Στη μεγάλη κατασκευαστική ανάπτυξη που σαρώνει τη Λεμεσό με επενδύσεις από Ρώσους μεγιστάνες αναφέρεται με δημοσίευμα η εφημερίδα Guardian.  

Το δημοσίευμα μάλιστα χαρακτηρίζει την πόλη «Limassolgrad» και φέρει ως προμετωπίδα το γεγονός ότι ο ορίζοντας στην Κύπρο αλλάζει ταχύτατα, με τους πλούσιους Ρώσους να κινούνται για να διεκδικήσουν μια μικρή «μερίδα» της ΕΕ. Για άλλη μια φορά, η εφημερίδα Guardian αναφέρεται επίσης και στο πρόγραμμα παροχής υπηκοοτήτων σε ξένους μέσω επενδύσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 Eπισημαίνεται ότι σχεδόν πέντε χρόνια μετά την οικονομική κατάρρευση της Κύπρου, η Λεμεσός βρίσκεται σε μια πορεία ανάπτυξης ακινήτων που τροφοδοτείται από ρωσικά χρήματα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «στη μαρίνα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του νησιού, που εγκαινίασε το 2014 ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, τα σούπερ-σκάφη είναι αγκυροβολημένα μπροστά σε βίλες αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τα πλοία υποστήριξης που φέρουν ελικόπτερα και άλλους εξοπλισμούς των υπερ-πλούσιων».

«Κοιτάξτε προς τα ανατολικά της μαρίνας και ο ορίζοντας αρχίζει να γεμίζει με αναπτύξεις πολυτελών πολυκατοικιών. Κοιτάξτε δυτικά και μέχρι το 2021 το μεγαλύτερο καζίνο της Ευρώπης πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του. Η επένδυση των 550 εκατ. Ευρώ στοχεύει στην προσέλκυση τουλάχιστον 300.000 τουριστών και 11.000 θέσεων εργασίας» προσθέτει το ρεπορτάζ.

Όπως υποστηρίζει η Guardian, Ρώσοι συρρέουν στη Λεμεσό, μεταξύ των οποίων είναι επενδυτές, οι οποίοι “αγοράζουν για να φύγουν”, με τις περισσότερες από τις βίλες γύρω από τη μαρίνα να παραμένουν άδειες από ιδιοκτήτες που προτιμούν να ζουν αλλού.

Επισημαίνει ακόμη, ότι υπάρχουν πλάνα για την κατασκευή έξι μαρινών, κατά μήκος της νότιας ακτής της Κύπρου, προς ανησυχία των περιβαλλοντολόγων, για να συνεχίσει πως, όπως και η μαρίνα της Λεμεσού, όλες είναι ιδιωτικές επενδύσεις σε μισθωμένες κυβερνητικές εκτάσεις, με στόχο να προσελκύσουν τους ιδιοκτήτες των super yacht και να αλλάξουν την εικόνα της πρώην βρετανικής αποικίας.

Παράλληλα το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του Νικηφόρου Παμπακά, διευθυντή μάρκετινγκ της μαρίνας Λεμεσού, που επισημαίνει ότι «Στόχος μας είναι να γίνουμε το Μόντε Κάρλο της Aνατολικής Μεσογείου. Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι είμαστε οι Κάννες αυτής της περιοχής του κόσμου. Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας είναι Ρωσόφωνοι».

Η δημοσιογράφος υποστηρίζει, ακόμη, ότι όλα είναι απόλυτα απομακρυσμένα από την οικονομική κρίση του 2013. Σημειώνει ότι όπως άλλοι επενδυτές στο ανατολικότερο κράτος της ΕΕ, οι επενδυτές της μαρίνας Λεμεσού, έχασαν εκατομμύρια πριν από πέντε χρόνια με το κούρεμα των καταθέσεων και το κλείσιμο της Λαικής, αλλά κατάφεραν να υπερπηδήσουν τα κύματα.

