«Εάν υπήρχε η παραμικρή βοήθεια από τους αρμόδιους λειτουργούς, οι οποίοι χειρίζονταν την υπόθεση τον τελευταίο 1 με 1,5 χρόνο, ο Στυλιανός σήμερα θα ήταν μαζί μας.» Γροθιά στο στομάχι η αναφορά χθες της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής που συζητούσε το πόρισμα για τις ευθύνες του θανάτου του 15χρονου Στυλιανού.
 
Η συζήτηση δεν πρόσφερε πολλά σ’ αυτό που όλοι γνωρίζουν για το τι πήγε λάθος και χάθηκε ένα παιδί τόσο άδικα. Ουσιαστικά, από το 2013 μέχρι και τον θάνατό του, η υπόθεση ετύγχανε χειρισμού για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας και όχι για αντιμετώπιση της βίας (ψυχολογικής και άλλης που βίωνε ο Στυλιανός) μέχρι την ημέρα που «έφυγε». Από το 2013-2019 υπήρχε πλήρης απουσία των κρατικών υπηρεσιών και κυρίως το 2018-2019 ήταν τελείως ανύπαρκτη η παρέμβασή τους, σημείωσε η Επίτροπος. «Αν πετυχαίναμε τιμωρία του πατέρα για βία, ίσως ο Στυλιανός να ζούσε» επανέλαβε η Επίτροπος Διοικήσεως, η οποία πρόσθεσε ότι ακόμα και μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του υπήρξε γενική απραξία των λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ δεν ενημέρωσαν κανένα. 
Η συζήτηση στη Βουλή, που σημειωτέον έγινε την ώρα που έξω από το κτήριο λειτουργοί των ΥΚΕ πραγματοποιούσαν 24ωρη απεργία, πήγε σε κάποιο στάδιο να ξεφύγει, με βουλευτές του ΑΚΕΛ να καταφέρονται εναντίον της υπουργού Εργασίας και τη Ζέτα Αιμιλιανίδου ν’ απαντά ότι δεν πρόκειται έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν. Μάλιστα τόνισε ότι ο θάνατος ενός παιδιού είναι τόσο σοβαρό θέμα που δεν θα το μετατρέψει σε πολιτική αντιπαράθεση. Απευθυνόμενη στους βουλευτές είπε «βοηθήστε με να αλλάξουμε τις υπηρεσίες» και πρόσθεσε ότι «όταν κάναμε δημόσιο διάλογο ουδείς ασχολήθηκε».
Αρχικά η υπουργός ανέφερε ότι ο θάνατος ενός παιδιού μας δημιουργεί όλους την ευθύνη να μην ξαναβιώσουμε αυτά τα τραγικά γεγονότα. Τόνισε ότι την πειθαρχική έρευνα για τρεις λειτουργούς των ΥΚΕ θα διεξάγει η διευθύντρια Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, αφού ο 4ος λειτουργός βρίσκεται εκτός υπηρεσίας. 
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης είπε ότι στο πόρισμα δεν καταγράφονται τα ονόματα αστυνομικών στους οποίους επιρρίπτονται ευθύνες και στόχος της έρευνας, την οποία διέταξε ο ίδιος, είναι η άμεση διερεύνηση και απόδοση ποινικών ευθυνών τάχιστα, εάν και εφόσον προκύπτουν. Το πόρισμα της Αστυνομίας θα είναι έτοιμο σε έναν μήνα.
 
Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου μίλησε για παθογένειες του συστήματος και έλλειψη συντονισμού. «Αυτό που διαφαίνεται μέσα από την έρευνα είναι ότι κάθε φορά οι κοινωνικοί λειτουργοί δεν προσπαθούσαν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα του παιδιού». Τόνισε, επίσης, την ανάγκη συνεργασίας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, που ουδέποτε συντονίστηκαν, χωρίς να γίνουν πολυθεματικές επιτροπές για να καθορίσουν τον κίνδυνο που υπήρχε. 
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταστολή της Βίας στην Οικογένεια Σουζάνα Παύλου ανέφερε ότι υπήρχαν όλα τα εργαλεία για να παραπεμφθεί η υπόθεση στις υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι οι εγκύκλιοι των υπηρεσιών συγκρούονται με διατμηματικές. 
 
