To Top
22:00 Σάββατο
18 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Μονιμοποίηση στρεβλώσεων στα ταμεία υγείας  
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Μονιμοποίηση στρεβλώσεων στα ταμεία υγείας  
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοεμβρίου 2019, 9:12 πμ
Εργαζόμενους δύο ταχυτήτων δημιουργεί η κυβερνητική απόφαση για μετεξέλιξη των ταμείων υγείας των ημικρατικών οργανισμών και των δήμων σε ταμεία συμπληρωματικών παροχών του ΓεΣΥ, δηλώνει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρόλο, όπως επισημαίνει, που έχουν τον ίδιο εργοδότη.
 
Μιλώντας στον «Φ» ανέφερε πως διαχρονική θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι ότι οι εργαζόμενοι του κεντρικού κράτους και οι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν τον ίδιο εργοδότη. «Εφόσον το κράτος διασφαλίζει τη μονιμότητα για όλους με όμοιο τρόπο, αντίστοιχα θα έπρεπε να είναι και τα ωφελήματά τους» προσθέτει.
 
Παράλληλα, τονίζει πως είναι απαράδεκτη η ύπαρξη υπαλλήλων δύο ταχυτήτων, υπογραμμίζοντας πως «αντί οι στρεβλώσεις να αρθούν, μονιμοποιούνται και νομιμοποιούνται». Πάντως, όσο εμπεδώνεται η κυβερνητική απόφαση την οποία αποκάλυψε προ ημερών ο «Φ», τόσο αυξάνονται οι αντιδράσεις.
   
Από τη μια, οι δημόσιοι οι υπάλληλοι οι οποίοι δυσανασχετούν από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς στους όρους εργοδότησής τους περιλαμβανόταν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρόλο που η ΠΑΣΥΔΥ κρατά χαμηλούς τόνους.
 
Από την άλλη, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν κανένα επιπρόσθετο ωφέλημα, πέραν του ΓεΣΥ, εκτός και αν πληρώνουν επιπλέον χρήματα για ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Στον χορό των αντιδράσεων μπήκαν και οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, οι οποίες θεωρούν πως η Κυβέρνηση έχει υποκύψει στους εκβιασμούς των συντεχνιών.
 

Θεωρούν πως η απόφαση της 28ης Φεβρουαρίου του Υπουργικού ήταν πιο ορθή, καθώς καταργούσε τα ταμεία υγείας. Μάλιστα, θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για να συζητήσουν το θέμα. Παράλληλα, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ επαναφέρουν την πρόταση για ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση του Υπουργικού, τονίζοντας πως Κυβέρνηση και Βουλή δεν μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις υπό την απειλή των συντεχνιών. «Έκαναν απεργίες και υποχώρησε κράτος και η Βουλή» ανέφερε, προσθέτοντας πως το «Υπουργικό έλαβε την απόφαση κάτω από τον εκβιασμό των απεργιών».

Επίσης, σημειώνει πως τώρα αρχίζουν τα προβλήματα για την Κυβέρνηση καθώς ανοίγει ο ασκός του Αιόλου γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι θα διεκδικήσουν να λαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε πως είναι αδύναμη η διαπραγματευτική ικανότητα του κράτους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σημείωσε επίσης πως η στάση των συντεχνιών δημιουργεί συνθήκες ομηροποίησης τους κράτους.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την ανησυχία του για μεταφορά της ίδιας ρύθμισης στους δημόσιους υπαλλήλους. Παρέμβαση στο θέμα έκανε και το ΔΗΚΟ, το οποίο υποστηρίζει πως τα παράλληλα ταμεία υγείας κλονίζουν συθέμελα τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η απόφαση της Κυβέρνησης δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων, ζητώντας να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. 


 

 
  Eλευθερία Παιζάνου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...