Από σαράντα κύματα πέρασαν οι σχέσεις του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Ελεγκτή τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Από την αρχή των διορισμών του Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, άρχισε να υποβόσκει η κόντρα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που κορυφώθηκε με το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων.

Όμως οι τρεις τους, τον Νοέμβριο του 2020, είχαν βρει κοινή συνισταμένη για την ελάχιστη συνεννόηση και, μάλιστα, είχε εκδοθεί και κοινό ανακοινωθέν που έδειχνε ότι οι δυο πλευρές έβαλαν νερό στο κρασί τους.

Αυτή η «εκεχειρία» κράτησε μόλις μερικές ημέρες, οπόταν ο Γενικός Ελεγκτής δημοσιοποίησε τις εκθέσεις του για τις πολιτογραφήσεις που αφορούν την Wargaming και το καζίνο, παρόλο που του είχε ζητηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα να το πράξει μετά το πόρισμα Νικολάτου.

Έκτοτε κόπηκε κάθε γέφυρα συνεννόησης. Άρχισε ένας πόλεμος χαρακωμάτων και πολλές φορές τα κτυπήματα ήταν κάτω από τη μέση. Φτάσαμε στην επιστολή του κ. Μιχαηλίδη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς με την οποία κατάγγελλε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη για κλείσιμο ποινικών υποθέσεων πρώην πελατών του, υπονοώντας σαφώς διαφθορά εκ μέρους του.

Η Αρχή εξέδωσε πόρισμα στο οποίο δεν βρήκε ίδιον συμφέρον από τον κ. Αγγελίδη το οποίο και ερμηνεύτηκε εντελώς διαφορετικά από τις δυο πλευρές, δείγμα της παντελούς έλλειψης συνεννόησης μεταξύ τους.

Οι φάκελοι για πολιτογραφήσεις

Τη δημόσια σφαίρα απασχόλησε ουκ ολίγες φορές η κόντρα των δύο θεσμών, με αποκορύφωμα το 2020 όταν κινδύνεψε να τιναχτεί η χώρα στον αέρα με την μη ψήφιση των προϋπολογισμών από το ΔΗΚΟ, επειδή ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης γνωμάτευσε στο Υπουργείο Εσωτερικών, να μην παραδώσει στον Γενικό Ελεγκτή τους φακέλους των πολιτογραφήσεων.

Ο Οδυσσέας είχε απειλήσει τότε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες των δυο θεσμών, κάτι που δεν έκανε ποτέ, ενώ η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε απειλήσει με αίτημα για παύση του Οδυσσέα, επειδή πολιτικοποίησε ένα ζήτημα.

Ωστόσο, πριν συμβούν αυτά, είχε προηγηθεί στις 3/11/2020 στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας συνάντηση του με τον Γενικό Ελεγκτή, στην παρουσία και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Μάλιστα, είχε εκδοθεί την επομένη κοινό ανακοινωθέν που ανέφερε ότι «οι δύο Υπηρεσίες και οι επικεφαλής τους έχουν μια μακρά παράδοση συνεργασίας και στενών σχέσεων και ήταν κοινή διαπίστωση ότι τούτο πρέπει να διαφυλαχθεί και να συνεχιστεί στη βάση αρχών και με σεβασμό στην ανεξαρτησία της κάθε Υπηρεσίας, προς διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος το οποίο, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο Γενικός Ελεγκτής, έχουν ως μόνο γνώμονα.

Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία για εις βάθος συζήτηση των ζητημάτων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα ως προς τον έλεγχο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε τη θέση του ότι, ενόσω διεξάγεται η έρευνα από πλευράς Ερευνητικής Επιτροπής, δεν θα ήταν ορθό να διεξάγεται ταυτόχρονα έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία και συνεπώς ο έλεγχος της έπρεπε να μετατεθεί για αργότερα.

Ο Γενικός Ελεγκτής εξήγησε τη θέση του ότι το θέμα αφορά τις θεμελιώδεις αρχές ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και συνεπώς, λόγοι αρχής, επιβάλλουν κατά την άποψή του τη συνέχιση του ελέγχου που έχει αρχίσει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο Γενικός Ελεγκτής επανέλαβε ότι σέβεται τον Γενικό Εισαγγελέα και τις γνωματεύσεις του και δεδομένου ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται από τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, ο Γενικός Ελεγκτής αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται ότι, εκ των πραγμάτων, παρά τη διαφωνία του, στο παρόν στάδιο δεν θα του παραδοθούν άλλοι φάκελοι και δεν τίθεται θέμα προσφυγής στο Δικαστήριο.

Ο Γενικός Ελεγκτής επανέλαβε το σεβασμό του στο έργο της Ερευνητικής Επιτροπής και την εκπεφρασμένη βούληση και ετοιμότητα της Υπηρεσίας του να συνδράμει στο έργο αυτό, αν τούτο ζητηθεί από την Επιτροπή. Προς τούτο, θα μπορούσε να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής για να καταθέσει, προς υποβοήθηση της, την Έκθεση που έχει ετοιμαστεί για τις 5 περιπτώσεις πολιτογραφήσεων καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλα σχετικά στοιχεία ή Εκθέσεις.

Η παρούσα ανακοίνωση εκδίδεται ταυτόχρονα από κάθε Υπηρεσία και αποτελεί κοινή δήλωσή τους. Ως εκ τούτου, οι επικεφαλής των δύο ανεξάρτητων θεσμών έχουν συμφωνήσει να μην προβούν σε περαιτέρω δημόσιες δηλώσεις επί του συγκεκριμένου θέματος και ταυτόχρονα συμφώνησαν ότι θα υπάρχει μεταξύ τους συνεχής και τακτική επικοινωνία με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος το οποίο και οι δύο έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν».

Επίσης, λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Νοεμβρίου 2020 οι Σαββίδης, Αγγελίδης και Μιχαηλίδης είχαν θεαθεί στην παρουσία του νομικού Τζο Τριανταφυλλίδη, να συντρώγουν (φωτογραφία) στο εστιατόριο «Παντοπωλείο» της Λευκωσίας, ως δείγμα της συνεννόησης που επιτεύχθηκε.

Φευ όμως, η εκεχειρία κράτησε λίγες ημέρες οπόταν ο Γενικός Ελεγκτής προχώρησε στη δημοσιοποίηση των δυο εκθέσεών του για τις πολιτογραφήσεις, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος με εμπλοκή και της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Έκτοτε δεν υπήρξε ποτέ άλλη συνεννόηση μεταξύ των δυο θεσμών. Μπήκε στην εξίσωση το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα, το μαύρο βαν και το πόρισμα που δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, άλλα μείζονος σημασίας ζητήματα, η υπόθεση Κατσουνωτού, μέχρι την καταγγελία Οδυσσέα στην Αρχή κατά της Διαφθοράς κατά του Σάββα Αγγελίδη.

Μετά την καταγγελία στην Αρχή, τα πράγματα πλέον ήταν προδιαγεγραμμένα. Δεν υπήρχε επιστροφή ή γεφύρωση σχέσεων έστω κατ’ ελάχιστον. Μάλιστα, στις δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή για τις υποθέσεις που κατάγγειλε στην Αρχή, ήταν ενδεικτική η απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα στις 23/5/2023.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαββίδης, ενδεικτικό της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί: Έχουμε μια λαλίστατη Ελεγκτική Υπηρεσία και έχει παρεξηγήσει το όριο της ελευθερίας του λόγου και προχωρεί συνεχώς και με στοχευμένο τρόπο στο να λασπολογεί και να λοιδορεί, μέχρι και δολοφονία χαρακτήρων και συνειδήσεων. Έχουμε φτάσει στο σημείο να καταγγέλλονται συνεχώς για σκοπούς διαφθοράς όλοι θεσμοί και το γραφείο μου και άλλοι θεσμοί και ξέρετε ότι αυτή είναι η πολιτική της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Από την πλευρά του ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στις 22/05/2023 ανέφερε σχετικά με τις καταγγελίες εναντίον του: «Είναι λυπηρό, το λιγότερο που μπορώ να πω, σεβόμενος και τις διαδικασίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, να γίνομαι δέκτης των συνεχών τοποθετήσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του εκπροσώπου Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή, μελών της οικογένειας του Γενικού Ελεγκτή, της Ομάδας Στήριξης Γενικού Ελεγκτή, για καταγγελίες εναντίον μου για θέματα διαφθοράς.

Εάν δεν δοθεί ένα τέλος σε αυτή την επικίνδυνη συμπεριφορά, τότε απλά γινόμαστε έρμαιο της αυθαιρεσίας και της κακοπιστίας. Όλοι να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεων, των ενεργειών και των ανοχών τους».

Και η απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Αυτό που εμείς διαβεβαιώνουμε τους πολίτες είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε στο Γενικό Εισαγγελέα να επιβάλει πολιτική συσκότισης και στη δική μας Υπηρεσία. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή εξουσία επιβολής πολιτικών επί της Υπηρεσίας μας.

Και φτάσαμε στη συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα την περασμένη Κυριακή στην Καθημερινή, για την ανάγκη να ελεχθεί η συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή.

Πέντε μέρες αργότερα, έγινε αυτό που προδιαγραφόταν τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια. Ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε μέσω ιδιωτών δικηγόρων αίτηση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο που θα συνέλθει ως Συμβούλιο, για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το σήριαλ έχει ακόμα πολλά επεισόδια και αν δεν γίνει κάτι την υστάτη, θα γίνουμε μάρτυρες συγκλονσιτικών γεγονότων τους επόμενους μήνες.