“Το έργο μας αποδείχθηκε αλεξίσφαιρο”, λέει ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, διευθύνων σύμβουλος της μαρίνας των 24 εκατ. ευρώ στη Λεμεσό. «Οι επενδυτές σε αυτό το project είχαν χάσει € 8 εκατ. ή  € 9 εκατ. κατά το bailout αλλά οι αγοραστές συνεχίζουν να έρχονται» αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Τώρα, έχουν καλύψει αυτές τις ζημιές, σύμφωνα με τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

Η οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου οφείλεται εν μέρει στη νεοφιλελεύθερη αισιοδοξία, υποστηρίζει η δημοσιογράφος της Guardian, και προσθέτει ότι ο συντηρητικός ηγέτης του νησιού, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος κέρδισε μια δεύτερη θητεία νωρίτερα αυτόν το μήνα, έχει αναγνωριστεί ευρέως με την επανεκκίνηση μιας οικονομίας που μόλις πριν από λίγα χρόνια θεωρήθηκε ως χαμένη ευρωπαϊκή υπόθεση.

Κάτω από την επίβλεψη του Αναστασιάδη, σημειώνει, η Κύπρος βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης τον Μάρτιο του 2016, πολύ νωρίτερα από ό τι αναμενόταν, ύστερα από αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές μισθών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. «Είμαστε προσκολημένοι στους κανόνες», αναφέρει ο κ. Πανίκος Κωνσταντίνου, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, για να συνεχίσει πως «είμαστε επίσης μια μικρή, ανοιχτή οικονομία όπου οι μεγάλες επενδύσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο».

Ακόμη αναφέρει ότι το ρεκόρ αύξησης του τουρισμού οδήγησε επίσης στην ανάπτυξη και επισημαίνει ότι αυτό το έτος αναμένεται να είναι καλύτερο από το τελευταίο, που έφερε πάνω από 3,6 εκατομμύρια επισκέπτες στο νησί της Μεσογείου. Από αυτούς, τουλάχιστον 1 εκατ. ήταν Ρώσοι, κάτι που αποτελεί αύξηση 65% σε σύγκριση με τα προ κρίσης στοιχεία, γράφει η Guardian.

Yποστηρίζει, επίσης, ότι η Λεμεσός υπήρξε μεγάλος μαγνήτης για τους εύπορους Ρώσους, με την πόλη να κερδίζει το προσωνύμιο “Limassolgrad” εν μέρει λόγω της φήμης της ως κόμβος για ρωσικές παράκτιες off-shore εταιρίες και για αυτούς που θέλουν να κρύψουν τα πλούτη τους. Προσθέτει ότι  αν και οι Ρώσοι επιχειρηματίες ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων όταν η ΕΕ ανάγκασε τους καταθέτες των τραπεζών της Κύπρου με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ να βοηθήσουν στο bailout , ανέτρεψαν τις προσδοκίες και παρέμειναν.

«Ο μεταβαλλόμενος ορίζοντας της Λεμεσού αποτελεί επίσης τεκμήριο της Κύπρο-Ρωσικής αγάπης» γράφει η δημοσιογράφος και προσθέτει ότι στο πλαίσιο προγράμματος παροχής υπηκοοτήτων που έχει θεσπιστεί για να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης, οι αλλοδαποί μπορούν να γίνουν Κύπριοι πολίτες σε μόλις έξι μήνες αν επενδύσουν 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι στην Κύπρο υπάρχουν καταστήματα με πινακίδες σε κυριλλική γραφή, ρωσικά ΜΜΕ, σχολεία και εκκλησίες.

Προσθέτει ότι οι Ρώσοι απελπισμένοι για ένα διαβατήριο που θα δώσει σε αυτούς και την οικογένειά τους την εύκολη πρόσβαση σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ακολουθήσει το κύμα. Συνεχίζει πως «πέρυσι, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι το αμφισβητούμενο επιχειρηματικό μοντέλο είχε εισφέρει περίπου 4 δισ. ευρώ σε ξένες επενδύσεις στην κυπριακή οικονομία – σχεδόν το 25% του ΑΕΠ του νησιού».

Καταλήγει πως σύμφωνα με τον κ. Αντρέα Χριστοδουλίδη «Εάν πρόκειται να πληρώσουν 2 εκατομμύρια ευρώ για ένα ακίνητο, γιατί να μην πάρουν και ένα διαβατήριο».

Δείτε το δημοσίευμα ΕΔΩ.