μια ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μένουμε θεατές στα γεγονότα. Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας.

Μέσα από τον εθελοντισμό, ο άνθρωπος μαθαίνει για τον άνθρωπο. Του δίνεται η δυνατότητα να τον γνωρίσει και να απλώσει το χέρι όταν ο συνάνθρωπός του τον χρειαστεί. Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε λίγο από αυτό που μας περισσεύει. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε εθελοντές, γιατί όλοι μας μπορούμε να αγαπήσουμε. Όλοι μας μπορούμε έτσι να ενισχύσουμε τον εθελοντισμό.

* Εκπαιδευτικός – Ενεργός Δημότης Λακατάμιας

 

Σημείωση: Θα επανέλθω με πρακτικές εισηγήσεις προς τους Δήμους