Τα δύο σημαντικότερα εκπαιδευτικά αιτήματα της Λάρνακας, που αφορούν στη δημιουργία νέου γυμνασίου στον χώρο της πρώην Διανελλείου Τεχνικής Σχολής και στη δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής, θα συζητηθούν την Τετάρτη ενώπιον της επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Τα δύο θέματα επανέγραψε με τη διαδικασία του αυτεπάγγελτου ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας, Χρίστος Ορφανίδης, αφού πρόκειται για αιτήματα που χρονολογούνται και για τα οποία ζητείται η άμεση λήψη αποφάσεων από το κράτος. 

Σ’ ό,τι αφορά στο αίτημα για δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα, ο κ. Ορφανίδης, αναφέρει στην επιστολή του πως «παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις από πλευράς κράτους, αυτό δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα, ενώ ούτε διαφαίνεται οποιαδήποτε ουσιαστική προσπάθεια για υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων».

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λάρνακας, ξεκίνησε πρόσφατα συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, το οποίο από τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει τη διάθεση του πρώτου μεταπτυχιακού προγράμματος στην πόλη. Αν και άρχισε η συζήτηση για τη δημιουργία και νέας πανεπιστημιακής σχολής, οι τοπικές Αρχές ζητούν άμεσες ενέργειες και από το κράτος, το οποίο θα αναλάβει τη χρηματοδότηση. 

Όσον αφορά το εγκαταλελειμμένο κτήριο της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής, ζητείται από τον κ. Ορφανίδη, ενημέρωση για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έχει κληθεί στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Αίτημα της Λάρνακας είναι στον χώρο να ανεγερθεί νέο γυμνάσιο, που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα καταστεί πνεύμονας ζωής. 

Η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, είναι τις επόμενες εβδομάδες να κατεδαφιστεί το κτήριο που εφάπτεται στα ιστορικά προπύλαια της πρώην Τεχνικής Σχολής, τα οποία θα διατηρηθούν και θα συντηρηθούν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν ανακοινώθηκαν οι σχεδιασμοί του για το χώρο, ο οποίος περιήλθε στην κυριότητά του έπειτα από ανταλλαγή γης με την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου.