Σχεδόν πέντε ώρες κράτησαν οι επαφές του Αμερικανού Aντιπροέδρου Μάικ Πενς και του ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Άγκυρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, επιτεύχθηκε συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση πυρός 120 ωρών, χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι δυνάμεις των Κούρδων θα πρέπει να υποχωρήσουν πίσω από τις θέσεις που έχουν τεθεί ως ζώνη ασφαλείας (35 χλμ. βάθος περισσότερα από 250 πλάτος κατά μήκος της βορείου Συρίας). 
 
Όπως διευκρίνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, η εκεχειρία θα διαρκέσει για 120 ώρες και αποσκοπεί στην ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων YPG / YPJ από την περιοχή των συρο-τουρκικών συνόρων, δηλαδή από πόλεις και χωριά που οι ίδιοι ελέγχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 
 
Σύμφωνα με τον Πενς, η Άγκυρα φαίνεται να συμφωνεί σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός, θέτοντας τον όρο να αποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.
 
 
«Οι ΗΠΑ θα διευκολύνουν την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τα βορειοανατολικά τμήματα της Συρίας» έσπευσε να προσθέσει. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχουν χερσαία αμερικανικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των κουρδικών δυνάμεων. «Θα εμπλακούμε μόνο διπλωματικά» σημείωσε.
 
Εξήγησε δε, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα άρει τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, μόλις τεθεί σε εφαρμογή η μόνιμη κατάπαυση του πυρός. 
 
Επί της ουσίας, πρόκειται για μια συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Ερντογάν, ο οποίος εξαρχής μιλούσε για δημιουργία ζώνης ασφαλείας 35 χιλιομέτρων, ώστε να εξαφανίσει τις κουρδικές δυνάμεις από την περιοχή.
 
Το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ – Τουρκίας
 
Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Μάικ Πενς, Μάικ Πομπέο, Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι ΗΠΑ στηρίζουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στην περιοχή.
 
Ταυτόχρονα, Τουρκία και ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να προστατέψουν τις περιοχές και τους πληθυσμούς του ΝΑΤΟ, κατανοώντας το «ένας για όλους και όλοι για έναν».
 
Επίσης, οι δύο χώρες, δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν τις δραστηριότητες του «Ισλαμικού Κράτους» στη βορειοανατολική Συρία και συμφωνούν πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας πρέπει να στοχεύει μόνο τρομοκράτες και τις κρυψώνες, τα κρησφύγετα, τα όπλα και τα οχήματά τους.
 
Όπως καταγράφει το σημείο 7 της συμφωνίας, η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ευημερία όλων των πληθυσμών μέσα στη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας.
 
Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για την παράδοση του βαρέως οπλισμού του κουρδικού YPG, την ώρα που η «ζώνη ασφαλείας» θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Στο σημείο 11 αναφέρεται ότι η τουρκική πλευρά θα «αναστείλει» την Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», την εισβολή δηλαδή, ώστε να επιτρέψει στο YPG να αποχωρήσει από τη «ζώνη ασφαλείας» εντός 120 ωρών.
 
Τραμπ: Σπουδαία νέα
 
Πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στο Twitter πως σπουδαία νέα έφθασαν από την Τουρκία. «Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν», τόνισε ευχαριστώντας τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δεύτερη ανάρτηση, ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε πως αυτή η συμφωνία δεν μπορούσε να γίνει πριν τρεις μέρες. «Χρειάστηκε σκληρή αγάπη ώστε να επιτευχθεί», σημείωσε εκφράζοντας περηφάνια για όλους.

Οι επαφές ξεκίνησαν με κατ’ ιδίαν συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τους Μάικ Πενς και Μάικ Πομπέο. Η συνάντηση κράτησε μια ώρα και 40 λεπτά.

Στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών υπό τον Ταγίπ  Ερντογάν και τον Μάικ Πενς. Η συνάντηση κράτησε μέχρι τις 20.00.

Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ/RT/sputniknews.gr