Τι είναι αυτό που κάνει το Hong Kong να βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο προσκήνιο των διεθνών μέσων ενημέρωσης; Και τι κοινό μπορεί να έχει το μακρινό Hong Kong με την Κύπρο; Και όμως, μελετώντας κάποιος τα πολιτικά και οικονομικά στοιχεία του Hong Kong θα διαπιστώσει πως υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά τα οποία προσομοιάζουν με την δική μας πατρίδα. Το Hong Kong πήρε την “ανεξαρτησία” του από την Μεγάλη Βρετανία το 1997 και από τότε μετεξελίχθηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα της Ασίας.
 
Παρά το ότι είναι μέρος της Κίνας εντούτοις διοικητικά παραμένει ημιαυτόνομο. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί στη βάση του Αγγλικού δικαίου ενώ το φιλικό νομοθετικό πλαίσιο που στηρίζει τις επενδύσεις είναι το σημείο αιχμής το οποίο κάνει το Hong Kong να διαφέρει από την Κίνα. Τα πιο πάνω στοιχεία έχουν μετατρέψει το μικρό ημιαυτόνομο κρατίδιο των περίπου 7 εκατομμυρίων σε επιχειρηματικό κέντρο. Μάλιστα, πολλά μέλη της κομματικής κινεζικής ελίτ μετέφεραν εδώ και δυο δεκαετίες την περιουσία και τις εταιρείες τους στο Hong Kong για να διενεργούν τις διεθνείς τους δραστηριότητες. Άλλωστε, όπως αναφέραμε το αυτόνομο κρατίδιο έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να λειτουργούν οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς σε αντίθεση με την κινεζική ενδοχώρα όπου η οικονομία θέλει πολύ δρόμο ακόμα ώστε να μετεξελιχθεί σε οικονομία όπου η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών θα γίνεται στη βάση των κανόνων της αγοράς.
 
Γιατί η αναταραχή;
Τι είναι όμως αυτό που φέρνει στο προσκήνιο των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης το Hong Kong και γιατί τώρα; Τους τελευταίους μήνες είμαστε μάρτυρες από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες μιας πρωτόγνωρης αναταραχής με καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στους δρόμους του Hong Kong. Η επιρροή που θέλει να ασκήσει η Κίνα στο ημιαυτόνομο κρατίδιο του Hong Kong έχει προκαλέσει σύμφωνα και με διεθνείς αναλυτές την έκρηξη των πολιτών του Hong Kong. Συγκεκριμένα, η Κίνα πιέζει το Hong Kong ώστε οι πολίτες του τελευταίου οι οποίοι ενέχονται σε ενδεχόμενες εγκληματικές πράξεις να δικάζονται στην Κίνα κάτι που οι πολίτες του Hong Kong θεωρούν ως ανεπίτρεπτο καθώς φοβούνται πως στην Κίνα δεν θα τυγχάνουν δίκαιων δικαστικών διαδικασιών.
 
Λόγω των έντονων και βίαιων αντιδράσεων η νομοθετική αυτή αλλαγή που θα αυξήσει τις εξουσίες του Πεκίνου έχει παγώσει ενώ παράλληλα και η οικονομική δραστηριότητα από τότε που ξεκίνησε η αντιπαράθεση και οι διαδηλώσεις στους δρόμους του Hong Kong έχει επίσης παρουσιάσει επιβράδυνση. Ενδεικτικό παράδειγμα της αρνητικής επενδυτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της αστάθειας αυτής είναι και η ανακοίνωση από τον κινεζικό ηλεκτρονικό κολοσσό Ali Baba ότι θα καθυστερήσει την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο του Hong Kong ενώ πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ακινήτων και του τουρισμού σύμφωνα με το ξένο πρακτορείο Reuters έχουν επίσης ανακοινώσει μείωση κερδών.
 
Πως μπορούμε να κερδίσουμε
Λόγω της τρέχουσας αναταραχής η οποία δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες και της επενδυτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στο ημιαυτόνομο ασιατικό κρατίδιο κάποιοι μιλούν και για φυγή εταιρειών προς άλλες κατευθύνσεις και άλλα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα. Μπορεί η Κύπρος να εκμεταλλευθεί την κρίση και να προσελκύσει εταιρείες που είτε είναι εγκατεστημένες στο Hong Kong και θέλουν να το εγκαταλείψουν είτε άλλαξαν γνώμη και δεν θέλουν να πάρουν τις εταιρείες τους εκεί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέλουν να εκμεταλλευτούν την κρίση στο Hong Kong
 
Επιχειρηματική συνάντηση
Ήδη όπως πληροφορείται το Insider επιχειρηματικοί παράγοντες της Κύπρου πριν λίγες εβδομάδες ήταν στο Hong Kong και συνάντησαν αντίστοιχους επιχειρηματικούς κύκλους με στόχο την καλλιέργεια των κατάλληλων συνεργασιών και συνεργειών για προσέλκυση επενδύσεων από το ασιατικό ημιαυτόνομο κρατίδιο. Μάλιστα, οι συναντήσεις όπως επίσης πληροφορήθηκε το περιοδικό μας ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας συγκεκριμένου Κύπριου developer. Μεταξύ των κυριότερων επενδύσεων τις οποίες η κυπριακή αποστολή έχει βάλει στο μικροσκόπιο της είναι η προσέλκυση επενδυτικών ταμείων, επενδύσεις στο real estate, παροχή κυπριακής υπηκοότητας στα πλαίσια του επενδυτικού προγράμματος της Κύπρου κτλ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider στην επιχειρηματική σύναξη στο Hong Kong συμμετείχαν πέραν των 150 επιχειρηματιών και έγιναν τρεις παρουσιάσεις από το Invest Cyprus, τον CIFA αλλά και τον επιχειρηματία ο οποίος οργάνωσε το ταξίδι. Πηγή η οποία μίλησε στο Insider ανάφερε πως το ενδιαφέρον των ξένων επιχειρηματιών επικεντρώθηκε στο real estate σε συνδυασμό με την παροχή υπηκοότητας, στην εκπαίδευση αλλά και στα επενδυτικά ταμεία. Η ίδια πηγή επεσήμανε πως η επιχειρηματική συνάντηση ήταν αρκετά στοχευμένη και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. 
 
Ενδιαφέρον για διαβατήρια
Ωστόσο, όπως είναι λογικό το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους τρεις τομείς επικεντρώθηκε στον πρώτο τομέα δηλαδή το real estate σε συνδυασμό με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.  Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε πως γενικότερα το ασιατικό ενδιαφέρον τα τελευταία έτη είναι αρκετά έντονο όσο αφορά την παροχή κυπριακού διαβατηρίου. Οπότε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να επικεντρωθεί στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όπως είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων σε συνδυασμό με το επενδυτικό πρόγραμμα παροχής κυπριακού διαβατηρίου.
 
Η συνέχεια
Να σημειωθεί πως τα ταξίδια όσο αφορά ξένους πιθανούς επενδυτές θα συνεχιστούν στην μακρινή Ινδία αυτή την φορά και συγκεκριμένα στην Μουμπάι όπου στόχος είναι και εκεί να παρουσιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος. Στην περίπτωση της Ινδίας το ενδιαφέρον των ξένων αναμένεται να επικεντρωθεί στα επενδυτικά ταμεία και στο real estate σε συνδυασμό με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα ενώ μέχρι στιγμής το παρόν τους θα δώσουν πέραν των 250 επιχειρηματιών.