Με ανταλλαγή έργων τέχνης, με οπτικοακουστικό υλικό από τα αρχεία του ΡΙΚ υλοποιήθηκε η απόφαση των δύο ηγετών.

Συνολικά 219 έργα Ε/κ καλλιτεχνών που είχαν μείνει στα κατεχόμενα μετά το 1974 δόθηκαν από την τ/κ πλευρά στα ΗΕ, ενώ ηχητικά και οπτικά αρχεία του ΡΙΚ που αφορούσαν την κοινωνία, την καλλιτεχνική και πολιτική ζωή των Τ/κ πριν το 1963 δόθηκαν ταυτόχρονα από την ε/κ πλευρά σε αρμόδιους των ΗΕ. Οι πίνακες και το οπτικοακουστικό υλικό θα προετοιμαστούν για μιαν έκθεση που θα ανοίξει για το κοινό σε εύθετο χρόνο. 

 

Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού ανακοίνωσε την Τρίτη την ανταλλαγή έργων τέχνης και οπτικοακουστικού υλικού ανάμεσα στις δύο κοινότητες, που έλαβε χώρα στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή. Γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, εκ μέρους της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, αναφέρει ότι η ανταλλαγή ακολουθεί συμφωνία που έγινε μεταξύ του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη στις 26 Φεβρουαρίου 2019 και η οποία προνοεί επιστροφή από την τουρκοκυπριακή πλευρά πινάκων Ελληνοκύπριων καλλιτεχνών και από την ελληνοκυπριακή πλευρά οπτικοακουστικού υλικού Τουρκοκύπριων καλλιτεχνών, από τα αντίστοιχα αρχεία τους.

Read the statement by the #UN Spokesperson in #Cyprus on behalf of the Technical Committee on Culture. pic.twitter.com/UUqGTgmafg

 

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα και φαίνεται στο φωτογραφικό υλικό που δόθηκε, μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, την Τρίτη στις 15:00, παρέδωσαν σε αρμόδιους των ΗΕ τα έργα τέχνης, όπως έγινε και με τα αρχεία του ΡΙΚ.

Όπως επίσης μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε ικανοποίηση για την πραγματοποίηση της συμφωνίας που αφορούσε τον πολιτισμό λέγοντας ότι αυτό το αμοιβαίο βήμα καλής πρόθεσης είναι πολύ σημαντικό για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Συνεχάρη γι’ αυτό τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό και όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του.

 

Πηγή: Philenews