Τον «Εξάντα», δηλαδή την ανοικτή για πρόσβαση από όλους ψηφιακή πύλη ελέγχου υλοποίησης έργων και πολιτικών της κυβέρνησης, θα παρουσιάσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
 
Πρόκειται για ψηφιακή πύλη που θα είναι διαθέσιμη χωρίς περιορισμούς πρόσβασης μέσω ίντερνετ, μέσω της οποίας όλοι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται –και να ελέγχουν– την πορεία υλοποίησης όλων των έργων και εγκεκριμένων πολιτικών.
 
Η βάση δεδομένων, που περιέχει τα έργα που αποφασίστηκαν (π.χ. ο δρόμος Πάφου – Πόλης), τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και όλα τα δεδομένα σε σχέση με την πορεία υλοποίησης, όπως και πολιτικές – π.χ. η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζεται από τον Νίκο Αναστασιάδη ως μορφή λογοδοσίας αλλά και ευθυνών που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση, όσον αφορά τη συνέπεια υλοποίησης των όσων κατά καιρούς αποφασίζονται ή εξαγγέλλονται. Κάθε έργο που θα αποφασίζεται και θα εγκρίνεται, η ναθέτουσα Αρχή, υπηρεσία, τμήμα, υπουργείο κ.τ.λ. θα πρέπει να το καταχωρεί στον «Εξάντα», ενώ ήδη έχει γίνει προεργασία για να εισαχθούν όλα τα υπό εξέλιξη έργα.
 
 
Ουσιαστικά κάθε πολίτης που θέλει να δει πώς εξελίσσεται ένα έργο που τον επηρεάζει –π.χ. ένας δρόμος ή η ολοκλήρωση της επέκτασης ενός νοσοκομείου κ.τ.λ. μπορεί μέσω του «Εξάντα» να διαπιστώσει με απευθείας πρόσβαση, αν έχει υλοποιηθεί ή όχι, ποια είναι η εξέλιξή του, από την εξαγγελία, τη μελέτη, τους διαγωνισμούς ανάθεσης, τον προϋπολογισμό και την τυχόν μεταβολή του πραγματικού κόστους σε σχέση με το προϋπολογιζόμενο ή τον προϋπολογισμό κάθε έργου, το πότε έπρεπε να φτάσει και πότε πραγματικά έφτασε σε ένα στάδιο, το πού κόλλησε και από πότε κόλλησε. 
 
Επίσης, κάθε υπεύθυνος, Τμηματάρχης, υπουργός, δήμαρχος κ.τ.λ. θα μπορεί με μερικά «κλικ» στον υπολογιστή του, να δει που βρίσκονται έργα που τον αφορούν, ποια και πόσα καθυστερούν και σε ποιο στάδιο, ώστε να κάνει και τις συγκεκριμένες ενέργειες που απαιτούνται. Η άμεση διαφανής πληροφόρηση των πολιτών μέσω του «Εξάντα» είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει και έμμεση και άμεση μορφή πίεσης προς κάθε αρμόδιο, για την έγκαιρη υλοποίηση και διεκπεραίωση θεμάτων που έχει την ευθύνη.
 
 
Επίσης, θα μπορεί να γίνει και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων, για τα οποία έχει γίνει η προεργασία ώστε  να ενημερώνεται με τα πραγματικά τρέχοντα δεδομένα συνεχώς, οπότε θα μπορεί ο καθένας να έχει εικόνα αν και για πόσο για παράδειγμα καθυστερούν νομοσχέδια στη Βουλή ή αν πολλά νομοσχέδια κ.τ.λ έχουν ετοιμαστεί και βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία αν καθυστερούν ή όχι εκεί και ποιος είναι ο όγκος εργασίας που εκκρεμεί σε κάθε στάδιο προώθησης ενός έργου.