Εντός καθορισμένου πλαισίου το οποίο περιλαμβάνει τόσο βασικές αρχές όσο και ποσοστά σε σχέση με τις αποζημιώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων αλλά και των γιατρών για τη δεύτερη φάση εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας, κινείται ο διάλογος μεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων. 
 
Συγκεκριμένα, έχει πλέον συμφωνηθεί ότι οι αμοιβές που θα τεθούν στη διαπραγμάτευση θα αντανακλούν τις σημερινές τιμές στις οποίες χρεώνουν τα νοσηλευτήρια για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, μείον συγκεκριμένο ποσοστό το οποίο θα παραχωρήσουν τα νοσοκομεία ως «έκπτωση». Το ποσοστό αυτό βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και κυμαίνεται μεταξύ 10% -15%. 
 
Περαιτέρω, έχει συμφωνηθεί ο διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού από την αποζημίωση του νοσηλευτηρίου. Άλλωστε αυτό είχε παραχωρηθεί από τον ΟΑΥ και το υπουργείο Υγείας στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ. 
 
 
Στην πράξη, τα νοσηλευτήρια θα έχουν δύο επιλογές, είτε ο ΟΑΥ θα καταβάλλει ολόκληρο το ποσό στα νοσοκομεία και τα νοσοκομεία θα καταβάλλουν την αμοιβή στους γιατρούς τους, είτε ο ΟΑΥ θα καταβάλλει ξεχωριστά την αμοιβή στον γιατρό και στο νοσηλευτήριο. 
 
Τέλος, φαίνεται να έχουν μπει επίσημα στον διάλογο οι προτάσεις στις οποίες είχε προχωρήσει από το καλοκαίρι ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και αφορούσαν την επιπλέον χρέωση του ασθενή για συγκεκριμένες υπηρεσίες (υπηρεσίες πολυτελείας π.χ. μονόκλινο δωμάτιο) αλλά και τη δυνατότητα επιπρόσθετης χρέωσης του ασθενή για ακριβότερα αναλώσιμα (ιατρικά υλικά/εμφυτεύματα) από εκείνα που θα καλύπτει ο ΟΑΥ.
 
 
Το πλαίσιο καταρτίστηκε στις γενικές του γραμμές κατά την επίσημη συνάντηση των τριών φορέων την περασμένη Παρασκευή και οριστικοποιήθηκε, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», κατά τις άτυπες διαβουλεύσεις που ακολούθησαν τις προηγούμενες ημέρες. 
 
Επιπλέον έχει ξεκαθαριστεί το γεγονός ότι τα κίνητρα που η Κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ και αφορούν παραχώρηση πολεοδομικών ελαφρύνσεων και επιχορήγηση για σκοπούς διαπίστευσης δεν θα σχετίζονται με την όποια διαπραγμάτευση γίνει μεταξύ των νοσηλευτηρίων και του ΟΑΥ και σχετίζεται με την οικονομική πτυχή της συνεργασίας τους. 
 
Ο διάλογος βεβαίως μεταξύ ΟΑΥ με ΠΙΣ και ΠΑΣΙΝ βρίσκεται ακόμα στα πολύ αρχικά του στάδια και οι λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν κυρίως την οικονομική πτυχή της συνεργασίας των νοσοκομείων με τον Οργανισμό θα συζητηθούν σε βάθος τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. 
 
 
Για το συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου που αφορά την δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ αλλά και για τη μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του Συστήματος, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε χθες και τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών και αναμένεται ότι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ενημέρωση και των υπολοίπων κομμάτων. 
 
Μάλιστα, κατά τις συναντήσεις αυτές, οι ηγεσίες των κομμάτων ενημέρωσαν και επίσημα τον υπουργό Υγείας αλλά και τους εκπροσώπους του ΟΑΥ ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν αυτεπάγγελτα στην κατάθεση των οποιωνδήποτε τροποποιήσεων στη νομοθεσία του Γενικού Συστήματος Υγείας. Διαβεβαίωσαν παράλληλα ότι εάν ζητηθεί από την Κυβέρνηση ή τον ΟΑΥ η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που να αφορά είτε τον προϋπολογισμό είτε άλλα ζητήματα, όπως διάφορα κείμενα Κανονισμών που θα πρέπει να εγκριθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2020 και θα βοηθήσουν στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν χωρίς καθυστέρηση. 
 
Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ, ο υπουργός ενημέρωσε τα τρία κόμματα για την αύξηση που παρατηρείται καθημερινά στον αριθμό των ιδιωτών γιατρών που συμβάλλονται με το Σύστημα. 
 
Μέχρι χθες το μεσημέρι στους καταλόγους του ΓεΣΥ περιλαμβάνονταν τα ονόματα 1461 γιατρών εκ των οποίων οι 927 ειδικοί γιατροί, οι 401 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και οι 133 παιδίατροι. Οι 658 είναι γιατροί του δημοσίου και οι υπόλοιποι 803 ιδιώτες. 
 
Σε ό, τι αφορά τον προϋπολογισμό του συστήματος, τα έσοδα του ΟΑΥ το διάστημα μεταξύ Μαρτίου – Ιουνίου 2019 έφθασαν τα €164.3 εκατομμύρια ενώ η πρόβλεψη έκανε λόγο για €156,2 εκατομμύρια. Οι συνολικές πληρωμές παρεχόμενων υπηρεσιών για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ ανήλθαν σε €42,4 εκατομμύρια. 
 
