«Δεν ρισκάρει» η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και δεν αποκλείεται να ζητήσει την αντικατάσταση προτεινομένων Επιτρόπων, εάν και εφόσον κριθεί ότι θα θέσουν εν κινδύνω την έγκριση του νέου Σώματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
 
Η Γερμανίδα επικεφαλής της νέας Κομισιόν, η οποία εξασφάλισε με πολύ ισχνή πλειοψηφία, 9 ψήφων, την έγκρισή της από την Ευρωβουλή (383 ψήφους), φέρεται αποφασισμένη να κάνει πολύ προσεκτικές κινήσεις προκειμένου να μην δημιουργηθούν ρήγματα στο νέο σχήμα του Κολεγίου. Είτε στις ακροάσεις που θα λάβουν χώρα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές της Ευρωβουλής, είτε κατά την ψηφοφορία επί του συνόλου της νέας Κομισιόν, που θα λάβει χώρα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Οκτωβρίου (21-24/10). 
 
Η γραμμή σκέψης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντανακλάται μέσα από την τοποθέτηση της εκπροσώπου Μίνα Αντρίεβα, η οποία κατέστησε σαφές ότι «δεν θα είναι όλοι οι υποψήφιοι (σ.σ. Επίτροποι) μέρος της τελικής ομάδας επιλογής της, την οποία θα παρουσιάσει στο κοινό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Σε ελεύθερη μετάφραση και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, καθίσταται απολύτως σαφές ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα διστάσει να ζητήσει από κυβερνήσεις να αντικαταστήσουν ενδεχόμενους «αδύναμους κρίκους», προκειμένου να διασφαλισθεί η έγκριση του Κολεγίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να μην κινδυνεύσει η νέα Κομισιόν στο σύνολό της… 
 
 
Ένας πρώτος προβληματισμός, που αποδίδεται σε κοινοτικούς διπλωματικούς κύκλους, παραπέμπει στον Ούγγρο προτεινόμενο Επίτροπο Laszlo Trocsanyi, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα του  Victor Orban, του ηγέτη που έχει συγκρουσθεί μετωπικά με τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό και το κράτος δικαίου. Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν στον «Φ» ότι «εάν η κα φον ντερ Λάιεν επιλέξει να διατηρήσει τον Ούγγρο προτεινόμενο Επίτροπο και δεν ζητήσει την αντικατάστασή του, τότε ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με την Ευρωβουλή». Ο κ. Trocsanyi που διετέλεσε και υπουργός Δικαιοσύνης του Victor Orban, συναντήθηκε πριν από μερικές μέρες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και δήλωσε ότι οι δύο είχαν μια «εποικοδομητική συζήτηση». Τα πράγματα ενδεχομένως περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αν αναλογισθεί κανείς ότι η κυβέρνηση Όρμπαν είχε πρωτοστατήσει στο «άδειασμα» του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν, κάτι που σοσιαλιστικοί κύκλοι της Ευρωβουλής φέρονται να μην έχουν ξεχάσει… 
 
Στους πονοκεφάλους της κας φον ντερ Λάιεν προστίθενται οι δύο προτεινόμενοι Επίτροποι από τη Ρουμανία, Dan Nica και Rovana Plumb. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας είχε ζητήσει από την Πρωθυπουργό της χώρας να μην προτείνει τους Dan Nica και Rovana Plumb, χαρακτηρίζοντάς τους ως «κακές υποψηφιότητες». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βουκουρέστι ενδέχεται τελικά να αναγκαστεί να προτείνει τη νυν υπουργό Ramona Manescu, αντικαθιστώντας τις δύο αρχικές εναλλακτικές επιλογές που έθεσε ενώπιον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
Αν και η Γερμανιδα αξιωματούχος εμφανίζεται να μην εισηγείται χαρτοφυλάκια στους προτεινόμενους Επιτρόπους που θα απαρτίζουν την ομάδα της, αυτό δεν ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα. Άλλωστε, αυτό προκύπτει από την «οικειοθελή» αποχώρηση του αρχικώς προτεινόμενου Επίτροπου της Πολωνίας, Krzysztof Szczerski, ο οποίος ενδιαφερόταν για το χαρτοφυλάκιο της «Ενέργειας». Η κ. Φον ντερ Λάιεν του εισηγήθηκε το χαρτοφυλάκιο για τη «Γεωργία» και αυτός αποσύρθηκε, με αποτέλεσμα η Πολωνία να προτείνει ήδη αντικαταστάτη, τον Janusz Wojciechowski, ο οποίος διετέλεσε ευρωβουλευτής για 12 χρόνια και είναι επί του παρόντος ο εκπρόσωπος της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Άρα, έχει ήδη περάσει μια διαδικασία ακρόασης/έγκρισης από την Ευρωβουλή (τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου περνούν μια παρόμοια διαδικασία ακρόασης με αυτήν που ισχύει για τους προτεινόμενους Επιτρόπους) και συνεπώς εκτιμάται ότι δύσκολα θα μπορούσε να απορριφθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
 
Σκεπτικισμό προκαλεί η καθυστέρηση υποβολής ονόματος προτεινομένου Επιτρόπου από την Ιταλία, δεδομένης της πολιτικής αβεβαιότητας και της απουσίας κυβέρνησης στη χώρα, κάτι πάντως που αναμένεται να δρομολογηθεί σύντομα, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. 
 