Ένταση και καβγάδες
Οι βουλευτές στην πλειονότητά τους εξέφρασαν τον συγκλονισμό τους για την τραγική κατάληξη, με τη βουλευτή Ειρήνη Χαραλαμπίδου να τονίζει ότι η υπουργός Εργασίας για λόγους ευθιξίας δεν έπρεπε να ήταν παρούσα στην παράδοση του πορίσματος. Τα προηγούμενα περιστατικά, είπε, έπρεπε να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου και παρατήρησε ότι είναι η παράταξη της κ. Αιμιλιανίδου που έλεγε ότι αν δεν γνωρίζεις δεν αποτελεί δικαιολογία. Διερωτήθηκε επίσης πώς απαλλάχτηκαν από τις ευθύνες η διευθύντρια των ΥΚΕ, οι συντονιστές κ.ά. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές της βουλευτή Σκεύης Κουκουμά, η οποία επανέλαβε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Το πόρισμα, είπε, αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάρρευση του συστήματος και επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση που δεν στήριξε τις ΥΚΕ. 
Απαντώντας η υπουργός Εργασίας διερωτήθηκε γιατί προκάλεσε έκπληξη η παρουσία της στην παράδοση του πορίσματος. «Είχα μελετήσει όλους τους φακέλους, γι’ αυτό και ζήτησα με πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο ανεξάρτητη έρευνα κατά παντός υπευθύνου. Το πόρισμα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Δεν είμαι εδώ για πολιτική αντιπαράθεση. Θάνατοι υπήρχαν και το 2011 και το 2012». 
 
– Κουκουμά: Παραδεχθείτε ότι καθυστερήσατε να αναδιοργανώσετε τις ΥΚΕ και πως αυτή η καθυστέρηση οδήγησε στον θάνατο ενός παιδιού.
– Αιμιλιανίδου: Όχι, δεν θα παραδεχθώ τίποτε. Όταν κάναμε τη δημόσια διαβούλευση δεν ήρθε κανένας. 
Η υπουργός Εργασίας ζήτησε περαιτέρω τη συνεργασία όλων για ν’ αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και τόνισε ότι με οδηγίες της ζήτησε όπως όλες οι υποθέσεις αξιολογούνται. Δεν παίζει τόση σημασία, παρατήρησε, το πόσες υποθέσεις έχει ο κάθε λειτουργός, αλλά η αξιολόγησή τους ανάλογα και με τους κινδύνους που ελλοχεύει. Όπως είπε, το 70% του χρόνου των κοινωνικών λειτουργών, όταν ανέλαβε, ήταν για να ελέγξουν τα οικονομικά κριτήρια για δημόσια βοηθήματα. Φύγαμε αυτά τα καθήκοντα όπως και άλλα, είπε, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης των ΥΚΕ.
 
Αντίδραση διευθύντριας των ΥΚΕ
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, η Επίτροπος Διοικήσεως ανέφερε ότι στην περίπτωση του Στυλιανού υπήρχαν εγκύκλιοι που παραβιάστηκαν. Δυστυχώς, είπε, ήταν ο ανθρώπινος παράγοντας που δεν μπόρεσε να το αναγνωρίσει και να αξιολογήσει αυτό που έβλεπε. Οι επόπτες δεν ενημέρωσαν, τόνισε, όπως είχαν υποχρέωση, τους προϊστάμενούς τους. Όταν μια υπόθεση παρακολουθείται πέραν των 18 μηνών, συνέχισε, θα έπρεπε να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να συνέλθει η πολυθεματική ομάδα, πράγμα που δεν έγινε. Η κ. Λοττίδη παρατήρησε πως σε καμία περίπτωση η υπόθεση δεν έφτασε στα ανώτερα στρώματα της υπηρεσίας. Αυτό ενδεχομένως γιατί μέχρι το 2013 ήταν θέμα έλλειψης εκπαίδευσης, ενώ μετά από το 2014 η αιτία ήταν η πλήρης αδιαφορία. Ακόμα και μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, τον Μάιο του 2019, είπε η κ. Λοττίδη, η λειτουργός είπε ότι δεν διεξήλθε τον φάκελο και πως αυτό ήταν παράλειψή της.
 
Έντονη ήταν η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυρατζιή στις αναφορές βουλευτών γιατί δεν της επιρρίφθηκαν ευθύνες στο πόρισμα. Παρόλο που έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση της έρευνας, ανέφερε ότι δεν δέχεται μομφή στο πρόσωπό της ή στη διοίκηση των ΥΚΕ ενόσω γίνεται έρευνα. «Αν υπάρχουν ζητήματα για τα οποία δεν έχουμε πράξει κάτι, είμαστε στη διάθεση οποιασδήποτε έρευνας. Σώζουμε κόσμο εδώ, με κίνδυνο τη ζωή μας».
Στο σημείο αυτό παρενέβη η υπουργός Εργασίας, λέγοντας ότι η απαξίωση των κοινωνικών λειτουργών έχει επιπτώσεις, αφού κάποιοι δεν τους επιτρέπουν να μπουν στα σπίτια τους, άλλοι δέχονται απειλές και δεν αποκλείεται να έχουμε άλλα πράγματα. «Αν κάποιοι δεν έκαμαν σωστά τη δουλειά τους να πληρώσουν» κατέληξε.