Κραυγή απόγνωσης από τους γονείς του Α’ Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πολεμιδιών, οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούν από τους αρμόδιους αλλά και από το υπουργείο Μεταφορών τη δημιουργία διάβασης πεζών, έτσι ώστε τα παιδιά τους να μεταβαίνουν με ασφάλεια στο σχολείο. Ο Φορέας Κυκλοφοριακών Μελετών ωστόσο κρίνει πως δεν συστήνεται η κατασκευή στον συγκεκριμένο δρόμο.

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων, Γιάννης Πατούνας, δηλώνει πως το αρμόδιο υπουργείο δεν αντιλαμβάνεται την επικινδυνότητα. «Αρνούνται την κατασκευή διάβασης στην είσοδο του σχολείου γιατί υπάρχει πλησίον στροφή και είναι επικίνδυνο για τα οχήματα. Ελπίζω να μην κλάψει καμία μανούλα για να θυμηθούμε ότι έπρεπε τελικά να γίνει η διάβαση», λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως πρόκειται για την ασφάλεια ανήλικων παιδιών.

Το ζήτημα της διάβασης πεζών απασχολεί τη διεύθυνση και τους γονείς του σχολείου εδώ και χρόνια. Μάλιστα σε επιστολή στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, κατά το έτος 2016, η διευθύντρια του σχολείου επισημαίνει το πρόβλημα της ασφαλούς διακίνησης των μαθητών έξω από το σχολείο ζητώντας από τότε διάβαση. Σε απαντητική επιστολή η διευθύντρια του Τμ. Δημοσίων Έργων στις 15 Απρίλιου 2016, αναφέρει πως το θέμα ζητήθηκε σε συνεδρία της Τεχνικής Επιτροπής του Κεντρικού Φορέα για την Επίλυση Κυκλοφοριακών Προβλημάτων όπου κατέληξε σε συγκεκριμένες θέσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικές ρυθμίσεις στις θεραπείες για τα παιδιά

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι δεν συνίστανται η κατασκευή διάβασης πεζών έξω από το σχολείο λόγω μειωμένης ορατότητας. Όπως σημειώνεται, στον συγκεκριμένο δρόμο υπάρχουν κυρτώματα. Επίσης καταγραφόταν η θέση, ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει ετοιμάσει σχέδιο δημιουργίας μικρού κυκλικού κόμβου επαναστροφής οχημάτων. Μάλιστα στην επιστολή γινόταν αναφορά, ότι το εν λόγω σχέδιο θα συζητείτο σε συνεδρία της Τεχνικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας Μαθητών στην οποία θα εκπροσωπείτο και το υπ. Παιδείας.

 

Σε απάντηση νέας επιστολής της διευθύντριας το 2018, η Εθνική και Τεχνική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας Μαθητών σε συνεδρία της αποφάσισε ότι δεν συστήνεται η διάβαση πεζών λόγω των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού αλλά και λόγω μη ύπαρξης οικιστικών μονάδων απέναντι του σχολείου. .

Ο κ. Πατούνας αναφέρει πως το σχολείο αποτάθηκε και στη Σχολική Εφορεία του Δήμου Κ. Πολεμιδιών έτσι ώστε στην είσοδο του σχολείου να τοποθετηθεί τροχονόμος για τα παιδιά, όμως έλαβε αρνητική απάντηση αφού δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει εγκεκριμένη διάβαση. «Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων απευθύνω έκκληση να γίνει η διάβαση μαζί με την ανάλογη σήμανση το συντομότερο», σημειώνει.

Σε δηλώσεις στον «Φ», ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Κ. Πολεμιδιών, Άντρος Θεοδώρου, ανέφερε πως πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα. «Ο Φορέας Κυκλοφοριακών Μελετών έχει απορρίψει το αίτημα για δημιουργία διάβασης πεζών γιατί όπως ισχυρίζεται δεν υπάρχει στην αντίθεση πλευρά του σχολείου πεζοδρόμιο για να διασταυρώνουν τα παιδιά, έτσι έκρινε ότι δεν ήταν λογικό να γίνει διάβαση πεζών εκεί που ζητούσαμε», σημειώνει.

Ο κ. Θεοδώρου επεσήμανε πως από μέρους της Σχολικής Εφορείας έγινε προσπάθεια για τοποθέτηση τροχονόμου, ωστόσο λόγω μη ύπαρξης διάβασης, κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο και για αυτό ναυάγησε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κ. Πολεμιδιών, Νίκος Αναστασίου, σε δηλώσεις του ανέφερε πως ασπάζεται το αίτημα των γονέων. «Έχουμε κάνει διαβουλεύσεις για το Βερεγγάρια και το σχολείο βρίσκεται απέναντι. Εκεί προωθείται ένα νέο οδικό δίκτυο και εντός δύο ετών το θέμα αναμένεται να επιλυθεί», σημείωσε.