Προβληματισμός υπήρξε και για τον προτεινόμενο Επίτροπο από τη Γαλλία, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν καθυστέρησε να γνωστοποιήσει τον «εκλεκτό» του, αναμένοντας προφανώς από τη Γερμανίδα αξιωματούχο να δεσμευθεί -παρασκηνιακά- για το χαρτοφυλάκιο που θα του παραχωρήσει. Τελικά, ο κ. Μακρόν πρότεινε την Sylvie Goulard, αναπληρώτρια επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας. Η κ. Goulard είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας της χώρας για πολύ μικρό χρονικό διάστημα -ενός περίπου μηνός- και παραιτήθηκε προκειμένου να διευκολύνει έρευνες για σκάνδαλο απασχόλησης επιστημονικών συνεργατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 2017. Κάτι που σημειώνεται μεν, αλλά δεν εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ιδιαίτερο πρόβλημα για την κ. Goulard. Κοινοτικοί κύκλοι θεωρούν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν προσβλέπει στη δημιουργία μιας νέας διεύθυνσης για θέματα ασφάλειας στην Κομισιόν και προσδοκά ότι η κ. Goulard θα μπορούσε να αναλάβει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο. Εναλλακτικά, η εμπειρία της σε θέματα οικονομίας, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να την οδηγήσει σε κάποιο οικονομικού περιεχομένου χαρτοφυλάκιο.
 
 
Δύο τουλάχιστον θέσεις υπερ-επιτρόπων, με καθεστώς αντιπροέδρων αναμένονται στη νέα Κομισιόν. Θα τις αναλάβουν ο Ολλανδός προτεινόμενος Επίτροπος Φρανς Τίμερμανς (Σοσιαλιστές) και η Δανέζα Μαργκρέτ Βέσταγκερ (Φιλελεύθεροι), τα ονόματα των οποίων «έπαιξαν» για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, ως επικεφαλής υποψήφιοι των δύο πολιτικών ομάδων από τις οποίες προέρχονται. Σημειώνεται ότι η μια θέση αντιπροέδρου φαίνεται να προορίζεται για ζητήματα περιβάλλοντος/κλιματικών αλλαγών, αναμένεται να υποστηρίζεται από μια πανίσχυρη γενική διεύθυνση και εκτιμάται ότι θα καταλήξει στον Φρανς Τίμερμανς. Η Μαργκρέτ Βέσταγκερ αναμένεται να αναλάβει ένα άλλο μεγάλο πόστο, που όπως αναφέρουν πληροφορίες, ενδέχεται να αφορά στη στρατηγική της Ε.Ε. για τη βιομηχανία, χωρίς πάντως αυτό να θεωρείται δεδομένο. 
 
Θετικά τα πρώτα τεστ
Θετική εικόνα έχει δημιουργηθεί στις πρώτες δύο συναντήσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την Κύπρια προτεινόμενη Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου. Όπως πληροφορείται ο «Φ», στην Κύπρια προτεινόμενη Επίτροπο επιδείχθηκε κατά την πρώτη συνάντηση το γραφείο που θα χρησιμοποιεί στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, στην Κομισιόν, κάτι που εκ των πραγμάτων παραπέμπει σε θετικούς συνειρμούς. Το εν λόγω γραφείο θα χρησιμοποιείται από τη Στέλλα Κυριακίδου ενόψει των ακροάσεων που αναμένεται να λάβουν χώρα από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου, καθώς και της ψηφοφορίας στην Ευρωβουλή, κατά τη σύνοδο της ολομέλειας (21-24 Οκτωβρίου).  
 
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στη διάρκεια των δύο συναντήσεων, συζητήθηκαν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, τα οποία εκτιμάται ότι ταιριάζουν στο προφίλ της Στέλλας Κυριακίδου, στη βάση και της πολιτικής δράσης που έχει αναπτύξει. Μεταξύ των χαρτοφυλακίων που έχουν συζητηθεί, περιλαμβάνονται αυτά που αφορούν στην «Υγεία», καθώς και στην «Απασχόληση», ενώ σκέψεις γίνονται και για τη «Δικαιοσύνη» ή/και την «Ισότητα των φύλων». Σημειώνεται ότι στην υφιστάμενη Κομισιόν, το χαρτοφυλάκιο «Δικαιοσύνη, Καταναλωτές και Ισότητα Φύλων» είναι ενιαίο, αλλά δεν αποκλείεται να χωριστεί σε διαφορετικά σχήματα στη νέα Κομισιόν. Αυτά βεβαίως δεν αποτελούν τις μοναδικές επιλογές που υπάρχουν. Άλλωστε, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, κάτι που σε κάθε περίπτωση ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Γερμανίδα κοινοτική αξιωματούχος κάνει διάφορες σκέψεις και προσδοκά να είναι σε θέση να προβεί σε ανακοινώσεις συνολικά, το αργότερο μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου. 
 
Φλερτ με Διεύρυνση

Οι προτεινόμενοι Επίτροποι δύο τουλάχιστον κρατών μελών, της Κροατίας και της Σλοβενίας, φέρονται να φλερτάρουν με το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης της ΕΕ, το οποίο αναμένεται να επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στα Δυτικά Βαλκάνια, αν και η Τουρκία εξακολουθεί να επενδύει στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Δεν αποκλείεται πάντως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εμπιστευθεί τελικά τη Διεύρυνση στον προτεινόμενο Επίτροπο κάποιας άλλης χώρας. Η προτεινόμενη Επίτροπος της Κροατίας, Dubravka Suica, Ευρωβουλευτής και εκ των Αντιπροέδρων του ΕΛΚ, φέρεται να ενδιαφέρεται επίσης για τα χαρτοφυλάκια της Γεωργίας και της Οικονομίας. Προτεινόμενος Επίτροπος της Σλοβενίας είναι ο νυν Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ, Janez Lenarcic.

Οι υπόλοιποι προτεινόμενοι Επίτροποι είναι: 

● Αυστρία: Προτάθηκε όπως παραμείνει ο νυν Επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, στον οποίο εκτιμάται ότι θα ανατεθεί άλλο χαρτοφυλάκιο. 
● Βέλγιο: Προτάθηκε ο ΥΠΕΞ της χώρας Ντιτιέ Ρέιντερς, ενώ το Βέλγιο δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου. 
● Βουλγαρία: Προτάθηκε να παραμείνει η Μαρία Γκάμπριελ, ενώ η Σόφια έχει ήδη δηλώσει ότι διεκδικεί τη «Γεωργία» ή κάποιο άλλο αναλόγου εκτοπίσματος χαρτοφυλάκιο.
● Τσεχία: Επίσης προτάθηκε να παραμείνει η Βέρα Γιούροβα, η οποία φέρεται να επιδιώκει είτε το χαρτοφυλάκιο για το «Εμπόριο» είτε αυτό που αφορά στην «Εσωτερική Αγορά». 
● Εσθονία: Προτάθηκε να παραμένει η Κάντρι Σίμπσον, η οποία «εκτιμάται» ότι θα μπορούσε να αναλάβει κάποιο από τα χαρτοφυλάκια «Ενέργειας», «Εσωτερικής Αγοράς», ή «Μεταφορών». Μετά από συνάντηση με την Ούρσουλα φιν ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι της προτάθηκε συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο που άπτεται της οικονομίας, αποφεύγοντας να το συγκεκριμενοποιήσει. 
● Φινλανδία: Προτάθηκε η Γιούτα Ουρπιλάνεν… μια παλιά γνώριμη της Κύπρου. Όπως είχε δημοσιεύσει ο «Φ», η κ. Ουρπιλάνεν, η οποία διετέλεσε υπουργός Οικονομίας της Φινλανδίας, ήταν υπέρμαχος του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο. 
● Ελλάδα: Προτάθηκε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος είχε διατελέσει για μικρό διάστημα ευρωβουλευτής, ενώ υπήρξε σύμβουλος του Προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, και διευθυντής του γραφείου του Κύπριου Επιτρόπου, Μάρκου Κυπριανού.
● Ιρλανδία: Προτάθηκε όπως παραμείνει ο Φίλ Χόγκαν, ο οποίος φέρεται να ενδιαφέρεται να διατηρήσει το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο για θέματα Γεωργίας ή να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για το Εμπόριο, κάτι που εάν υλοποιηθεί αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω Brexit. 
● Σλοβακία: Προτάθηκε να παραμείνει ο Μάρος Σέφτσοβιτς, που φέρεται να φλερτάρει με τη διατήρηση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου για την «Ενέργεια». 
● Ισπανία: Ο Γιοσέπ Μπορέλ αναμένεται στη βάση της συμφωνίας που «έκλεισε» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αναλάβει τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, αντικαθιστώντας τη Φεντερίκα Μογκερίνι. 
● Λουξεμβούργο: Προτάθηκε ο Νίκολας Σμιτ, στο πλαίσιο συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού από το 2018. 
● Λετονία: Προτάθηκε παραμονή του Βάλντις Ντομπρόβσκις, νυν επικεφαλής της Κομισιόν για το ευρώ. 
● Μάλτα: Προτάθηκε η Χελένα Νταλί.
● Λιθουανία: Προτάθηκε ο 28χρονος Virginijus Sinkevicius, ο μοναδικός από τον χώρο των Πρασίνων. 
● Πορτογαλία: Προτάθηκε η Ελίζα Φερέιρα. 
● Σουηδία: Προτάθηκε η Ύλβα Γιόχανσον. 
● Βρετανία: Δεν πρότεινε Επίτροπο, δεδομένου ότι αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν την ανάληψη καθηκόντων της νέας Κομισιόν (1η Νοεμβρίου).