Καζάνι που βράζει ο δημόσιος τομέας
 
Δεν κλείνουν τα μέτωπα στον δημόσιο τομέα της Υγείας αφού στις έντονες διαφωνίες που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες μεταξύ Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και γιατρών, προστίθενται πλέον και οι διαμαρτυρίες και προειδοποιήσεις των νοσηλευτών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης αλλά και έλλειψης υποδομής.  
 
Χθες, ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών Παναγιώτης Γεωργίου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «το πρόβλημα των Πρώτων Βοηθειών δεν είναι οικονομικό αλλά αφορά τη στελέχωση, αφορά το ότι δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι για να εξετάζονται οι ασθενείς, αφορά το ότι υπάρχει διαρκώς υπερπληρότητα στους θαλάμους και καθυστερεί η εισαγωγή των ασθενών». Επιπρόσθετα, «τώρα έχουμε και τη φυγή γιατρών των ΤΑΕΠ στον ιδιωτικό τομέα και αντιλαμβάνεστε ότι τα προβλήματα μεγαλώνουν αντί να λιγοστεύουν».
 
Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια της Συντεχνίας του για το γεγονός ότι «εδώ και καιρό δεν υπάρχει κανένας διάλογος με τον ΟΚΥπΥ». Η ΠΑΣΥΝΟ, είπε, «είχε πάρει διαβεβαιώσεις ότι μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα άρχιζε ένας εντατικός διάλογος για διάφορα ζητήματα που μας αφορούν αλλά ακόμα δεν είχαμε καμία ειδοποίηση». Για το λόγο αυτό, «ζητήσαμε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και ζητήσαμε να είναι παρόν και ο Πρόεδρος του ΟΚΥπΥ και η συνάντηση αυτή ορίστηκε για τις 7 Οκτωβρίου».
 
«Δυστυχώς τα προβλήματα μεγαλώνουν και διογκώνονται και δεν μπορούμε να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί», είπε καταλήγοντας ο γ.γ. της ΠΑΣΥΝΟ.
 
Από πλευράς του και σε σχέση με τις οικονομικές διεκδικήσεις των γιατρών του δημοσίου οι οποίοι έχουν εκφράσει πρόθεση παραίτησης, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας, ανέφερε χθες ότι ο διάλογος για την αναθεώρηση του Σχεδίου παραχώρησης κινήτρων στους προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα. 
 
Ο κ. Κούμας υποστήριξε ότι ως Συνδικαλιστικό όργανο η ΠΑΣΥΚΙ αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου του ΟΚΥπΥ για αναθεώρηση του συγκεκριμένου σχεδίου κινήτρων, ωστόσο όπως είπε, «από εκεί και πέρα ο κάθε γιατρός θα αποφασίσει από μόνος του».  
 
Η υπόθεση είπε, «είναι μια απλή μαθηματική πράξη και μια απόφαση. Οι αποζημιώσεις που ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δίνει στους ιδιώτες γιατρούς του ΓεΣΥ αποτελούν αυτή τη στιγμή μέτρο σύγκρισης για τους γιατρούς του δημοσίου. Εμείς ουδέποτε ως Συντεχνία δεν έχουμε ζητήσει τα ποσά που έχουν παραχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, ο κάθε γιατρός συγκρίνει μεταξύ των δύο απολαβών και αποφασίζει για τον εαυτό του». 
 
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε παράλληλα ότι «η ΠΑΣΥΚΙ από την αρχή είχε πει ότι δεν είχε συμφωνήσει ούτε με το Σχέδιο κινήτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση ούτε με τα ποσά που παραχωρούνται ως κίνητρα προς τους γιατρούς». 
 
Αύριο η νέα αναβάθμιση του λογισμικού
 
Δυνατότητα για έκδοση παραπεμπτικού από ειδικό σε ειδικό γιατρό 
 
Αύριο αναμένεται ότι ο ΟΑΥ θα προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση του λογισμικού του ΓεΣΥ. Με την αυριανή αναβάθμιση αναμένεται ότι θα επιλυθεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν οι ειδικοί γιατροί του ΓεΣΥ οι οποίοι δεν μπορούσαν να παραπέμψουν τους ασθενείς στους σε γιατρό άλλης ειδικότητας. Από αύριο, το πρόβλημα αυτό θα λυθεί και οι ειδικοί γιατροί, όπως ορίζει ο νόμος, θα έχουν το δικαίωμα να εκδώσουν παραπεμπτικό για γιατρούς άλλων ειδικοτήτων χωρίς να υποχρεώνεται ο δικαιούχος να επιστρέφει στον προσωπικό του γιατρό. 
 
Μεγαλύτερη αναβάθμιση του λογισμικού του ΓεΣΥ αναμένεται ότι θα γίνει εντός Οκτωβρίου. 
 
Αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν πέραν των 40 αλλαγών και προγραμματίζονται άλλες 20 και πλέον προς διευκόλυνση του έργου των παροχέων. Οι αναβαθμίσεις είναι συνεχείς μετά και από υποδείξεις που εντοπίζουν οι ίδιοι οι πάροχοι.